Økonomi

Mann utkledd som pilot ble pågrepet på vei inn i fly

En flyfrelst inder trodde han hadde funnet den perfekte måten å få særbehandling på lufthavner og om bord i fly. Men pilotuniformen fra Lufthansa til tross: Trikset førte ham i arresten.

Leonardo DiCaprio spilte i 2002 rollen som Frank Abagnale, som har innrømmet å ha gjennomført mer enn 250 gratis flyvninger utkledd som pilot. Abagnale var den første tenåringen på FBIs liste over mest ettersøkte. Foto: DreamWorks

 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Journalist

Husker du Steven Spielbergs film «Catch me if you can», hvor Leonardo DiCaprio forfalsker uniformer, sjekker og ID-kort med Tom Hanks i hælene? Historien er basert på amerikaneren Frank Abagnale, som gjennomførte slike bedragerier på 1960-tallet.

Abagnale, og senere gjengitt av skuespiller DiCaprio, utga seg blant annet for å være Pan Am-pilot. På den måten fikk han mer enn 250 gratis flyturer til 26 land rundt om i verden, i tillegg til gratis hotellovernattinger, mat og drikke.

Mulig det var dette som var inspirasjonen for den 48 år gamle inderen som ifølge CNN tirsdag kveld ble arrestert i en Lufthansa-pilotuniform på Indira Gandhi internasjonale lufthavn utenfor New Delhi.

På denne måten lurte han ansatte til å la ham droppe køen i sikkerhetskontrollen og få gratis oppgraderinger om bord.

48-åringen, som ifølge The Washington Post jobbet som konsulent, ble pågrepet da han skulle stige om bord i et Airasia-fly på vei til Kolkata.

Frank Abagnale Jr fotografert i 2002, da filmen om hans svindlerkarriere kom ut. Etter at Abagnale ble pågrepet, har han jobbet med å avsløre svindlere. Han skrev også boken som filmen er basert på. Foto: LUCY NICHOLSON/AP/NTB scanpix

Skjer for andre gang på samme flyplass på to måneder

Lufthavnpolitiet ble tipset etter at Airasia slo på tråden for å bekrefte mannens identitet.

Politiet var allerede på utkikk etter mannen, ettersom han publiserte bilder og videoer av sine reiser.

48-åringen hadde på seg et falskt Lufthansa ID-kort som han sa han hadde skaffet seg i Thailand.

– Han sa at han var en som reiste ofte med fly og at han pleide å kle seg ut som pilot for å få lett tilgang i sikkerhetskontrollen, få ekstraservice av sikkerhetsselskaper og flyselskaper og oppgraderte flyseter. Han brukte sikkerhetsslusen ment for flybesetning, forteller Sanjay Bhatia i lufthavnpolitiet til CNN.

For bare to måneder siden ble en 32-åring arrestert på samme flyplass for å ha gitt seg ut for å være en 81 år gammel mann på vei til New York.

Les mer om

 1. Flyplass
 2. Flyselskaper
 3. Bedrageri

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Berlins skandaleflyplass åpnes – ni år etter planen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Falsk alarm utløste full utrykking på Schiphol

 3. NORGE
  Publisert:

  Svært glatte veier. Buss frontkolliderte med bil ved Eidsvoll

 4. KULTUR
  Publisert:

  Nordmann ettersøkt: Skal ha kostet filmstudioer flere titalls millioner kroner

 5. VERDEN
  Publisert:

  Levninger og vrakrester funnet etter flystyrt i Indonesia

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Tiårets største pyramidespill ruller videre i Norge, selv om toppsjefen innrømmer svindel