Økonomi

Statkraft har varslet Økokrim om mulig korrupsjon i Brasil

Statkraft har varslet Økokrim og regjeringen om at det kan ha forekommet korrupsjon i et selskap de eier i Brasil, melder Dagens Næringsliv.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Mistanken er knyttet til fornybarselskapet Desenvix Energias Renováveis, som Statkraft eier 81 prosent av etter oppkjøp de siste to årene.

Statkrafts pressetalsmann Lars Magnus Günther sier til Dagens Næringsliv at de ikke har funnet bevis, men ting som kan tyde på korrupsjon.

Forholdet er derfor meldt til brasilianske myndigheter. I tillegg er Økokrim og næringsminister Monica Mæland (H) informert, ettersom hun er ansvarlig statsråd for statseide Statkraft.

Korrupsjonsbekymringene omtales i Statkrafts årsrapport for 2016 som ble sendt til Oslo Børs torsdag.

Statkraft satte selv i gang en intern gransking av forholdet.

Økokrim bekrefter at de er orientert om granskingen, men kommenterer ikke saken ytterligere.

Næringsminister Monica Mæland sier til avisen at departementet som eier forventer at selskapene har retningslinjer, systemer og tiltak for å forhindre korrupsjon og for å håndtere mulige lovbrudd som måtte avdekkes.

Statkraft er det siste i en rekke store, norske selskaper som de siste årene er blitt assosiert med korrupsjon i utlandet.

I fjor høst falt dommen i korrupsjonssaken mot de fire tidligere topplederne i det delvis statseide Yara. Tre av de tidligere sjefene, deriblant Thorleif Enger, ble frikjent, mens selskapets tidligere juridiske direktør ble dømt til syv års fengsel for grov korrupsjon. Her kan du lese hva Enger hadde på hjertet etter over et halvt år i retten.

Tidligere i fjor vedtok Telenors deleide datterselskap Vimpelcom en foretaksbot på 6 milliarder kroner for korrupsjon i Usbekistan. Telenor har senere sagt at selskapet har informert Økokrim om flere «uregelmessige forhold» selskapet har avdekket i sin virksomhet.

Les mer om

  1. Statkraft
  2. Brasil
  3. Korrupsjon
  4. Økokrim