Økonomi

Kriseselskap sier opp 6000 ansatte, kutter fly og ruter

Malaysia Airlines er teknisk konkurs, og må legge om hele driften. Det vil koste tusenvis av ansatte jobben og føre til redusert rutetilbud.

Malaysia Airlines skal omstruktureres, det koster flere tusen ansatte jobben.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Det kriserammede flyselskapet har sendt ut oppsigelsesbrev til 20.000 ansatte i forbindelse med at selskapet forsøker på en nærmest total restrukturering, og man regner med at 14.000 vil få tilbud om ny jobb, melderBBC.

— Malaysia Airlines er teknisk konkurs, innrømmer selskapets nye toppsjef, Christoph Mueller, i forbindelse med en redegjørelse han har holdt for å forklare de dramatiske tiltakene.

Bakgrunnen er dypt tragisk, ettersom selskapet med kort mellomrom er blitt rammet av to store katastrofer.

Et fly forsvant, et annet skutt ned

Den 8. mars i fjor forsvant et av selskapets fly, rute MH 370, på vei mellom Kuala Lumpur og Beijing. Flyet, en Boeing 777-200 ER, hadde 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord. Flyer er, til tross for en omfattende leteaksjon, ennå ikke funnet.

Ikke lenge etterpå, den 17. juli, ble et av selskapets fly av samme type skutt ned over Ukraina mens det var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur. Det hadde 298 personer om bord, alle omkom.

Allerede før disse to tragiske hendelsene opplevde selskapet sviktende driftsresultater, men problemene har akselerert etter hendelsene. I tillegg har selskapet møtt hardere konkurranse i sine markeder.

Færre fly, færre ruter og færre ansatte

Derfor har selskapet ansatt en ny ledelse som skal forsøke å snu den svært negative utviklingen. Resepten er en større omstrukturering som vil bety både færre fly, færre ruter og færre ansatte. Selskapet har også varslet at det vil skifte navn, i håp om å få en identitet som ikke er så belastende som i dag.

De 14.000 ansatte som sies opp, men som får tilbud om jobb i det nye selskapet, har fått tolv dager på seg til å svare på tilbudet.

Christoph Mueller er ikke ukjent med omstrukturering av flyselskaper, og går under tilnavnet «Terminator» etter å ha gått løs på selskaper som Aer Lingus (Irland), tidligere Sabena (Belgia) og Lufthansa (Tyskland).

Les også

  1. Slik blir VIP'ene traktert på Gardermoen

  2. United stanser direkterute til New York i høst

  3. Se nye Oslo Lufthavn her