Økonomi

Nye jobber kommer ikke fra gründerne, mener professor

ARENDAL (Aftenposten): NHH-professor Kjell G. Salvanes vil at eksistende bedrifter skal stå i sentrum for debatten om Norge etter oljen. Det er ikke blant gründerne at de nye jobbene kommer.

Professor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole tror Hydro-sjefen Svein Richard Brandtzæg (bildet) er en viktigere innovatør enn de aller fleste av gründerne. Rolf Øhman

 • Sigurd Bjørnestad

— Jeg synes den voldsomme fokuseringen på innovasjon er unyansert. Det høres ut som om nye arbeidsplasser i Norge blir skapt av folk som sitter på hvert sitt nes og finner opp nye ting. Slik er det ikke!

D-listeingress-salvenes.jpg Vågenes, Hallgeir

Professor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole (NHH) (bildet) har brukt mye av sin forskertid på temaer som nyskaping, utdanning og omstillinger i bedrifter.Han har også deltatt i mange debatter om de samme temaene. "Norge fra særstilling til omstilling" etter halvert oljepris er også et viktig tema i mange debatter på Arendalsuken, men Salvanes er ikke der.

Torsdag formiddag arrangerte Innovasjon Norge møte om norsk innovasjonspolitikk. Der var det nye bedrifter og gründere som fikk mest omtale.

Salvanes er mest opptatt av eksisternde bedrifter.

Eksisterende bedrifter viktigst

Salvanes vil dreie debatten om innovasjon og nyskaping i en annen retning. Han har to budskap inn i debatten i dagens nedkjølte Olje-Norge:

 • Forskningen viser at 85-90 prosent av de nye arbeidsplassene blir skapt i eksisterende bedrifter.
 • Et lite land som Norge vil i svært liten grad kunne utvikle nye produkter og ny teknologi. Vi må heller være flinke til å importere teknologien fra andre land.
  — Det blir skapt massevis av nye jobber i Norge hvert år. Omtrent hver tiende jobb er skapt det siste året. Men det er de store etablerte bedriftene som skaper de fleste av dem, sier han.

Hver tiende jobb tilsvarer rundt 270.000 jobber med dagens norske sysselsetting.

- Det er storbedrifter som for eksempel Hydro, Kongsberggruppen og Statoil som virkelig er innovatørene i Norge, sier Salvanes.

De store som teller

Når det er snakk om nye jobber etter oljen, vil han skille mellom viktig og uviktig.

- Både små og store bedrifter er viktige for dem som jobber der. Men små günderbedrifter er ikke viktige når vi ser på de store tallene. Svært mange av dem dør dessuten etter 2-3 år, sier han.

Det er mange nedleggelser også blant etablerte bedrifter.

— Men som regel skapes det enda flere nye arbeidplasser i eksisterende bedrifter, slik at samlet sysselsetting vokser nesten hvert år, sier han.

Heller lære av andre

Salvanes mener vi må erkjenne hvor vanskelig det er å finne opp noe nytt og deretter gjøre det om til lønnsom næringsvirksomhet.

— Norge er i stor grad bygd på at vi er i stand til å hente inn og utnytte teknologi som er skapt i utlandet. Adapsjon er viktigere enn innovasjon i Norge. Denne forskjellen er helt borte i den norske debatten. Det er bildet av oppfinneren som sitter på et nes som dominerer, sier han.

- Hvorfor får vi det ikke til?

— Når en ser de enorme ressursene som trengs for å utvikle ny teknologi, er det lett å skjønne at Norge som et bitte lite land ikke klarer å hevde seg. Få nye patenter blir tatt ut i Norge. Svært mye av verdens teknologiutvikling skjer i USA. Også land som Kina henter inn teknologi fra USA, sier han.

- Hvilke konsekvenser bør dette få for innovsjonspolitikken i Norge?

— Vi bør sørge for at vi er flinke til å hente teknologi fra andre land hjem til Norge. For å få dette til må norske forskere og norske arbeidstagere generelt være gode i det de holder på med. Vi må ha forskere som får innpass hos de beste i utlandet.

- Du er forsker. Snakker du "for din syke mor"?

— Jeg må jo få si det jeg mener, selv om jeg er forsker selv.

 1. Les også

  Vil stoppe pengestrømmen inn i eiendom

 2. Les også

  Investerer i Oslos ferske oppstartsbedrifter

 3. Les også

  Listhaug vil gjøre bønder til gründere

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Arendalsuka

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  250.000 jobber er borte siste året. Det er helt normalt.

 2. DEBATT

  Innovasjon Norges veivalg er for fremtiden | Anita Krohn Traaseth

 3. ØKONOMI

  Målet var at forskning skulle bli til jobber. Fagfolk mener ordningen fungerer så dårlig at den må legges ned.

 4. DEBATT

  Den norske innovasjonspolitikken er fanget i en bedagelighetsfelle

 5. ØKONOMI

  Omstillingsbarometeret 2016: Norge er en sinke

 6. KRONIKK

  Kronikk: Hvilket problem vil DU løse? | Maria Amelie