Økonomi

Stortinget: Vi satt med følelsen at Telenor og Aaser ikke fortalte alt

Det går nå mot at de to avgåtte Telenor-toppene Svein Aaser og Jon Fredrik Baksaas kan bli kalt tilbake på teppet i kontrollkomiteen på Stortinget.

Styreleder Svein Aaser (t.v.) og Telenor-sjef Sigve Brekke møtte næringsminister Monica Mæland tidligere i høst.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Svein Aaser fikk sparken som styreleder i Telenor fredag.

Etter det Aftenposten forstår innrømmer nå Telenor-ledelsen at den visste at korrupsjonsfaren i datterselskapet VimpelCom var langt større enn de ga uttrykk for under høringene i Stortingets kontrollkomite tidligere i år.

I et hemmeligstemplet brev til komiteen, kommer det frem at Telenors ledelse «visste eller burde visst at det var en betydelig risiko» for korrupsjon, ifølge en som har lest brevet og dokumentene næringsminister Monica Mæland (H) overleverte fredag.

Det trengs fire stemmer i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité for å kalle inn til ny høring.

– At hun har avsatt styreleder er et faktum som må føre til at kontrollkomiteen ber om ny høring. De tre må fortelle sannheten. Vi kom ikke til bunns i saken i forrige runde, det var det bred enighet om i komiteen, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til Aftenposten fredag kveld.

 • Husker du ikke Vimpelcom-saken? Her forklarer vi hva som egentlig gikk galt da Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom.
  Også Kristelig Folkepartis Hans Fredrik Grøvan vil stemme for en ny høring.

– Disse nye opplysningene er svært alvorlig, sier han til Aftenposten.

Behandles av stortingskomité tirsdag

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier til Aftenposten at han ikke vil ta stilling til om det blir ny høring før komiteen møtes tirsdag.

– Saken vil bli behandlet så raskt som mulig i kontrollkomiteen. Av praktiske grunner blir ikke dette før tirsdag i kommende uke, sier Kolberg til NTB.

Komitemedlem Abid Raja (V) mener at «det ligger godt an til ny høring» og at Venstre vil støtte det om det kan «bidra til å opplyse saken». Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson ønsker også en ny høring velkommen.

– Baksaas var Telenor-sjef på det tidspunktet disse transaksjonene skjedde og han har vært medlem av Vimpelcom-styret. Han må avklare sitt forhold til dette. Det store problemet i den første Vimpelcom-Telenor-høringen var uklarheten om hvorvidt Telenor gjorde jobbe sin som som medlem i styret, sier han til Aftenposten.

Nye opplysninger

Overfor Mæland erkjente Aaser at Telenor var klar over at risikoen var større enn det man tidligere har gitt uttrykk for. Denne erkjennelsen kommer etter at både Økokrim og Telenors egne granskere har sett på VimpelComs engasjement i Usbekistan.

Mæland forteller til Aftenposten at hun tidligere i uken fikk nye opplysninger fra Telenor om Vimpelcom-saken. Hun inviterte Telenors styreleder og ledelse til et møte i departementet.

— Da fikk jeg informasjon som jeg burde hatt tidligere. Dette meddelte jeg ham på et møte i departementet torsdag, og min konklusjon om at jeg ikke lenger har tillit til ham. Vi avtalte å møtes igjen fredag formiddag. Aaser ringte før møtet om meddelte at han trekker seg, sier Mæland.

Telenor orienterte om styrelederens avgang i en børsmelding fredag formiddag.

- Stortinget ble ført bak lyset

Abid Q. Raja (V) sier til Aftenposten at han føler seg ført bak lyset etter at Svein Aaser og daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var på høring i Stortinget. Raja har ikke lest brevet, men sier:

— Nå kommer det åpenbart frem at det ble tilbakeholdt informasjon. Dette viser at mennesker kan sitte på høring i landets nasjonalforsamling og dekke over sannheten. I min bok er det å lyve, og det er sjokkerende.

Grøvan i KrF er inne på det ssamme.

— Jeg fikk brevet på vei ut i dag, og har ikke rukket å lese det. Men det som har skjedd i dag bekrefter følelsen vi satt med under høringen, nemlig at vi fikk utilstrekkelig informasjon. Inntrykket bekreftes av at Aaser er sparket i dag.

— Under høringen fortonte det seg underlig at Telenor ikke visste om korrupsjonsfaren og overføringene. Men nå vil jeg bruke helgen på å sette meg dypere inn i den nye informasjonen.

