Økonomi

Åpningen av norske grenser fører til turistbølge

Flere tusen turister fra Nord-Europa har de siste dagene lagt ferieturen til Norge. En økning i både luft- og sjøtrafikk gir håp om å redde sommeren.

Med økt innreise av sommerturister til Norge håper kommersiell direktør Frode Hansen i Color Line at deler av sommeren kan reddes for turist- og reiselivsbransjen. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

  • NTB-Mathias Moene Rød

Åpningen av norske grenser for flere europeiske land har gitt en ketsjupeffekt for reiselivsbransjen. Nå melder flere bransjer om en markant økning på titusenvis av reisende den siste uka.

Regjerings avgjørelse om å åpne grensene til de fleste europeiske land har gitt en oppsving særlig for sjøfart. Siden åpningen av grensene 15. juli har Color Line daglig fraktet flere tusen utlendinger til Norge i snitt.

– Frakter i snitt 4.000 turister per dag

– På de fem siste dagene siden åpningen har vi hatt fulle skip, og daglig fraktet i snitt rundt 4.000 utenlandske turister inn i Norge, sier kommersiell direktør Frode Hansen i Color Line til NTB.

Hansen snakker om en ketsjupeffekt og viser til at mange nordeuropeere som har sittet på gjerdet, nå strømmer til Norge. Han håper og tror at trenden fortsetter i ukene fremover.

– Juli er jo høysesong for turisme fra Tyskland og Nederland, men vi kan jo håpe på at tallet holder seg høyt resten av sommeren, forskutterer Hansen.

Mer internasjonal flytrafikk

Også Avinor melder om høyere aktivitet på internasjonale reiser, og at det den siste uken har økt med rundt 25.000 flere utenlandspassasjerer. Uka før lå tallet på rundt 55.000, mens tallet nå ligger på tett oppunder 80.000.

På tre uker har antallet passasjerer som reiser fra eller til Norge, økt fra rundt 28.000 til dagens tall.

– Vi har sett en markant økning den siste tiden. Det er naturlig med tanke på opphevingen av reiserestriksjonene og ferietid, sier senior kommunikasjonsrådgiver Line Haugland i Avinor til NTB.

– Vi forventer en jevn økning når samfunnet åpnes mer og mer opp igjen. Når det er sagt, er vi langt unna en normalsituasjon for luftfarten, selv om det er gledelig å se at det åpnes flere ruter både på inn- og utland, konkluderer Haugland.

Les også

  1. Sverige stengte mindre enn nabolandene. Nå har de ikke bare flest døde, men også minst like stor økonomisk nedtur.

  2. Storbyhotellene sliter med færre gjester enn normalt

  3. Labre forventninger ved Oslo-attraksjoner tross gjenåpning for europeiske turister

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Turisme
  3. Koronaviruset
  4. Color Line