Økonomi

Flere nettbutikker varsler at de flytter handel ut av Norge

Nettbutikken Komplett.no flytter mye av virksomheten til Sverige hvis Regjeringens momsforslag blir vedtatt.

Finansminister Siv Jensen vil heve grense for momsfri netthandel fra utlandet til 500 kroner. Norske nettbutikker truer med å flytte til utlandet. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix

  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist

— Vi blir presset ut av Norge, sier konsernsjef Ole Vinje i Komplett.no.

Elektrokjeden Komplett.no kommer til å flytte alt salget av varer som koster mindre enn 500 kroner til den svenske nettbutikken.

Dersom den såkalte 200-kronersgrensen økes til 500 kroner, vil det bli moms- og tollfritak på nettkjøp fra utlandet opp til 500 kroner.

— Vi blir tvunget til å foreta dette salget fra utlandet, dersom grensen heves, sier Vinje.

Tidligere har gründeren i selskapet meldt seg ut av Høyre i protest mot Regjeringens forslag. Selskapet har varslet at de skrinlegger et nytt lager i 200-300 millionersklassen.

Mandag var det høring i finanskomiteen og flere gikk hardt ut mot forslaget. Blant disse var hovedaksjonær Olav Nils Sunde i Gresvig, som eier G-Max og G-sport. Han forklarte hvordan dette kan ramme sportsbransjen.

Les også:

Les også

  1. Du sparer 534 kroner på ikke å handle disse skoene i en norsk butikk

  2. - Høyere momsgrense for netthandel er en katastrofe

Vil selge fra Sverige

— Vi er for forenkling, og vi liker konkurranse. Men det må være konkurranse på like vilkår. Det blir det ikke når utenlandske aktører kan starte med et prisforsprang på 25 prosent på halvparten av våre varer, sier Vinje.

Komplett har allerede et datterselskapet i Sverige, og nå jobber de med hvordan de kan betjene det norske markedet fra nabolandet.

- Alle varer mellom 200-500 kroner som tidligere hadde moms, vil nå bli sendt fra selskapet i Sverige uten moms. Salget fra Komplett alene vil utgjøre tapt moms til den norske stat i 2015 på 114 millioner kroner, sier Vinje.

Han stiller derfor spørsmål ved Regjeringens anslag på at dette kan komme til å koste statskassen 180 millioner kroner. Han tror det er mye mer.

Regjeringen synes nok også at 180 millioner er i laveste laget, og skriver i forslaget til statsbudsjett: "Det antas at (...) endringen vil gi et større proventytap på lengre sikt".

Vinje har regnstykker som viser at opp til 200 ansatte etter hvert kan miste jobben i hans selskap.

Flere sier de vil flytte

Handelens næringsorganisasjon Virke setter inn kraftig skyts mot forslaget. Samfunnspolitisk direktør Harald J. Andersen nevner helse- og kosmetikkjeden Vita og klesprodusenten Stormberg.

- Dette er virksomheter som har sagt offentlig at de vil flytte netthandelen ut av Norge. Men dette er bare toppen av isfjellet. En rekke andre virksomheter har sagt at de vil legge ned butikker og netthandel i Norge. De vil også flytte lager og logistikk ut av Norge, sier han.

Andersen sier de såkalte faghandlene omsetter for rundt 200 milliarder kroner på nett og over disk i året i Norge. Han sier at halvparten av omsetningen består av varer som koster mindre enn 500 kroner, regnet eksklusive moms.

— Forslaget rokker ved hele fundamentet for norsk faghandel, sier han.

Liker forslaget

Gjermund Hagesæter er Frps finanspolitiske talsmann på Stortinget, og sier han lytter til hva som kommer inn i saken.

- Vi vet det vil ha noen konsekvenser. Vi lovte en grense på 1000 kroner før valget, og nå foreslår vi 500 kroner, sier han.

Han har vært på møte med handelens organisasjon Virke, og sier det er kommet mange tall på bordet.

— Virke har andre tall enn Finansdepartementet. Men jeg forholder meg til departementets tall. Jeg tror ikke det blir så ille som Virke sier.

- Du synes fremdeles dette er et godt forslag?

— Det er et godt forslag, og jeg står på dette. Men vi skal forhandle med Krf og Venstre.

- Handelsnæringen sier dette vil føre til færre arbeidsplasser og nedlagte bedrifter?

— Jeg føler at vi har lagt frem et næringsvennlig budsjett. Vi bygger veier og forenkler i byråkratiet. Så vi er opptatt av næringslivet. Men mange irriterer seg over at moms og gebyrer betyr relativt svært mye på små beløp med netthandel fra utlandet, sier Hagesæter.

Konsernsjef Vinje i Komplett.no legger til at det er forståelig at norske forbrukere ønsker seg en heving av 200-kronersgrensen.

— Vi ser at det blir enklere for den norske forbrukeren, men det blir også veldig mye vanskeligere for norske bedrifter, og det var vel ikke meningen?

Les også: