Økonomi

Norge vil ikke la seg presse av ny svensk spillpolitikk

Svenskene åpner døren for utenlandske spillselskaper. Norske myndigheter lar seg ikke påvirke.

Danmark fikk lisenssystem for utenlandske spillselskaper i 2012. Nå følger Sverige etter. Men utviklingen i nabolandene får trolig ingen konsekvenser for spillpolitikken i Norge, foreløpig. Erlend Aas / SCANPIX

 • Arnfinn Mauren

Det går mot store endringer i det svenske spillmarkedet de neste årene. En utredning foreslår å innføre et lisenssystem om to år. Sverige følger dermed i sporene til Danmark.

– Dette bør få konsekvenser for den norske spillpolitikken, mener Peter Alling, samfunnskontakt for Norden i Kindred Group, som gjennom Unibet er en av de største utenlandske aktørene på det norske spillmarkedet.

Men norske myndigheter mener det ikke er grunn til å endre den norske modellen som følge av utviklingen i Danmark og Sverige.

Peter Alling i Kindred Group (Unibet).

Rett før jul i fjor kom det en stortingsmelding som vurderte hvilken modell Norge skal ha. Den konkluderte med at dagens enerettsmodell, med Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som aktører, skal videreføres.

– Det avgjørende for valget har vært hva som best ivaretar hensynet til spilleavhengige og ansvarlig spillpolitikk. Regjeringen mener at enerettsmodellen er den best egnede til å ivareta dette, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet.

Økende politisk støtte til lisensmodell i Sverige

Danmark innførte et lisenssystem i 2012, og mellom 25 og 30 aktører har nå lisens for å tilby pengespill på det danske markedet – i tillegg til det statlige Danske Spil. Et lisenssystem innebærer at spillselskaper kan få lovlig adgang til markedet mot å betale en lisensavgift.

I Sverige har det vært økende politisk støtte for et slikt system, og flertallet av partiene i Riksdagen går nå inn for det. Den siste utredningen har derfor handlet mer om hvilke system som skal innføres – ikke om Sverige skal innføre det.

Administrasjonsminister Ardalan Shekarabi. Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Hensikten med denne undersøkelsen er at staten skal gjenvinne kontroll over spillmarkedet, sa den svenske statsråden Ardalan Shekarabi da han nylig tok imot utredningen.

Svenskene kommer trolig til å gå et skritt lenger enn det danskene har gjort, ved også å innføre en lisensordning på hestespill og bingo. Utredningen i Sverige er stort sett blitt positivt mottatt, både av utenlandske spillselskaper og av det statlige spillselskapet Svenska Spel.

– Vi kommer til å få samme spilleregler og like vilkår, uttaler direktøren i Svenska Spel, Lennart Käll, til nyhetsbyrået TT. Han ser flere positive elementer i utredningen.

Målet: Mer spill over på regulerte aktører

Svenskenes målsetting med lisenssystemet, er å få kanalisert minst 90 prosent av pengespill på nett over på regulerte spill. Ifølge Kindred Group foregår nå 58 prosent av nettbasert pengespill i Sverige hos de utenlandske aktørene.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H): Terje Bendiksby / SCANPIX

– Dette målet er det viktigste signalet i utredningen. Og situasjonen i Norge og Sverige er ikke så ulike. Likevel tror jeg ikke det som skjer i Sverige kommer til å påvirke norsk spillpolitikk med det første, sier Peter Alling i selskapet.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen mener imidlertid det er store forskjeller i spilltradisjonene og spillmarkedet i de skandinaviske landene. Han hevder både Danmark og Sverige har hatt større problemer med uregulerte selskaper enn det Norge har hatt.

– Å slippe til flere aktører og la disse markedsføre sine tjenester, vil øke det samlede trykket på dem som sliter med spilling – uten at et slikt grep vil fjerne det uregulerte markedet. Derfor velger vi å beholde dagens modell og ikke innføre en lisensmodell.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Sverige
 2. Danmark
 3. Unibet
 4. Norsk Tipping
 5. Kulturdepartementet
 6. Spill

Relevante artikler

 1. SPORT

  Høyre tror at Norsk Tippings spillmonopol forsvinner snart

 2. SPORT

  Spillselskapene fnyser av norske politikere: – Dette er ren symbolpolitikk

 3. SPORT

  Vil velte Norsk Tippings spillmonopol

 4. NORGE

  Spillbyråkrat har meldt overgang til «fienden».

 5. SPORT

  Svenskene gjør det stikk motsatte av Norge: – Spillmonopolet er ikke effektivt

 6. SPORT

  Ny rapport advarer mot å slippe til utenlandske pengespill i Norge