Økonomi

Venstre vil fjerne taxfree-ordningen

Han har vært i nær 130 land og elsker å reise. Likevel foreslår Thor Bjarne Bore og programkomiteen i Venstre å avvikle taxfree-ordningen og innføre miljøavgift på flyreiser.

Taxfree-butikker, som denne på Gardermoen, bør nedlegges, mener Venstre, som håper på regjeringsskifte ved neste stortingsvalg. JAN GUNNAR FURULY

 • Atle Andersen

— Taxfree-ordningen er virkelig en ulogisk ordning som vi bør avvikle. Hvorfor i all verden skal vi gi skattelette til de som reiser mest, sier Thor Bjarne Bore til Aftenbladet.

Han sitter i programkomiteen i Venstre som i dag legger fram førsteutkast til valgprogram for høsten 2013. Der ønsker Bore å befeste Venstre som et miljøparti på CO2-jakt.

- Det er neppe et særlig populært forslag og definitivt ikke blant de viktigste punktene på programmet, men ordningen urettferdig og ulogisk slik det er i dag, sier Bore, som legger til at ikke alle i programkomiteen var enige i dette forslaget.

Bore reiser mer enn de fleste. Mye mer. Gjennom sine 74 år har han vært i mellom 120 og 130 land, alt etter definisjonen, og sluppet ut tonnvis av miljøfarlig utslipp. Likevel ønsker både Bore og programkomiteen å innføre miljøskatt på flyreiser.

— Dette vil virkelig gå utover min lommebok, men det vil være et synlig miljøtiltak som viser vilje til endring, påpeker Bore, ifølge Aftenbladet.

Ny rolle for eks-redaktør

Den tidligere Stavanger Aftenblad-, Romsdals Budstikke- og Vårt Land-redaktøren har engasjert seg i lokalpolitikk etter han ble pensjonist. I forrige periode satt han både i bystyret og formannskapet i Stavanger, og er i dag varamedlem ettersom at han ba om å stå langt nede på valglistene. Dette er første gang han er med å snekre et partiprogram, og han kan skrive under på at det er lang og brokete prosess. Uansett synes han det er et godt stykke arbeid som presenteres i dag.

— Forhåpentligvis ender det med et program som peker ut en retning for de neste fire årene, sier Bore.

Noen viktige områder

Programkomiteens eldste medlem peker på noen viktige områder som programkomiteen foreslår:

 • Sikre at velferdssamfunnet når de som trenger det mest. Sikre større nærhet til enkeltmennesket gjennom å styrke lokaldemokratiet. Da må makt overføres fra stat til lokale folkevalgte organer, enten fem-seks nye regioner eller færre store kommuner. Dette innebærer uansett å fjerne fylkeskommunen.
 • Legge om kursen slik at vi blir en fornybar nasjon. Da må ikke mål innen oljenæringen ødelegge for mål innen fornybar energi. Norge må drive intens CO2-fangst og rense anleggene innen olje og gass.
 • Styrke kunnskapssamfunnet ved å ha læreren i fokus. Legge til rette for at lærerne brukes til det de kan.
 • Redusere dagens skjemavelde og ineffektive byråkrati.
 • Skape grobunn for økt vekst og velferd ved å legge til rette for flere gründere og ha større fleksibilitet i arbeidslivet.
  Nå skal førsteutkast på høring i først lokal- og fylkespartiene, og deretter på neste års landsmøte, før det endelig kan vedtas.

Støtter borgerlig samling

Ganske nøyaktig ett år før valget, håper Bore at valgkampen vil handle om reell politikk mer enn spill og valg av alliansepartnere. Bore erkjenner uansett at han støtter partiledelsen linje om å støtte borgerlig regjeringsskifte.

— Ja, det er nok sunt på alle måter med et regjeringsskifte nå. Vi har hatt en regjering i åtte år som har stivnet fast og som mangler evne til omstilling. De svarene som var riktige for fire og åtte år siden, er ikke nødvendigvis det i nå, sier Bore, som likevel ikke akter å ta stilling til om Venstre bør gå ombord med Høyre og Frp i regjering eller støtte den utenfra.

— Vi må sette oss ned etter valget. Bare hvis den politiske fellesnevneren er stor nok, kan vi gå i regjering. Alternativet er å sitte utenfor og vippe flertall i vår retning fra sak til sak, sier Bore til Aftenbladet.

 1. Les også

  Taxfree-butikken går med underskudd

 2. Les også

  Sterk svikt i Polsalget

 3. Les også

  Gardermoen doblet på 15 år

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  – Dette er illojalt. Jeg er skikkelig lei av Abid Rajas soloutspill.

 2. POLITIKK

  Grande tar selvkritikk: «Jeg tror ikke venstrefolk liker det når sjefen deres blir så kjeftete»

 3. DEBATT

  Det er på tide å stanse sprit-subsidierte flyreiser - taxfreesalget må avvikles

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Taxfree-ordningen må skrotes

 5. POLITIKK

  Her er 11 budsjettforslag som KrF og Venstre vil vrake

 6. KULTUR

  Tidligere Stavanger Aftenblad-redaktør Thor Bjarne Bore er død