Økonomi

Nå faller salget til Vinmonopolet mer enn noen gang

Vinmonopolet har i nyere tid aldri registrert større salgsnedgang enn de tre første kvartalene i år. 2,2 prosent minus. Mens grensehandel og taxfree skyter i været.

Polkunde Ole Bendik Eilertsen studerer et mulig vinkjøp. Han går mot trenden når han sier han handler mer enn noen gang på Vinmonopolet og at han ikke synes det svenske Systembolaget er tiltrekkende nok. Men det er det mange andre som synes.
  • Geir Salvesen

På Polet i Rosenkrantz' gate i Oslo står polkunde Ole Bendik Eilertsen og studerer vareutvalget.

— Nei, jeg handler ikke noe særlig i Sverige. Faktisk handler jeg mer enn noen gang på Polet, sier Eilertsen som er en slags kjerringa mot strømmen i dette tilfellet.

- Systembolaget er ikke noe for deg?

— Nei, jeg har vært flere ganger i Sverige uten å ha kjøpt med meg noe.

Aftenposten deltok nylig på en gigantisk mat- og drikkevaremesse i Tyskland. Der fant vi mye rart:

Les også

Kamelmelk med daddelsmak - frister det?

— Aldri sett før i nyere tid

Eilertsen er en kundetype Vinmonopolets administrerende direktør Kai Henriksen kan like. Men dessverre for Henriksen er det ikke mange nok av dem.

Mye går i gal retning for det norske Vinmonopolet.

— En 2,2 prosent salgsnedgang så langt i år har vi aldri sett før i nyere tid, sier administrerende direktør Kai Henriksen på Vinmonopolet. Han viser til at det i flere år var salgsøkninger på tre-fire prosent. Nå øker grensehandelen kraftig, til tross for at kronen er svekket. Taxfree-salget på ankomst utland på Gardermoen har økt med 13 prosent i første halvår i år.

- Hvor sikre er dere på at grensehandelen spiller en så stor rolle for salgssvikten?

— Vi ser dette på flere områder. Store deler av østlandsfylkene med trafikk til Sverige har klar nedgang. Samtidig går omsetningen i grenseutsalgene til Systembolaget opp med 9,5 prosent hvis vi ser på økningen akkumulert for 3. kvartal fra 2013 til 2015. Mens resten av Systembolaget bare har en oppgang på 1,2 prosent i perioden.

Større avgiftsgap til Sverige

Henriksen sier at de to hovedfaktorene taxfree og grensehandel kan kompletteres med en tredje faktor: Avgiftsgapet mellom Norge og Sverige som bare øker. Mens finansminister Siv Jensen inflasjonsjusterte alkoholavgiftene i sitt forslag til statsbudsjett for 2016, har Sverige foreløpig ingen nominell økning på programmet neste år.

- Avgiftsgapet vokser?

— Det vokser over tid. For en flaske vin er alkoholavgiftene mer enn dobbelt så store i Norge som i Sverige. Til neste år øker ikke norske avgifter mer enn fem kroner på en flaske brennevin og to kroner for vin. Men vi sammenligner med utviklingen i Sverige og der er det null i økning. Avgiftsnivået må ikke bli så høyt i Norge at det bidrar til ytterligere undergraving av alkoholmonopolets posisjon.

- Hvor redd er du for alt dette?

— Det er en utfordring vi ikke liker, det utfordrer Vinmonopolets relevans og det utfordrer økonomien vår på sikt. Pr. i dag har vi en sunn økonomi, men hvis jeg ser inn i fremtiden når vi får disse tallene med rekordøkning av grensehandel og taxfree, samtidig som vi går ned, er dette noe politikerne – som er våre oppdragsgivere – bør få vite. Jeg er også bekymret for det økende alkoholforbruket som den kraftige økningen i grensehandel og taxfree fører med seg.

Trenger du vintips for helgen? Her er noen amerikanske favoritter:

Les også

Obama-landets nye toppviner på Polet

og her finner du sesongens beste viltviner:

Les også

Høstens gode viltviner

Det dyre mer attraktivt

Alt er ikke bare sorgen. Varene på de øverste polhyllene, som det heter – altså de mer eksklusive varene – har fått ben å gå på. Vinmonopolet har satset på trendsettende viner i sine spesialutsalg rundt om i landet. Senest denne uken er det lansert et bredt knippe USA-viner og USA-øltyper. Vinene koster alle mellom 300 og 1000 kroner flasken.

Samtidig er prisforskjellen mellom Norge og Sverige på de beste dråpene relativt sett mye mindre enn for de billigste. En Château Batailley 2010 koster i Sverige 501 svenske kroner, som er noenlunde det samme i norske kroner. I Norge koster en 2008 kr 459,-, altså mindre enn i Sverige. Men årgangen er mye dårligere.

En Côtes du Rhône Cuvee de Sommelongue fra Brunel koster 159,90 i Norge og 129,— i Sverige.

— Folk kjøper dyrere produkter på Vinmonopolet. Det gjør at økonomien vår ikke er direkte bekymringsfull nå, men på sikt vil det være vanskelig å leve med en nedgang på 1-2-3 prosent i året, sier Henriksen.

Se også: Og slik så det ut på Vinmomonpolet i Vika da det var vinslipp for et par år siden.

Les også

  1. Polet opplever sin største salgssvikt på 20 år

  2. Vinsalget øker på taxfree og faller på Vinmonopolet

  3. «Flyplassen er blitt kjøpesenter med landingsstripe»