Netthandel kan tvinge frem flere søndagsåpne butikker

Forsker tror den økende mathandelen på nett kan tvinge dagligvarekjedene til å ønske mulighet for økt søndagsåpent.

I dag er Norgesgruppen, som bl.a. driver kjeden Kiwi, ledende på søndagsmarkedet for matvarer. Denne butikken i Son er blant Kiwins søndagsåpne utsalg.
  • Knut-Erik Mikalsen

En rapport som Forbruksinstituttet SIFO legger frem onsdag konkluderer med at det neppe er noe skrikende behov for en generell adgang til søndagshandel for dagligvarebransjen i dag.

Dagligvarebransjen er så å si samlet i motstand mot at det åpnes for en generell søndagshandel.

Men denne situasjonen kan fort endre seg, mener forsker Randi Lavik, og trekker frem den økte betydningen netthandelen har fått for norske forbrukere. Undersøkelsen viser at det i dag er rundt fem prosent som handler mat på nettet gjennom uken.

Regner med at netthandelen øker

– Det er et høyt tall, tatt i betraktning av at dette er et relativt nytt tilbud, mener hun.

Øker omfanget av netthandel ytterligere, noe Lavik ser som svært sannsynlig, kan det fort tvinge de tradisjonelle matvarekjedene til å tenke nytt om søndagshandel i butikk og ønske seg mulighet til å holde butikkene åpne på søndager, mener Lavik.

Fire av ti nordmenn handler dagligvarer på søndager, viser rapporten.

Lavik viser til at søndagshandelen i dag stort sett er suppleringskjøp, altså at forbrukerne handler det de trenger i uken og supplerer med småkjøp på søndager.

– Tilbudet på søndager består jo stort sett i matvarer på bensinstasjoner og mindre dagligvarebutikker, de såkalte «Brustad-buene» med et sterkt redusert varetilbud. Her har netthandelen en fordel fordi utvalget er så stort, og det vil nok være en faktor som kan medvirke til at andelen netthandel øker, mener Lavik.

Tror ikke på press

Generelt sett mener Larvik at SIFO-undersøkelsen viser at det i befolkningen i dag ikke er noe stort behov for en åpning for generell søndagshandel.

– Matvarebutikker generelt har i dag gjerne åpent fra tidlig om morgenen til sent på kveld, inkludert lørdag kveld. Da virker det som om folk synes dette dekker deres behov og at handel i småbutikkene med begrenset utvalg er godt nok, sier Lavik.

Ingvill Størksen er direktør i hovedorganisasjonen Virke, som organiserer store deler av dagligvaremarkedet i Norge. Virke er sterk motstander av å åpne for søndagsåpne butikker generelt.

– I dag er omsetningen av dagligvarer på nett under 1 prosent. I land som eksempelvis England, der nettmarkedet er mer modent, utgjør netthandel med dagligvarer rundt 5 prosent. Det er derfor urealistisk at netthandel med mat vil bli så stort at det i seg selv tvinger frem søndagsåpent, mener Størksen.

Søndag ukens viktigste handledag

Hun fremholder dessuten at Norge, med sin langstrakte geografi, vil gi store transportkostnader som gjør det krevende å få lønnsomhet i netthandel med dagligvarer.

Hos landets ledende netthandelsselskap med dagligvarer, Kolonial.no, sier gründer Karl Alveng Munthe-Kaas at søndag er en svært viktig handelsdag for selskapet.

– Vi ser at selv om søndagen er en hviledag for mange, kombineres dette fint med fem minutter på nett for å få ukehandelen ferdig før hverdagen begynner. Søndagen er ukens viktigste salgsdag, men andelen er ikke så høy som 4 av 10, det er litt jevnere salg over uken enn det, sier han.

LES OGSÅ: Ernæringsekspert: – Ikke la barna spise dette hver dag
LES OGSÅ: Mer salt i søte kjeks enn i mange potetgull-sorter