Har fått ny informasjon i saken

Politiet i flere land etterforsker det russiske mobilselskapet Vimpelcom etter mistanke om korrupsjon i Usbekistan der Vimpelcom har mobillisenser.

— Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier Mæland i en pressemelding som departementet sendte ut fredag formiddag.

- Hvorfor er denne saken så alvorlig?

— Vimpelcom etterforskes i tre land etter mistanke om korrupsjon. Det i seg selv er alvorlig. Telenor har status som vitne. Vi vet ikke noe om innholdet i politietterforskningen. Vi må avvente de konklusjoner som kommer frem i denne etterforskningen, sier Mæland.

Økokrim informert

Hun opplyser at departementet har vært i kontakt med Økokrim om etterforskningen. Departementet fikk da beskjed at opplysninger om dette må unntas fra offentligheten av hensyn til etterforskningen.

Økokrim ble informert om de nye opplysningene i saken fredag morgen, opplyser Økokrim til Aftenposten.

— Vi ble kontaktet av Næringsdepartementet fredag morgen hvor de informerte om at de hadde mottatt ny informasjon i saken, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Utover det viser hun til departementets pressemelding.

Økokrims rolle i etterforskningen av Vimpelcom har vært å bistå utenlandske politi- og påtalemyndigheter i dette sakskomplekset.

Uenighet

Svein Aaser har vært styreleder i Telenor ASA siden 16. mai 2012 og ble i vår gjenvalgt for to nye år.

– Det har vært uenighet mellom meg som styreleder og departementet rundt håndteringen av Vimpelcom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier Aaser i en pressemelding.

Utover denne uttalelsen ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere, skriver han i meldingen.

Telenor på vei ut av Vimpelcom

For under en måned siden ble det kjent at Telenor vil helt ut av det russiske mobilselskapet VimpelCom og planlegger salg av sin eierandel på 33 prosent. De har investert 15 milliarder kroner i Vimpelcom og valgte å ta et tap på 5,4 milliarder kroner i tredje kvartal på grunn av salget.

— Vi har gjort kjent at vi etter en strategisk gjennomgang ønsker å selge oss ut av Vimpelcom. Vi tror det kan ta noe tid, sier kommunikasjonsdirektør Severin Roald i Telenor til Aftenposten.

Han avviser at Telenors aksjer i Vimpelcom er låst inne og at det norske telekomselskapet ikke kan selge aksjene fritt så lenge politietterforskningen pågår.

Selskapet ønsker ikke å fortelle hvilke nye opplysninger det har fått om mulig korrupsjon i Vimpelcom av hensyn til den videre etterforskningen.

Bladet Kapital gjenga tidligere denne måneden ubekreftede meldinger i telekomkretser om at Vimpelcom risikerer en bot på inntil én milliard dollar (8,5 mrd. kr) for korrupsjonslignende forhold.

 • Les også: -Telenor kan bli straffet i USA
  Nominasjonskomiteen i Telenor vil igangsette arbeidet med å foreslå en ny kandidat til styreleder i selskapet, skriver Telenor i børsmeldingen sin.

Bedriftsforsamlingen velger ny styreleder når nominasjonskomiteens innstilling er klar. Anders Skjævestad leder nominasjonskomitéen i Telenor. Næringsdepartementet har en representant i komitéen.

Aasers roller

Også Aasers forgjenger som styreleder i Telenor, tidligere Statoil-sjef Harald Norvik, trakk seg etter manglende tillit fra daværende næringsminister Trond Giske (Ap).

Aaser er trolig mest kjent som konsernsjef i Den norske Bank og DnB Nor fra 1998 til 2006. I tillegg har vært president i NHO, konsernsjef i Nycomed, Storebrand Skade, Nora og Stabburet Norge.

Han har også hatt styreverv i selskaper dominert av den norske investorenJohn Fredriksen, blant annet i Marine Harvest og Aktiv Kapital.

Gjennom dagen har Aftenposten forgjeves forsøkt å få kommentarer fra Svein Aaser og Jon Fredrik Baksaas.

Les også

Telenor mistet gangsynet i Vimpelcom-saken, skriver Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng

.

Les også

 1. Telenor tapte 1,1 milliarder

 2. Telenor selger seg ut av VimpelCom

 3. I Telenors nye ledergruppe er 18 av 21 menn