Her bryter Coop sitt eget løfte

Coop lovet dyrt og hellig å ikke starte en priskrig på smågodt. Mandag brøt de sitt eget løfte.

Her bryter Coop sitt eget løfte. Bildet er fra Coops kundeavis uken før påske i år.

– Nå håper vi prisene holder seg der de er i dag, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Til tross for at dagligvarekjeden senest i helgen lovet å ikke starte priskrig på smågodt, var det de som var først ute med å senke prisene mandag.

– Obs planla en egen kampanje, tilsvarende den de har hvert år, med halv pris på smågodt. Obs har ikke tenkt på dette som en priskrig, men et helt vanlig tilbud, sier Friis til Aftenposten.

– Bare et vanlig tilbud

– Så du mener det er forskjell på et tilbud og en priskrig?

– Ja. I hvert fall når prisen er som den bruker å være.

– Du mener «som den bruker å være på denne tiden av året»?

– Ja, dette er et tilbud Coop alltid har hatt før påske. I fjor var det ville tilstander med priser på 2,50 kroner hektoen. I år håper vi den stopper på 6,90. Men det er ikke priskrig, det er først når mediene begynner å skrive om det, at det kan utarte til priskrig, svarer Friis.

Påsken 2016 var smågodtprisen helt nede i 2,90 kroner hektoen.

Da Coop halverte sin smågodtpris til 6,90 kroner, var de andre kjedene raske til å følge etter, ifølge Nettavisen, som var den første til å omtale prisnedsettingen i år.

Flere ganger i år har alle kjedene lovet at de ikke skal være den som starter priskrigen, selv om alle sier at de kommer til å følge med på de prisene som er i markedet.

– Burde avlyst kampanjen

Coop Obs satte ned prisen til tross for hovedkontorets løfte.

– Skulle du ønske Obs hadde avlyst den årlige kampanjen på smågodt?

– Ja, og det på grunn av hvordan situasjonen utartet i fjor. Men jeg er sikker på at vi ikke får den samme priskrigen i år og håper at prisene blir liggende der de er i dag, sier Friis.

Både Kiwi og Rema sier til Nettavisen at de fremdeles ikke ønsker å starte priskrig, men at de kommer til å følge etter om noen andre setter ned prisene.

Rema har i tillegg begynt sin påskekampanje, med 30 prosent avslag på lammekjøtt, grillmat og pålegg fra Solvinge og Nordfjord før og gjennom påsken.

Flere påsketilbud

I tillegg er enkeltprodukter priset lavere enn normalt.

Dette er dét bransjen mener er typiske påskevarer, som Kvikk Lunsj, Solo og Siesta, Freia sjokoladeplater og grillpølser er blant varene som er på tilbud før påske.

I tillegg har Kiwi en egen serie med bær som skal koste det samme som smågodtet.