Forstår kritikken av «gutta boys» i Schibsted

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal sier han forstår at mannsdominansen i Schibsted-ledelsen kritiseres. Han jobber med saken, sier han.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal inviterer til investorseminar i Barcelona i november – bare menn skal føre ordet.igean2020
  • Alf Ole Ask

I kjølvannet av avsløringer av seksuell trakassering i Schibsted-avisen Aftonbladet har de to politiske redaktørene i konsernets to største aviser i Norge, VG og Aftenposten, rettet kritikk mot mannsdominansen i Schibsted-ledelsen.

– Hva har du å si til kritikken?

– Jeg har bare én ting å si til det. Jeg merker meg kritikken fra Hanne Skartveit og Trine Eilertsen og har forståelse for den, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal til Aftenposten.

I et intervju i Dagens Næringsliv (DN) langer VGs politiske redaktør Hanne Skartveit fredag ut mot både VGs eierkonsern Schibsted og «gutta boys»-kultur i mediebransjen.

Uttalelsene kommer etter flere dager med press på mediebransjen. I Sverige er to menn tilknyttet Schibsted suspendert og permittert etter overgrepsanklager.

I morges la Schibsted frem et meget godt resultat. Finansanalytikerne var i sine spørsmål ikke opptatt av den debatten som raser om kjønnsmessig sammensetning i Schibsteds konsernledelse. Det var tre menn som svarte på spørsmål. Den 14. november inviterer Schibsted til investorkonferanse i Barcelona. Fem menn skal være innledere på konferansen, ingen kvinner.

Bedre i mediehusene?

– Det er tre av 14 som er kvinner i ledergruppen for medier i Schibsted. Hva skal du gjøre med det?

– I de enkelte mediehusene er det flere steder 50 prosent. De har vært flinkere enn konsernledelsen. Det drives mye bra arbeid i organisasjonen, og vi må lære av det, sier konsernsjefen.

– Du har sagt at dette skal bedres på sikt, hva betyr det?

– Vi har satt sammen tre ledergrupper. Situasjonen er bedre i de to andre gruppene, men dette er noe vi skal ta lærdom av og bli bedre på. Vi jobber med dette, sier konsernsjefen.

Seksuell trakassering

– Tror du det er en sammenheng mellom mannsdominansen i ledelsen og de tilfellene av seksuell trakassering som er blitt kjent?

– Jeg merker meg at blant annet Trine Eilertsen har sagt at det er enklere å ta dette opp der det er flere kvinnelige ledere. Det er noe jeg lytter til.

– Skal du gjøre mer enn å lytte?

– Når det gjelder det med seksuell trakassering som er kommet frem etter #metoo-kampanjen, har vi nulltoleranse for slikt. Det står fast. Når det gjelder det andre spørsmålet: Vi jobber med å forbedre kvinneandelen. Jeg er ikke fornøyd med den andelen vi har i dag, sier han.

Markedet er fornøyd

Fredagens resultat ble godt mottatt på Oslo Børs, som på forhånd ventet et resultat etter skatt på 253 millioner kroner, skriver E24. Forventningene ble knust av et levert resultat på 553 millioner kroner.

Fredag formiddag var Schibsted-aksjer klart mest omsatt og hadde økt i verdi med nærmere 15,7 prosent.

Kvartalet er det andre på rad der Schibsted gjør det godt. 18. juli leverte selskapet et kvartalsresultat på 694 millioner kroner, det beste resultatet i andre kvartal noen gang for Schibsted.