Gratis sjampis på business- må betale for øl og vin bak

SAS endrer sitt servicetilbud. Det får konsekvenser både foran og bak gardinen.

Purser Anneli Boström og hennes kolleger i SAS skal igjen servere champagne før avgang for businessklasse-passasjerene
  • Knut-erik Mikalsen

Nå er det slutt med gratis frokost til dem som reiser på billigbilletter innlands med SAS. Men kjøper du de dyreste billettene, får du champagne på turen.

SAS endrer servicetilbudet sitt. Den gode nyheten er at kvaliteten på maten som serveres om bord skal bli vesentlige hakk høyere enn i dag.

De dårlige nyhetene for dem som reiser med billigbilletter, blir:

Fra 30. mars stanser selskapet servering av gratis frokost til alle på innlands flyreiser.

Fra 1. mars blir det heller ikke lenger servert gratis øl og vin til maten på langrutene.

- Heretter skal den servicen du møter på SAS i Norge, i stor grad være den samme som du møter på Europa-rutene og på de interkontinentale flyvingene. Det innebærer endringer for noen, sier produktsjefen i SAS-konsernet, nordmannen Snorre Andresen.

Forberedt på klager

Snorre Andresen, SAS

Han er forberedt på at det vil komme klager på at frokosten ikke lenger vil være gratis for alle, og at alkohol på langrutene ikke lenger er inkludert på økonomiklasse:- En stor kundeundersøkelse ligger til grunn for de endringene vi nå gjør, og av den har vi ikke kunnet se at folk velger å fly med oss fordi vi serverer gratis frokost. Folk reiser først og fremst med oss på grunn av pris, frekvenser, punktlighet og servicefordeler som bonuspoeng og hurtigkø i sikkerhetskontrollen, mener Andresen.

For dem som reiser på de fleksible billettene, Plus, blir det forbedringer. SAS lanserer nye matprodukter gjennom hele dagen.

Vil vise forskjellene

Andresen sier at målet med omleggingen også er at den skal markere tydeligere forskjell i produktene for dem som reiser på de dyreste SAS-billettene og dem som reiser på økonomiklasse.

- Vi må vel si at produktendringene vi gjorde da vi fjernet businessklassen i fjor, ikke var helt optimale. Spesielt opplevde de som reiser på Plus, at produktet var for likt det som ble tilbudt på økonomiklassen. Derfor gjør vi nå justeringer og forbedringer, forteller Andresen,

Slik blir den nye middagspakken.

Også på business interkontinentalt vil mattilbudet bli oppgradert etter å ha vært det samme i mange år nå. For dem som reiser på businessklasse interkontinentalt, byr Andresen på litt musserende produktnytt:

Sjampis tilbake

I fjor fjernet SAS servering av champagne før avgang for å kutte kostnader.

- Om noen uker er champagneflaskene tilbake som et fast innslag for dem som har de aller dyreste billettene. Der legger vi oss på det som er standard for de fleste internasjonale flyselskapene, sier Andresen.

- Er dette starten på å innføre mer betaling for valgfrie tjenester på SAS, som hos Norwegian?

- Absolutt ikke. Disse endringene er først og fremst forbedringer og tydeliggjøring av vårt konsept om bord. Hos SAS er ingenting endret i den forstand at alt du behøver til en reise fortsatt er inkludert, sier Andresen.