Slik fikk Krone-isen sitt navn

Kostet bare 75 øre da den ble lansert.

Krone-is er blitt selve folkefavoritten blant iskrem.
  • Knut-erik Mikalsen

Mange av oss går rundt og tror at folkefavoritten Krone-isen fikk sitt navn fordi den kostet 1 krone da den kom på markedet.

Det er helt feil.

For det første: Da Krone-is kom på markedet første gang i 1953, kostet den 75 øre.

Dernest: Den ble først produsert under navnet «Diplomat», først etter ett år fikk produktet sitt nåværende navn Krone-is. Og i den forbindelse skulle prisen ha en viss betydning.

Les også

Økt kjøpekraft sørget for enighet i lønnsoppgjørene

I år feirer isen med kremmerhusformen sitt 60-års jubileum, og det som en av de største is-suksessene som noen gang har vært lansert på det norske markedet.

- Vi selger rundt 30 millioner av den hvert år. Det skulle utgjøre seks av den pr. nordmann i snitt, uansett alder. Som man skjønner, dette er den overlegent største is-suksessen vår når vi ser på antall solgte is, forteller salgs— og markedsdirektør Eirik Kruse i Diploms-Is.

Slik kom navnet

Historien om hvordan navnet kom, har Kruse fortalt mange ganger:

-  Norges Bondeungdomslag skulle ha et stort stevne i Skien i 1954, og for å unngå å lage masse styr med veksel, besluttet Slotts-is å lage et parti med is som var litt større og som derfor skulle koste 1 krone.

Nå gikk det ikke bedre enn at det store stevnet ble avlyst, og gode råd var derfor dyre for produsenten som bokstavelig talt så en god handel renne ut mellom fingrene.

Godt vær er godt iskrem-vær.

Slotts-is etablerte derfor hurtig et utsalg i Tønsberg for å få solgt den litt større isen sin derfra. Der dukket det en dag opp en liten kunde som ikke visste hva isen het, men hun spurte ekspeditøren, fru Nilsen: - Har dere mer av denne kroneisen?

Slik ble navnet på den tradisjonsrike isen «født», og i mange år etterpå kostet isen også 1 krone. Isen skiftet navn fra «Diplomat» til Krone-is, og storselges mest i variantene krokan, jordbær og sjokolade. Prisen er dog rundt 20 kroner i dag, hvis du kjøper den i enkeltpakning i butikken.

- Oppskriften til isen er det tidligere direktør Finn Wittersø ved Slotts-is som står bak, og den må vel trygt kunne sies å ha vært en oppskrift som har overlevd generasjonene, sier Kruse.

Godt vær, godt salg

Nå går han rundt og venter på sommervarmen, mer intenst enn mange andre.

-  Sol og varme er helt avgjørende for salget. Vi selger dobbelt så mye is på en varm dag som på en dag med dårlig vær. Og som en tommelfingerregel sier vi at vi selger 65 til 70 prosent av hele års­produksjonen av is i tiden fra 1. mai og ut august. Så du kan trygt si at vi har et intenst ønske om at det skal bli en skikkelig lang og varm sommer, sier Kruse.

Og årets topp-isdag?

- 17. mai. Ingen tvil. Og da spiller været ingen rolle, det er en dag med fantastisk issalg uansett ...