Økonomi

Dyreste maten noensinne

Norske forbrukere får nå for alvor merke at mat er dyrt å lage. Både dyrere råvarer ute i verden og kjedenes prisøkninger gir høye priser.

Matkjedene har hatt lave priser denne våren, og har nå satt opp prisene, slik at en av de største økningene i løpet av en måned på 12 år er et faktum. FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX
  • Sverre Stenseng

Både norske og internasjonale produsenter av mat og drikke har lenge varslet at de vil ha mer penger for varene sine.

Årsaken er høye priser på internasjonale råvarer.

Nå går det utover norske forbrukere for andre gang i år, rett og slett fordi både de som produserer mat, og butikken som selger den videre, vil tjene mest mulig penger.

Prisøkningen på 2,3 prosent på «mat og alkoholfrie drikkevarer» fra juni til juli er en av de største oppgangene på en måned siden målingene startet i 1998.

De to eneste gangene prisene har økt mer på fra én måned til en annen, var februar i år og februar i 2009, med økninger på henholdsvis 2,7 og 2,6 prosent.

Skylder på bøndene

— For det første er det landbruksoppgjøret som slår inn. Mye av bondens inntektsvekst slo ut i økte målpriser, sier Thomas Angell, direktør for handel i hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, HSH.

Etter hvert jordbruksoppgjør blir prisene på matvarer justert 1. juli, sammen med andre prisjusteringer dagligvarebransjen gjør denne datoen.

Den andre datoen for justering av dagligvarepriser er 1. februar, noe som forklarer hvorfor tidligere prishopp kom da de kom.

- Vi begynner også å se resultatet av økte priser fra leverandørene, sier Angell.

Prisene har falt i perioder det siste året også, så prisøkningen siden juli i fjor er på bare 1,2 prosent.

Så sent som i februar sa Orkla Brands, som blant annet står bak nasjonalretten Grandiosa, at de måtte ta høyere priser. Blant annet fordi råvareprisene hadde økt frem til da.

Les REMA-Reitans tidligere innlegg; «Derfor er maten for dyr».

Dyrere korn

— Vi ønsker å ta inn disse økte råvareprisene gjennom økte priser, sa Orkla Brands-sjef, Torkild Nordberg i februar.

Også daglig leder Helge Hasselgård i Dagligvareleverandørenes forening, DLF, viser til at jordbruksoppgjøret nå har slått inn i matvareprisene.

- Jordbruksoppgjøret er en svært viktig forklaringsfaktor, sier Hasselgård.

Han viser samtidig til at prisen på råvarer har økt, og at leverandørene bare i begrenset grad har fått dekket inn dette fra dagligvarekjedene.

Men mens både leverandører og matkjeder viser til at økte priser skyldes jordbruksoppgjøret, mener derimot Norsk institutt for landbruksforskning (NILF) at jordbruksoppgjøret har hatt lite å si nå.

Denne tabellen fra NILF viser prisutviklingen på hovedgrupper av matvarer siden 1998.

Økte butikkpriser

— Ja, vi mener det i denne omgangen, sier Nilf-sjef Ivar Pettersen.

Han viser til at landbruksminister Lars Peder Brekk i etterkant av jordbruksoppgjøret sa at dette i seg selv kun ville føre til en økning i matvarepriser på 0,7 prosent.

- Samtidig ser vi at kjedene har hatt et etterslep i prisoppgangen i forhold til økte engrospriser, så det kan godt være at de nå har gjort en justering, sier Pettersen.

Han sier samtidig at dersom oljeprisen fortsetter å være lav, vil også internasjonale råvarepriser etter hvert falle, noe de også har gjort gjennom sommeren.

I så fall vil kjedene tilbake til lavere priser fra leverandørene, og det er duket for heftige prisforhandlinger i høst.

— Javisst. Det er helt åpenbart, sier Hasselgård i leverandørforeningen.

Les også

  1. Billigere strøm og klær

  2. Raskt fotfeste på kaffefronten

  3. Høy oljepris gir dyr mat