De har kapret jobbene hele Europa vil ha: - Vi er de utvalgte

Hver torsdag ettermiddag sperrer politiet av Place Luxembourg for at unge eurokrater skal kunne løsne slipset, slå ut håret og drikke billig øl midt i Brussel.

Sara Silva fra Portugal og Ludovico Tallarita fra Italia nyter en øl i solsteken på Place Luxembourg. De er praktikanter ved Europaparlamentet. - Konkurransen er knallhard, vi er den ene prosenten som nådde frem, sier Tallarita.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen

– Vi er de utvalgte, gliser italienske Ludovico Tallarita. Han deler gjerne suksessoppskriften med oss nordmenn: Reis ut, studér, lær språk – og stå på til jobben er din!

Like før klokken 18.00 stanser politiet trafikken. Sperringene bæres frem, og ståbordene langs fortausrestaurantene trekkes lenger ut i gaten. Velkledde, unge mennesker strømmer mot plassen som ligger rett utenfor Europaparlamentets massive bygningskompleks.

Ludovico Tallarita (25) og portugisiske Sara Silva (24) er på plass idet happy hour starter. Torsdagene på Place Lux – Plux for de innvidde – er fast ritual. Begge er praktikanter i Europaparlamentet, og godt innenfor euroboblen.

7000 søkere

– Jeg vet ikke hvorfor de valgte meg. Vi var over 7000 som søkte Schuman-programmet, og de tok inn under 300, forteller Silva.

Hun har en bachelorgrad fra hjemlandet, snakker tre språk, og kom inn via traineeprogrammet for universitetsutdannede.

Les også

Slik lever Europas unge «fortapte generasjon»

– Konkurransen er knallhard, vi er den ene prosenten som nådde frem, sier Tallarita og sender et skjelmsk blikk til Silva over ølglasset.

Han jobber i parlamentets medieavdeling, en erfaring han håper kan føre til et mer varig engasjement her i Brussel eller hjemme i Roma der ungdomsarbeidsledigheten er høy.

– Dette er drømmejobben. Selv om engasjementet bare er for seks måneder, er det verdt alt slitet for å komme hit, sier han.

Han gjør plass til en ung kvinne i marineblå kjole, høye hæler og hestehale som beveger seg forsiktig gjennom den etter hvert tiltakende menneskemengden. Hun balanserer et fullt ølglass i hver hånd, to for prisen av én.

I flere europeiske land arbeider unge gratis for å få sin første jobb.

Kontakter er alt

Unge nordmenn har adgang til å søke en del av praktikantstillingene i EU-systemet. Nesten alle institusjonene har en kvote satt av til personer fra tredjeland, men det vil være vanskeligere å nå frem for en nordmenn enn for en EU-borger.

Hver torsdag stenges bilene ut av Place Luxembourg midt i Brussel. Inn strømmer unge eurokrater, og alle andre som vil knytte kontakter og drikke billig øl.

Alle vi snakker med på Place Lux denne solfylte kvelden understreker nytten av kontakter og nettverk for å få en fot innenfor.

– Miljøet er veldig godt. Jeg har fått venner fra ulike land, og føler meg mye mer som en europeer enn før. Hvorfor er ikke Norge med, forresten? Spør Sara Silva.

Les også: Grafene som viser at optimismen endelig er på vei tilbake i Europa

Under minstelønn

En av dem som har kommet seg til Brussel helt uten medlemskap, er norske Marit Methi (26). Hun har slått seg ned på gressplenen i midten av plassen sammen med en gjeng svensker. Noen har vært på nærmeste matbutikk og kjøpt en pose med øl. Selv om det er happy hour blir barprisene for stive for de av praktikantene som tjener under minstelønnen.

Norske Marit Methi er praktikant ved Sørlandets Europakontor, og en av de få nordmennene på Place Lux. – Fantastisk å få være en del av dette internasjonale miljøet, sier 26-åringen.

– Det er spennende å være her. Oppgavene er varierte, og jeg lærer utrolig mye av å være del av et internasjonalt miljø, sier Methi, som er praktikant ved Sørlandets Europakontor. Methi studerer statsvitenskap ved Universitetet i Agder, oppholdet er en del av studiene.

Ungdomspolitikere

Ved siden av henne sitter svenske Lisa Enquist (25), som jobber for Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Enquist er en av flere ungdomspolitikere som har fått Brussel-oppholdet gjennom sitt politiske engasjement i et av Sveriges store partier.

– Hvis man er interessert i internasjonal politikk, så er det i Brussel man skal være, slår hun fast.

Les også

Millioner mangler jobb. Nå må lutfattige grekere også ta seg av hele flyktingstrømmen.

Slaskete politikere og vakre, svenske jenter

Det er ikke bare de unge praktikantene som tiltrekkes av livet på Place Luxembourg en varm torsdagskveld. Lobbyister, studenter, nabolagsgjengen og mer etablerte eurokrater tar gjerne en øl på Plux for å knytte nye kontakter og pleie nettverket.

Nettstedet Internal Voices som først og fremst retter seg mot praktikanter i Brussel, har laget denne oversikten over hvem du risikerer å møte på plassen.

  • Uteliggeren: Denne typen står alene i et hjørne og drikker øl. Han ser ut som en mellomting mellom en tømmerhogger og en uteligger, men kan like godt vært en FN-trainee som forsøker seg på hipster-looken.
  • De svenske jentene: Hun er blendende vakker, snakker fem språk, har to mastere og et tonn med arbeidserfaring. Hun er helt sikkert svensk. Ikke prøv dere gutter, hun er i en helt annen liga!
  • Parlamentsmedlemmer: Nå og da tar en av parlamentarikerne seg en øl på Place Lux. Han (er som regel det…) lener seg nonchalant til et av bordene, nyter ølen, og underholder unge kvinner med intrikate problemstillinger og anekdoter fra politikken før han kommer til poenget og vil ha dem med til sengs.
  • Den seriøse: Han sipper til den ene ølen han har bestemt seg for å drikke. Ser noe nedlatende på de fulle jentene som i motsetning til ham har benyttet seg av hensikten ved happy hour, før han pakker opp og går hjem i rimelig tid. Der tar han en løpetur, før han leser over dokumenter for å være godt forberedt til fredagen.

Og til alle andre har Internal Voices en viktig påminnelse: Fortvil ikke, fredag er det kort arbeidsdag!

Her finner du lenker til to jobbsider som viser mange ledige internships i EU-systemet: EuroBrussels og EurActiv.

B!ngo er en egen interessaorganisasjon for praktikanter i Brussel.