Facebook bygger «upretensiøst», Apple går for romskip
Apple bygger romskip, Google går for glasstelt – mens Facebook gjør det relativt enkelt med en park på taket.
I disse dager flytter Facebook-sjef Mark Zuckerberg inn i splitter nytt hovedkvarter i en sump like sør for San Francisco. Med unntak av en takhage på 36 mål, mener arkitekten Frank Gehry bygningen ikke er særlig storslått.
Parkanlegg tilsvarende 5–6 fotballbaner på taket er så langt det eneste virkelig oppsiktsvekkende med Facebooks nye kontorlokaler i Menlo Park, en halv times kjøretur sør for San Francisco, midt i den amerikanske delstaten California. Og skal vi tro Frank Gehry, den canadiske arkitekten som har tegnet bygningen, har dét vært hensikten hele veien.— Dette er ikke noe uttrykk for storslått design. Det har en soliditet og råhet som minner meg om arbeidet jeg gjorde tidlig i min karrière, sier Gehry i en uttalelse formidlet av Facebook.
Han forteller videre at han først møtte Zuckerberg for drøyt tre år siden, og at Facebook-grunnleggeren ønsket et upretensiøst og kostnadseffektivt hovedkvarter.
— Han ønsket ikke overdrevent design. Det måtte også være fleksibelt for å svare til at selskapet hans er i kontinuerlig forandring: En bygning som la til rette for samarbeid uten å trenge seg på deres åpne og transparente kultur, sier Gehry, som blant annet er kjent for Guggenheim-museet i Bilbao, Det dansende hus i Praha og det splitter nye kultursenteret til Louis Vuitton-stiftelsen i Paris.
Selfiemønstring
Gehry beskriver bygningen, som kalles MPK 20, som et «bemerkelsesverdig humant miljø med nydelig lys og fargetoner og en nydelig hage på toppen». Lori Goler, som er personaldirektør i Facebook, sammenligner parken på taket med den nedlagte jernbanestrekningen High Line Park på Manhattan.Inne er det imidlertid åpent kontorlandskap som gjelder.
— Du kan stort sett se gjennom hele landskapet fra ett ståsted, sier Facebooks konserndirektør for eiendom, John Tenanes, til Wired.
Googles oppløsning
Flere av teknologigigantene i Silicon Valley planlegger, eller er underveis i byggingen, av nye hovedkvarter. Men mens Facebook går for «upretensiøst», satser Apple på romskip, mens Google slår opp gigantiske, fleksible glasstelt.For en drøy måned siden søkte søkemotorselskapet lokale myndigheter i Mountain View om å få bygge nye kontorer, hvis man i det hele tatt kan kalle det kontorer.
Den danske arkitekten Bjarke Ingels vil «oppløse bygningen til en enkel, transparent, ultralett membran», ifølge en presentasjonsvideo.
— Ideen er enkel. I stedet for å bygge ubevegelige sementbygninger, skaper vi lettvektsstrukturer i blokker som enkelt kan flyttes rundt etter hvert som vi satser på nye produktområder. For eksempel har vårt team som jobber med førerløse biler helt andre kontorbehov enn våre søkeingeniører. Store, delvis transparente himlinger vil dekke hvert av områdene, kontrollere klimaet og slippe luft inn og ut, skrev Google på bloggen sin for en måned siden. Video: Se Googles forslag til North Bay Shore
Steve Jobs store verk
Et av Apple-gründeren Steve Jobs' heftigste prosjekter lever videre etter hans død: Nytt hovedkvarter i Cupertino, nabobyen til Mountain View, designet i samarbeid med arkitekt Norman Foster.
Men mens Google prioriterer åpenhet (sykkelvei tvers gjennom bygget), ser Apple ut til å stenge seg inne. En ring i glass omslutter en stor hage, med epletrær (selvsagt), aprikostrær og fontene til glede for de 13.000 ansatte som bygningen skal kunne huse en gang i fremtiden.Arbeidet er påbegynt. En dronevideo fra i høst viser et omriss av bygning og parkanlegg.
Norsk = nøkternt
Rektor Ole Gustavsen ved Arkitektur— og designhøgskolen i Oslo synes det er vanskelig å trekke frem norske paralleller til de svulstige Silicon Valley-kontorene.
— Vi har ingen tradisjon for i det hele tatt å tenke på den måten der, sier han.
- Hvorfor ikke?
— Moderne arkitektur er nokså folkelig i Norge. Vi har mye funksjonell, solid arkitektur som legges merke til internasjonalt. Det er mer fokus på arbeidsplassene, materialbruk, nøkternhet og kvalitet generelt enn på det spektakulære, sier han.
Gustavsen spår at klimanøytralitet og nøkternhet kommer til å prege norsk moderne arkitektur fremover.
Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!