Økonomi

Ikke alene om å gi bort formuen

Flere gjør som Kjell Inge Røkke og Facebook-gründer Mark Zuckerberg, og gir av sine enorme formuer.

Mark Zuckerberg, kona Priscilla Chan Zuckerberg og lille Max Chan Zuckerberg.
  • Stine Spjelkavik Hansen
Mark Zuckerberg ble milliardær da han var med å grunnlegge Facebook i 2004 sammen med fire medstudenter ved Harvard College.

Tirsdag sa Kjell Inge Røkke til Aftenposten at han vil gi tilbake til samfunnet brorparten av det han har tjent.

I desember 2015 la Facebook-gründer Mark Zuckerberg ut en statusoppdatering som vakte oppsikt:

Han og kona Priscilla har planer om å gi bort 99 prosent av Facebook-aksjene sine til gode formål.

De har en nåværende verdi på 45 milliarder dollar — rundt 388 milliarder kroner.

De er ikke alene om å gi av formuen sin.

Gavmilde Gates

Én som har solid erfaring, er Microsoft-grunnlegger Bill Gates , som gir bort store deler av formuen sin til veldedig arbeid.

Bill Gates har stått i spissen for å gi vekk formuen.

Målet er å ha gitt bort nesten hele formuen innen 20 år etter at sistemann av han og kona Melinda dør. De startet begge Bill and Melinda Gates Foundation for dette formålet, og har tatt initiativ til The Giving Pledge, sammen med den amerikanske investoren og forretningsmannen Warren Buffett. Dette er et initiativ der 138 amerikanske milliardærer har forpliktet seg til å gi store deler av sin formue til veldedige formål.

sp454cde-bOqFOFJfU2.jpg

Warren Buffett forpliktet seg i 2006 til å donere 43,6 millarder dollar, tilsvarende 390 milliarder kroner, til Bill & Melinda Gates Foundation og tre andre stiftelser, ifølge nyhetsbyrået AP.

  • Aftenposten intervjuet i 2013 Bill Gates om å gi bort milliarder: – Mitt syn er at barn ikke har godt av å starte med gigantiske summer

Thon og Mohn gir til forskning

Her hjemme annonserte eiendomskongen Olav Thon i 2013 at han ville gi bort hele formuen sin på 25,4 milliarder kroner. Dette gjorde han gjennom å opprette en stiftelse, som blant annet skal sørge for at noen av pengene kommer forskning til gode.

Olav Thon gir bort hele formuen

– Vi regner vel med at vi skal være i stand til å dele ut minimum 50 millioner per år. Av dette beløp regner jeg med at omtrent halvparten skal gå til forskning, særlig innen matematiske og naturvitenskapelige fagområder, inkludert medisinske fag, sa Thon da nyheten ble sluppet.Forretningsmannen Trond Mohn fra Bergen har figurert på inntektstoppen i Norge. Han solgte i fjor familieselskapet Frank Mohn AS til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

szb1e41f-swPEu_dlZH.jpg

Han har over flere år gitt vekk store pengesummer til blant annet idrett, forskning og medisinsk utstyr. Blant de største bidragene er eksempelvis en gave på en milliard norske kroner til Bergens Forskningsstiftelse.Bergenseren har også over flere gitt Tromsø IL gaver i form av kunstgress og penger til en total verdi av 50 millioner. Det har naturligvis gjort ham til æresmedlem i fotballklubben.

Ikea-donasjoner

Den svenske Ikeas-gründeren Ingvar Kamprad har i mange år vært på listen over verdens rikeste menn. Blant de donasjonene svensken har gjort er til et pleiehjem i den sveitsiske byen Epalinges, til en sveitsisk kunstskole og i 2008 ga han en milliard svenske kroner til Linnéuniversitetet i Småland.

I fjor fikk også hjembyen, Agunnaryd, nyte godt av svenskens givervilje. Han donerte 53 millioner svenske kroner til en stiftelse i som skulle bruke pengene til utvilking i byen med omtrent 200 innbyggere.

Ikea-kamprad kåret til tidenes entrepenør i Sverige:

Les også

- Snakk om å være sparsommelig

Kamp mot kunstig intelligens

Det er ikke alle som gir til de samme typen formål. En som skiller seg ut er den Sør-Afrikanske forretningsmannen, ingeniøren, oppfinneren og investoren Elon Musk . Musk har grunnlagt betalingstjenesten PayPal, romvirksomheten SpaceX og ikke minst Tesla Motors. Han har gått ut og advart mot de potensielle farene med kunstig intelligens, teknikken man bruker for å gi datamaskiner— og programmer mest mulig intelligente responser.

Tesla-gründer Elon Musk.

Musk mener at AI-utviklingen krever mer bevissthet, og har derfor donert 7 millioner dollar, omlag 56 millioner kroner, for at forskere skal kunne undersøke hva slags påvirkning teknologien kan komme til å få. Han er også en av rikingene som har forpliktet seg til å gi vekk store deler av formuen sin, i etterkant av Bills Gates' initiativ.

  • Vil du bli oppdatert på hvordan teknologien endrer samfunnet? Aftenposten arrangerer 16. oktober sin tredje teknologkonferanse. Les mer her.

Donerer

Sara Blakely har grunnlagt undertøysmerket Spanx, mest kjent for sine hold-in-plagg. I 2012 ble da 41 år gamle Blakely verdens yngste dollarmilliardær som en følge av Spanx' suksess verden over. Hun har i likhet med Musk og Zuckerberg viet seg til å donere noe av formuen sin til veldedighet gjennom "The Giving Pledge".

Spanx-grunnlegger Sara Blakely.

— Helt siden jeg var en liten jente har jeg ønsket å hjelpe kvinner. I mine villeste drømmer hadde jeg aldri trodd at jeg kunne startet med rumpene deres, skriver Blakely i forpliktelsen hun har gitt.

  1. Les også

    - Melinda Gates, hvorfor gir du bort familieformuen?