Parminder Vadsten: - Jeg opptrer bestemt og er veldig tydelig.

Parminder Vadsten leder menn som ikke er vant til å ha kvinnelig sjef.

- For å lykkes som leder må du ha full kontroll på økonomien, klippetro på det du gjør og ikke gi opp selv om det kan være tøft i visse perioder, sier Parminder Vadsten som driver Bemanning AS.
  • Are Møster Ottesen

Livet på toppen er en intervjuserie om toppledere som står på trykk i Aftenpostens Økonomi & Karrièremagasin hver søndag. Les flere intervjuer under.

— Du driver ditt eget bemanningsbyrå og jobber mot byggebransjen. Var det en bevisst plan da du utdannet deg til økonom?

— Nei, det var faktisk ikke det jeg hadde sett for meg. Men ulike omstendigheter gjorde at jeg havnet her. Jeg tenkte at business er business uansett – nå trives jeg godt med å drive mitt eget bemanningsbyrå. Jeg har holdt på ti år.

- Men du nevner at du har støtt på noen utfordringer?

— Vel, det er flere. Jeg har først og fremst rørleggere og sveisere i stallen. De fleste er menn. Mange, særlig de utenlandske, er ikke vant til å ha en kvinnelig sjef. Jeg har måttet jobbe en del med det.

- Hva har du gjort?

— Bestemt meg for at jeg ikke trenger å bli mann for å bli tatt seriøst og jobbe i denne bransjen. Jeg overveide en stund å skifte til arbeidstøy når jeg skulle ut på byggeplassene. Nå våger jeg å gå i de klærne jeg pleier å gå i. Men jeg opptrer bestemt og er veldig tydelig slik at det ikke oppstår noen misforståelser. Egentlig er jeg er en veldig lystig og pratsom person, men ute på byggeplassen er jeg mer alvorlig – mer firkanta på et vis.

- Hva legger du vekt på som leder?

— Jeg legger vekt på å gi skikkelig informasjon slik at alle vet hva som forventes. De jeg ansetter har tariffavtale, de vet de får lønn når de skal og de bor godt. Jeg vil at mine folk skal bo i ordentlige leiligheter, ikke i brakker. De skal ha det bra og samtidig oppføre seg ordentlig, noe som ikke er like lett om man lever et brakkeliv. Dessuten er det ekstremt viktig for meg å gjøre ting riktig og tenke langsiktig. Det formidler jeg til mine ansatte. De vet de kan ha tillit til meg.

- Du er født i India, men kom til Sverige som 12-åring før du bosatte deg i Norge som voksen. Hva har bakgrunnen din å si for deg som leder?

— Jeg har veldig mange fordeler av bakgrunnen min. En ting er at jeg forstår folk som kommer utenfra. Det gjør at innvandrere jeg intervjuer klarer å være mer åpne overfor meg. Jeg vet hva de sliter med. Det er så mange ting å ta tak i når du kommer utenfra, ikke minst praktiske. Bare det å skaffe seg et bankkort kan være en voldsom prosess. Dessuten: når jeg ansetter sjekker jeg aldri hva noen heter, jeg legger bare vekt på kompetansen til vedkommende. Jeg ville aldri ekskludere noen på grunn av navn, bakgrunn eller religion. Flere bedrifter burde tørre å gjøre det samme.

- Har du selv hatt problemer på grunn av navnet?

— Jeg har ikke det, men jeg er ganske bevisst på hvordan jeg bruker det. Skriver jeg en epost underskriver jeg P. Vadsten. Hvis ikke vil mottageren lett henge seg opp i fornavnet mitt, Parminder, istedenfor å fokusere på hva jeg faktisk skriver. Det gjør at de lettere ringer meg tilbake.

- Og hva sier du da?

— Da presenterer jeg meg med Parminder Vadsten, men fordi jeg snakker svensk tror mange jeg sier Pernilla. De tror de snakker med en svensk tjei, ikke en indisk-svensk. Det er først når vi møtes de ser at de har med en innvandrer å gjøre.

- Du er ganske smart.

— Jeg er i alle fall ganske sta og utholdende. Jeg har lett for å synes at ting er gøy.

- Er det derfor du jobber så mye?

— Man må jobbe for å oppnå ting. Jeg skjønte tidlig at jeg måtte ta en utdannelse for å komme videre og for å bli tatt på alvor. Dessuten ville jeg ikke være en mamma uten utdannelse, derfor ble det ekstra viktig for meg å studere ferdig da jeg ble gravid. Da jeg var liten hjemme i Punjab pleide faren min å si «vi har ingenting, men vi har alle muligheter i livet». Han har rett.

- Hva gjør du når du kobler av?

— Jeg har fått en hobby som går på å investere i eiendom. Det er utrolig gøy. Jeg kan sitte på Finn i timevis. Men jeg jobber nok for mye. Jeg har hatt for liten tid til å bygge meg opp et sosialt nettverk. Det kan jeg savne.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

Under kan du lese flere lederintervjuer i serien Livet på toppen.