Økonomi

Styret vurderte å sparke Telenor-sjefen, men snudde da advokater frikjente ham

Telenor-styreleder Gunn Wærsted skal først ha forsøkt å få konsernsjef Sigve Brekke til å gå frivillig. Da han nektet, gikk hun til styret og la frem opplysninger som knyttet ham til mulige uregelmessigheter i Asia.

Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted i Telenor.
 • Steinar Dyrnes
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist

Det var allerede i august at Telenors styreleder Gunn Wærsted gikk til konsernsjef Sigve Brekke og ba ham trekke seg.

Det er ulike oppfatninger om Wærsted hadde forankret denne samtalen i styret. Aftenposten får opplyst fra sentralt hold at det ikke skjedde.

Men da Brekke i denne samtalen ga uttrykk for at han ikke ønsket å gå av, skal Wærsted ha brakt saken inn for et samlet styre.

Det førte til at styret innledet en prosess knyttet til konsernsjefens stilling. I denne prosessen har det vært en rekke styremøter, mange av disse på telefon.

I prosessen kom det frem at Brekke, som tidligere ledet Telenor i Asia, kunne knyttes til mulige uregelmessigheter. Kilder Aftenposten har vært i kontakt med sier at dette er knyttet til virksomhetene i Bangladesh og Thailand.

Ga inntrykk av hastverk

Hele eller deler av styret fikk inntrykk av at dette var noe som hastet.

Wærsted fikk da mandat fra styret til å ta en samtale med Brekke om hans mulige fratredelse. Men Brekke nektet fortsatt å gå av frivillig.

I ettertid har det oppstått uenighet i Telenor-styret om Wærsted i denne samtalen gikk utover sitt mandat.

 • Les også denne, om hvordan Telenor-styret skal være fortvilet over Wærsted.
Telenors konsernsjef Sigve Brekke bygde opp virksomheten i Asia.

Brekke kjøpte seg på mange måter dyrebar tid da han nok en gang nektet å gå av frivillig. Det kan ha ført til at han reddet jobben.

Styret hentet inn ekstern juridisk hjelp som skulle granske de mulige uregelmessighetene i Asia. Da granskerne var ferdige med jobben, endte de med å frikjenne Brekke.

Aftenposten får opplyst at styret konkluderte med Brekke ikke kunne lastes. Dermed kom det frem til at han måtte få beholde jobben.

Tapte avstemningen

På et tidspunkt skal Wærsted nærmest ha presset frem en avstemning i styret om Brekke skulle få sparken eller ikke. Den tapte hun klart. Ingen av de ti andre styremedlemmene støttet henne i avstemningen.

Aftenposten har bedt Wærsted om en kommentar til opplysningene i denne artikkelen.

– Jeg vil ikke gi noen kommentarer på diskusjoner og prosesser i styret. Det blir prinsipielt feil. Det som skjer i styrerommet er for styrets ører og ikke for andres, sier Wærsted til Aftenposten.

Bakgrunnen for at Wærsted ville kvitte seg med konsernsjefen skal være at hun mener saker fra Brekkes fortid som Asia-sjef i Telenor er alvorlige uregelmessigheter.

Det var i posisjonen i Asia, Brekke bygde seg opp til å bli den heteste kandidaten til konsernsjefjobben.

India og Bangladesh

Kilder Aftenposten har vært i kontakt med sier sakene er knyttet til virksomhetene i Bangladesh og Thailand.

I april varslet Telenor at datterselskapet DTAC i Thailand gjennom sin interne revisjon oppdaget et avvik knyttet til leieavtalene for enkelte basestasjoner.

Telenors datterselskap Grameenphone i Bangladesh fikk nylig en ny direktør, nordmannen Petter-Børre Furberg (49). Han skal fungere til selskapet får en permanent direktør, etter at Rajeev Sethi forsvant ut av Telenor.

Dette skal ha skjedd i en prosess som kilder karakteriserer som en opprydding. Ifølge kilder skal styrelederen i Telenor ha vært av den oppfatning at ansvaret for de kritikkverdige forholdene lå hos Brekke og at de ikke holdt å sparke lokale sjefer.

Etter det Aftenposten har fått opplyst delte ikke styret denne oppfatningen.

Kilder sier til Aftenposten at det nå ikke er noen saker på styrets bord som knytter Brekke til mulige uregelmessigheter fra hans tid som Asia-sjef.

Les mer om

 1. Bangladesh
 2. Thailand
 3. Sigve Brekke
 4. Aftenposten
 5. India
 6. Telenor