Mann utkledd som pilot ble pågrepet på vei inn i fly

En flyfrelst inder trodde han hadde funnet den perfekte måten å få særbehandling på lufthavner og om bord i fly. Men pilotuniformen fra Lufthansa til tross: Trikset førte ham i arresten.

Leonardo DiCaprio spilte i 2002 rollen som Frank Abagnale, som har innrømmet å ha gjennomført mer enn 250 gratis flyvninger utkledd som pilot. Abagnale var den første tenåringen på FBIs liste over mest ettersøkte.
  • Carl Alfred Dahl

Husker du Steven Spielbergs film «Catch me if you can», hvor Leonardo DiCaprio forfalsker uniformer, sjekker og ID-kort med Tom Hanks i hælene? Historien er basert på amerikaneren Frank Abagnale, som gjennomførte slike bedragerier på 1960-tallet.

Abagnale, og senere gjengitt av skuespiller DiCaprio, utga seg blant annet for å være Pan Am-pilot. På den måten fikk han mer enn 250 gratis flyturer til 26 land rundt om i verden, i tillegg til gratis hotellovernattinger, mat og drikke.

Mulig det var dette som var inspirasjonen for den 48 år gamle inderen som ifølge CNN tirsdag kveld ble arrestert i en Lufthansa-pilotuniform på Indira Gandhi internasjonale lufthavn utenfor New Delhi.

På denne måten lurte han ansatte til å la ham droppe køen i sikkerhetskontrollen og få gratis oppgraderinger om bord.

48-åringen, som ifølge The Washington Post jobbet som konsulent, ble pågrepet da han skulle stige om bord i et Airasia-fly på vei til Kolkata.

Frank Abagnale Jr fotografert i 2002, da filmen om hans svindlerkarriere kom ut. Etter at Abagnale ble pågrepet, har han jobbet med å avsløre svindlere. Han skrev også boken som filmen er basert på.

Skjer for andre gang på samme flyplass på to måneder

Lufthavnpolitiet ble tipset etter at Airasia slo på tråden for å bekrefte mannens identitet.

Politiet var allerede på utkikk etter mannen, ettersom han publiserte bilder og videoer av sine reiser.

48-åringen hadde på seg et falskt Lufthansa ID-kort som han sa han hadde skaffet seg i Thailand.

– Han sa at han var en som reiste ofte med fly og at han pleide å kle seg ut som pilot for å få lett tilgang i sikkerhetskontrollen, få ekstraservice av sikkerhetsselskaper og flyselskaper og oppgraderte flyseter. Han brukte sikkerhetsslusen ment for flybesetning, forteller Sanjay Bhatia i lufthavnpolitiet til CNN.

For bare to måneder siden ble en 32-åring arrestert på samme flyplass for å ha gitt seg ut for å være en 81 år gammel mann på vei til New York.