Økonomi

Rasende, franske bønder tømte mer enn 20.000 liter vin i gatene

Tusener av liter med vin ble «dekantert» i gatene i flere sørfranske byer denne uken. Vinkrigen med Spania er trappet opp.

Franske produsenter aksjonerer mot bulkvin fra Spania som importers i tankbiler og selges for noen få euro på det franske marked.
  • NTB

I byen Sète i vinregionen Languedoc-Roussillon ved Middelhavet truet den røde flommen med å sette et parkeringshus under vin. Det var den lokale avdelingen av vinbøndenes organisasjon (CRAV) som utløste flommen i protest mot billigimport fra Spania.

Franske champagnebønder ute etter Champagneria

Aksjonistene viste til at tankbiler går i skytteltrafikk mellom de to landene. Franske importører fyller vinen over på flasker, utstyrer den med innsmigrende etiketter og selger den til lokale supermarkeder og restauranter for noen få euro.

– Dette skjer med importert vin selv fra Argentina og Chile. Det kan ikke fortsette slik. Våre medlemmer sitter med store lagre de ikke får solgt, heter det i en uttalelse.

Mellom 20.000 og 50.000 liter vin ble natt til onsdag sluppet ut i gatene fra fem store tanker eid av distributøren Biron. Politi og brannvesen ble satt inn for å hindre at vinen oversvømmet kjellere og parkeringshus i Sète.

Aksjonistene har tidligere stanset tankbilene mens de var på motorveien og tømt dem for innhold.

Mange selvmord blant franske bønderFranske bønder fortviler over lavere vinkonsum

Les mer om

  1. Vin