Økonomi

Snart kan syere være overflødige i klesindustrien

De kan jobbe hele døgnet uten tilsyn og spare amerikanske og europeiske klesprodusenter for millioner. «Sewbots» er konkurrenten som kan knekke Sørøst-Asias billige klesproduksjon.

I Kina har automatiseringen kommet langt. Her fra en fabrikk som lager sokker.
  • Caroline Enge

Klesindustrien er preget av hard konkurranse og et enormt press for å senke produksjonskostnadene. Derfor befinner de største kleskjedenes leverandører seg i dag i land med billig arbeidskraft som Bangladesh, Indonesia og Kambodsja.

Men snart kan den største konkurransen komme fra vestlige land. «Sewbots», eller syroboter, truer millioner av sørøst-asiatiske arbeidsplasser, ifølge en rapport fra Den Internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Les også

Også her til lands kan robotene ta over små og store oppgaver. Les: Norges første robotjournalist sendte ut fotballreferater

Den mest utsatte sektoren

– Gjennom globaliseringen er svært mange mennesker løftet ut av fattigdom fordi tjenester og produksjon er flyttet til land med billig arbeidskraft. Om det relative fortrinnet forsvinner og de ikke klarer å tiltrekke seg andre arbeidsintensive oppgaver, havner de tilbake i fattigdommen igjen, sier Tor W. Andreassen, professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Klesindustrien er langt fra den eneste sektoren hvor arbeidere står i fare for å miste jobbene sine til roboter. Både bilproduksjon, landbruk og tjenester kan bli erstattet av teknologien.

Det er likevel klesbransjen hvor flest jobber kan forsvinne først. I tillegg til syroboter, kan blant annet 3D-printing, kroppsscanning, dataassistert konstruksjon (CAD) og nanoteknologi gjøre jobben til millioner av sømarbeidere overflødig.

Tor W. Andreassen
Les også

3D-printede hjerter reddet livet på små barn

Amerikanere kan spare millioner

De nye sømrobotene dukker nemlig ikke opp i dagens fabrikker, men vil sannsynligvis befinne seg i nærheten av markedene de produserer for. Det vil si Kina, Europa og USA.

Amerikanske Softwear Automation Inc. er blant selskapene som har lansert sømroboter det siste året. Nå er de i ferd med å utvikle en automatisk symaskin som kan jobbe hele døgnet uten å opereres av mennesker.

Beregninger ILO har gjort, viser at amerikanske selskaper som investerer i en «sewbot» i år, kan spare mer enn 180.000 dollar, eller 1,5 millioner kroner, på den ene maskinen de neste fem årene. Utgangspunktet er at syroboten kan erstatte tre syende mennesker.

I 2020 kan syrobotenes produksjon koste en fjerdedel av det mennesker ville fått betalt for å produsere det samme. Foruten å være billigere i drift, er robotene både raskere, mer pålitelige og sikrere enn å ha mennesker i klesfabrikkene.

Flere fabrikkarbeidere har vent seg til å jobbe side om side med roboter. Her fra Tokyo, Japan.

Flest unge kvinner

Undersøkelsene er gjort i de sørøst-asiatiske landene Indonesia, Malaysia, Filippinene, Singapore, Thailand, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar og Kambodsja, som alle er medlemmer av den økonomiske samarbeidsforeningen ASEAN (Association of Southeast Asian Nations).

I Kambodsja kan så mange som 88 prosent av jobbene forsvinne til teknologien. Unge kvinner utgjør flertall av tekstilarbeiderne i alle landene.

Bangladesh er ikke med i undersøkelsene. Landet er svært avhengige av sin billige klesproduksjon, som gir arbeid til fire millioner mennesker og utgjør 82 prosent av eksporten, ifølge Quartz.

Les også

  1. Norske gründere starter etisk klesmerke

  2. Klesindustrien løfter millioner ut av fattigdommen

Liten tro på myk overgang

– Det er jo disse landenes forbannelse. Det eneste de kan tilby er rikelig med lett tilgjengelig, billig arbeidskraft, sier Tor W. Andreassen.

Han er ikke optimistisk på vegne av de mange tekstilarbeiderne.

– I en periode kan de få jobber i andre arbeidsintensive næringer, men den eneste langsiktige løsningen er å investere i arbeidsstokken og utdanne samfunnet, sier Andreassen.

Han tror «sewbots» er nok et tegn på at industrien nå er i ferd med å vende tilbake til de industrialiserte landene. Han sier ledere som investerer i roboter både i høy- og lavkostland, kan bidra til en mykere overgang.

– Håpet er jo at de har en sosial samvittighet og vil gjøre dette litt mer gradvis. Men det tror jeg ikke. I bedriftsøkonomien vil man alltid søke å redusere kostnadene mest mulig, sier Andreassen.

Det kan bli folketomt i kinesiske klesfabrikker.

Kina langt foran

Kina er også blant landene som satser stort på automatisering.

Ifølge ILOs rapport går allerede en fjerdedel av robotene som produseres i verden til kinesiske selskaper. Siden 2013 har Kina årlig kjøpt flere roboter enn noe annet land, og vil i løpet av året gå forbi Japan som den største operatøren av industrielle roboter, skriver Financial Times.

Og da forsvinner arbeidsplassene i samme takt. Da det kinesiske selskapet Foxconn, som leverer elektronikk til blant andre Apple og Samsung, kjøpte inn nye roboter i vår, erstattet de hele 60.000 arbeidere, ifølge BBC.

Les mer om

  1. Bangladesh
  2. Kambodsja
  3. Leverandørindustri
  4. Teknologi