Økonomi

Hellas bråsnur i gjeldsforhandlinger

På tross av valgløfter vil ikke den greske regjeringen lengre prøve å reforhandle landets gjeld.

Den greske finansminsteren Antonis Samaras vil ikke presse på for å reforhandle gjelden før landet har klart å komme tilbake på rett kjøl. Foto: Petros Karadjias

  • Henrik Horjen

Dermed holdt ikke nye statsminister Antonis Samaras løfte om at landet skulle ta initiativ til reforhandling av den massive EU-gjelden særlig lenge .

Etter valget tok Samaras selv initiativ til å gå i dialog med EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) for å forhandle om lånevilkårene som ble satt for å låne landet penger.

Men nå gjør det gjeldstyngede landet helomvending. Ifølge finansminister Yannis Stournaras har den økonomiske hestekuren ikke gått som planlagt, og man gir nå opp kampen om reforhandling av gjelden.

— Budsjettplanen vår er ute av kurs, og vi kan ikke be om mer hjelp fra kreditorene våre før vi er tilbake på rett kjøl igjen, sier den greske finansministeren Yannis Stournaras til den britiske avisen The Financial Times.

IMF-sjef lei av gresk uro

Etter fem års sammenhengende resesjon har Hellas har økonomiske tiltak måttet bli tvunget gjennom for ikke å sende landet over ende.

Med en arbeidsledighet på 21 prosent sliter grekerne med å skape god nok økonomisk vekst til å få landet ut av krisen.

Bedre er det heller ikke at de globale vekstutsiktene verden over ikke holder den farten man både håpet og trodde at den skulle gjøre.

Finansminister for Hellas, Yannis Stournaras. Foto: Reuters

— De globale vekstutsiktene er mindre enn hva vi forventet for bare tre måneder siden. De nye utsiktene vil bli annonsert innen 10 dager, sier direktør i det Internasjonale Pengefondet (IMF), Christine Langarde, til Bloomberg.Aprilmålet på 3,5 prosents vekst vil bli nedjustert, meldes det om.

Utviklingen har langt fra blidgjort Lagarde, som nå har sett seg lei på at det økonomisk skakkjørte landet stadig skaper uro i den internasjonale økonomien.

I et TV-intervju med amerikanske CMBC fortalte direktøren at hun «ikke var i humør til å gå i nye forhandlings- eller reforhandlingsmøter med Hellas».

Venter inspeksjon fra troikaen

— Vi er nå i ferd med å inspisere hva Hellas gjør, og jeg forventer at vi finner forbedringer på mange områder, uttalte IMF-direktøren onsdag.

«Troikaen» har nå inspektører i Aten, som gjennomgår de greske offentlige budsjettene.

Men selv om situasjonen er bekmørk for grekerne har finansministeren tro på at det til slutt skal løse seg for landet.

- Det er lys i tunnelen. Men det er en lang tunnel vi skal gjennom, sier Stournaras til The Financial Times.

Like fullt har Hellas ikke overholdt deadlines for flere nøkkelreformer, hvilket er en av årsakene til at landet ikke har blitt nevneverdig godt møtt av troikaen når de har ytret ønske om å diskutere gjelden.

Senere i dag skal statsminister Antonis Samaras tale til befolkningen.

Les også

  1. Gresk president flyr økonomiklasse til Brussel

  2. EU-enighet om milliarder til vekst

  3. Børslettelse verden over etter EU-løsning

  4. Nå er 25 millioner mennesker i EU uten arbeid

Finansminister for Hellas, Yannis Stournaras. Foto: Reuters