Økonomi

Økokrim trekker Transocean-saken

Økokrim har jobbet med saken i elleve år.

FS00006711.jpg
  • Lorns Bjerkan

Økokrim har trukket hele Transocean-saken, melder Dagens Næringsliv onsdag ettermiddag. Sakskomplekset har blitt omtalt som norgeshistoriens største skattesak, som en skattesvik-sak uten sidestykke i norsk rettshistorie.

— For min klient er et mareritt over. Det er noe grunnleggende og alvorlig feil hvis mennesker skal stå elleve år under straffeforføgning. Det er å gi en forhåndsstraff før skyldsspørsmålet er avgjort, sier Berit Reiss-Andersen til Aftenposten.

Hun er advokat og forsvarer for Klaus Klausen, skatterådgiver i Ernst & Young. Reiss-Andersen ble selv orientert om saken var trukket over epost.

Frifunnet i tingretten

Hennes klient har vært siktet og tiltalt for grov skatteunndragelse de elleve siste årene. Da saken ble behandlet i Oslo tingrett i juli i 2014 ble han og de andre tiltalte frifunnet på alle punkter.

I straffesaken var Økokrims påstand at de tiltalte skal ha unndratt sju milliarder kroner til beskatning ved å ulovlig kanalisere store pengebeløp ut av Norge, via Danmark til Caymanøyene for å unngå beskatning. Mot Klausen ble det lagt ned en påstand på fire års fengsel i tingretten.

Ankesaken skulle ha startet tirsdag forrige uke, men ble utsatt etter at aktor, førstestatsadvokat Morten Eriksen, ble tatt av saken.

Det skjedde etter at det ble levert en innsigelse mot Eriksens habilitet. Dette er også bakgrunnen for at saken blir trukket.

— Beslutningen om å trekke anken er tatt etter en samlet vurdering med utgangspunkt i situasjonen etter at forsvarerne i desember anførte at tidligere påtaleansvarlig i saken er inhabil og at ankesaken må avvises, heter det i en kunngjøring som er publisert på Økokrims nettsider.

Ifølge Dagens Næringsliv skal forsvarere ha ment at Eriksen var inhabil fordi han har bygd saken på det de mener er private rettsoppfatninger.

- Vil få etterspill

Nå som saken er trukket er altså frifinnelsen fra tingretten rettskraftig.

— Det er klart dette vil få etterspill, men det vil jeg ikke uttale meg nærmere om nå, sier Reiss-Andersen til Aftenposten.

Hun mener beslutningen som ble tatt i dag burde vært tatt langt tidligere.

— Økokrim har gjort en lang rekke feilvurderinger siden man for 11 år siden siktet flere selskaper og enkeltpersoner, inklusive min klient. Det er bra at Økokrim-sjefen endelig kom til den konklusjon om at saken ikke kunne føre frem, sier Reiss-Andersen.