Økonomi

Norwegian-aksjonærer tapte en milliard kroner på Brexit

Flyselskapet Norwegian var blant de store taperne på Oslo Børs fredag. Askjer i gullgruve er vinneren.

En av dem som fikk merke aktørene i finansmarkledets engstelse eller Brexit er Norwegian og administrende direktør og aksjonær Bjørn Kjos.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Nyhetsbyrået Reuters anslår at verdier for 2 billioner (2000 milliarder) dollar forsvant fra børsene fredag som følge av usikkerheten etter Brexit-avstemningen.

Oslo Børs fulgte de andre børsene ned og falt med 3 prosent. Av de 10 aksjene som falt mest var syv innenfor olje og shipping.

Fallet på tre prosent er betydelig mindre enn hva det lå an til ved børsens åpning.

Administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian var blant dem som fikk merke ringvirkningene av Brexit.

Norwegian-aksjen falt med 9 prosent og endte på 312 kroner. Det gjorde at selskapet ved børsslutt er verdt litt over 11 milliarder kroner.

Oljeserviceselskapet Akastor falt litt over 11 prosent, men det var svært liten omsetning i den aksjen.

Skipsreder John Fredriksen gikk på et betydelig papirdag på en dårlig dag på børsen.

En som å papiret har tapt store penger er investoren John Fredriksen. Ifølge Dagens Næringsliv falt hans aksjeportefølje med mer enn 400 millioner kroner på det Brexit-utløste børsraset fredag.

Den London-baserte Kristian Siem, som før folkeavstemningen stor frem i DN og fortalte at han hadde gitt David Cameron EU-råd var også av dem om tapte stort.

DN anslår hans tap til 359 millioner kroner.

Storebrand også ned

Storebrand var et annet stort norsk selskap som falt kraftig på børsen, ned hele 8,1 prosent.

Med tanke på at London er et finanssentrum har bankaksjer falt mye i Europa. DnB falt med 5,9 prosent som er mindre enn mange storbanker på Kontinentet.

DNB opplyser til TDN Finans fredag at banken er i en svært god likviditetsposisjon og ligger foran bankens plan for langsiktig finansiering.

Satser på gull

Investorene flyttet pengene sine fra aksjer til gull og statsobligasjoner. Fredagens vinner på Oslo Børs var gruveselskapet Avocet Mining som blant annet driver gullgruver i Sør-Afrika.

I dagene før folkeavstemningen i Storbritannia steg oljeprisen, pundet og børskursene – fordi det så ut på meningsmålingene som om et gikk mot et ja. Men da investorene våknet fredag morgen var det nærmest panikk.

 • Hør vår podkast om folkeavstemningen i Storbritannia:

Pundet raser

Pundet har aldri falt så mye på en dag i mannsminne som det gjorde fredag. Det falt 7,8 prosent mot dollar. Ett pund koster nå 11,66 kroner – mot 12,14 kroner torsdag.

Det betyr at nordmenn som har Storbritannia som feriemål eller studenter som skal betale studieavgift, får det billigere.

Børsen i New York steg torsdag ganske kraftig på ryktene om et mulig ja til EU i Storbritannia, men falt ved åpningen 2 prosent (Dow Jones-indeksen) fredag ettermiddag.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5