Økonomi

– Vi teller hvor mange som går i gaten, og hvilken side de går på før vi åpner ny kaffebar.

Espresso House-sjef Torodd Gøystdal har fått kritikk for kaffebarene. Men han trøster seg med all den positive tilbakemeldingen fra kunder.

Før Torodd Gøystdal i Espresso House åpner en ny kaffebar, teller de hvor mange folk som går i gaten, når de går der, hvilken side de går på, om de har det travelt, er på vei til jobb eller kunne tenke seg å stoppe opp litt.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik
Les også

Italia forbereder seg på kaffekrig mot Starbucks

– Denne spalten er jeg en fast leser av, jeg er jo veldig interessert i hvor folk drikker kaffen sin!

– Og hvordan vil du oppsummere det?

– Kaffebrenneriet går nok av med seieren der. Men de har også flere kaffebarer enn oss, selv om vi vokser raskere akkurat nå. Jeg liker at det også drikkes kaffe over alt. Hjemme, i parken, på jobb. Den er en del av hverdagen til folk og veldig mange har et nært forhold til den.

– Hva skiller norske kaffedrikkere fra andre?

– I hele Norden drikker vi mer kaffe enn i alle andre land i verden. Nordmenn drikker i snitt fire kopper pr. dag.

– Dere har fått litt kritikk for å åpne kaffebarer på hvert hjørne og frata bygaten det særegne uttrykket. Hva sier du til ditt forsvar?

– Folk tror vi er større enn vi er. Vi har daglig 10.000 gjester, så det må bety at mange setter pris på oss. Det viser også at vi er gode på beliggenhet. Vi åpner ikke en ny kaffebar uten å ha sjekket ut gaten skikkelig. Det betyr at vi teller mennesker, hvor mange går i gaten, hvilken side går de på, alder, er det en transportetappe, eller er de i modus for et stopp? Det ligger en skikkelig jobb bak hver eneste kaffebar.

– Hvor mange kaffebarer har dere nå?

– 22 i Oslo og 2 i Bergen. Men det kommer flere. De neste tre-fire årene ser vi for oss at vi trenger mellom 300 og 400 mennesker. Disse skal betjene nye barer. Trolig flest i Oslo, men også i Stavanger, Bergen, Trondheim, tenker jeg.

Les også

Her lønner det seg å si «god morgen» når du kjøper kaffe

– Dere har internasjonale eiere. Føler du deg truffet av kritikken som har kommet?

– Nei, ikke i det hele tatt. Vår største eier er et tysk familieselskap, Jab Holding, og mange av våre ansatte er også medeiere. Det er lett å glemme at også det norske familieselskapet Norgesgruppen, som har over 40 prosent markedsandel i dagligvarebransjen gjennom blant annet Kiwi og Mey, har eierskap i kaffebarene Kaffebrenneriet, Stockfleths og Dromedar. Det er fantastisk at små nisjeaktører finnes, og jeg stikker stadig innom blant annet Tim Wendelboe, Fuglen og Kaffa for å lære mer.

Og så får jeg hver dag så mange positive tilbakemeldinger fra kunder som liker oss, så det veier opp for alt.

– For å lære mer, sier du. Kan du brygge kaffe?

– Alle som jobber hos oss må gjennom barrista-kurset. Vi som jobber på kontor, må også jobbe i fire uker på en kaffebar før de får starte på kontoret. Det er viktig at vi på kontoret vet hva vi skal jobbe med - hvordan kan de ansatte gi kundene en enda bedre opplevelse og hvordan kan kaffebaren drives enda bedre?

Les også

Han er Oslos ukjente kaffeverdensmester

– Må dere jevnlig ut i praksis?

– Nei, ikke egentlig. Men vi har en konkurranse i konsernet. Den kaffebaren som gjør det best, vinner en ukes tur, til kaffeplantasje i nærheten av en strand. Da tar kontoret over hele kaffebaren, det er skikkelig gøy og vi lærer masse.

– Hva slags konkurranse?

– Vi måler alle på en rekke kriterier, nær 130, alt fra smaken på kaffe, hvor rent og hyggelig det er, lønnsomhet, kundebehandling, salg... Kaffebarene i Norge konkurrerer med de andre landene, vi har hatt en vinner herfra. I tillegg kan de vinne helgeturer til Barcelona eller andre reiser.

Les også

Kjedene overtar kaffe-Oslo

– Det er 36 måneder siden dere startet opp i Norge. Hva har overrasket deg mest?

– Først og fremst hvor mange flotte og talentfulle unge mennesker som finnes. Noen er litt stille i starten, men så blomstrer de. Det er gøy å se.

– Men du, jeg er jo egentlig ingen kaffedrikker, men hver gang jeg ber om te på disse kaffebarene, blir jeg skuffet. Er ikke te-drikkerne viktige for dere?

– Jeg må innrømme at tebrygging kun er et lite innslag i siste delen av barrista-kurset vi har for våre ansatte. Men det skal endre seg. Vi har investert i et teselskap, så nå kan du glede deg til vi får det på plass.

  • Kaffe skal brukes i kampen mot narkotika.Les korrespondent Jørgen Lohnes reportasje fra Det Gyldne Triangel.

Les også

  1. Hamburg bannlyser kaffekapsler og plastflasker

Les mer om

  1. Næringsmiddelindustrien