Økonomi

Køen vokser hos Riksmekleren

Mens hotellarbeiderne streiker, går det mot vanskelige meglinger eller forhandlingsinnspurt på flere andre områder. NRK har meglingsfrist få dager før Grand Prix-finalen.

Denne uken opptrådte LO-leder Gerd Kristensen som streikevakt i Oslo, og holdt appell til de streikende hotellarbeiderne. Bendiksby, Terje

 • Gunnar Kagge

Natt til søndag er det forhandlingsinnspurt i staten og kommunene. Tidlig neste uke kan tusenvis bussjåfører gå i streik. Den 11. mai er det fare for at NRK-ansatte legger ned arbeidet. I begynnelsen av juni er det streikefare for bryggerier og brusfabrikker.

Fastlåst i hotellene

Lørdag morgen går 2447 nye hotell— og restaurantansatte ut i streik, i tillegg til de 3500 som snart har streiket i en uke. Selv om det alltid er hemmelig kontakt mellom partene i en streik, tyder lite på sterk vilje til å finne en løsning.

Som vanlig hevder begge parter at kampviljen er stor. Men for reiselivsbransjen er det veldig uheldig å skape usikkerhet rett før feriesesongen.

At arbeidsgiverne ikke gir dispensasjon for de ansatte ved pasienthotellene irriterer store deler av fagbevegelsen. De mener det er brudd på uskrevne spilleregler og at arbeidsgiverne spekulerer i tvungen lønnsnemnd. For pasientene er streiken en stor ekstra belastning, selv om sykehusene finner andre løsninger og unngår at liv og helse settes i stor fare. Helsetilsynet har ikke funnet grunn til å slå alarm, dermed ser det ikke ut til å bli tvungen lønnsnemnd med det første.

Les også

Kreftpasient: - Streiken rammer de mest utsatte

Les også

NHO har overtaket på hotell-og restaurantarbeiderne

Offentlig sektor – natt til 1. mai

Lønnsforhandlingene for 600.000 offentlig ansatte nærmer seg fristen, natt til 1. mai. For en gangs skyld bærer aktiviteten preg av et sterkt ønske om å unngå megling. Alle er enige om de økonomiske rammene, i stedet bruker de krefter på prinsipper. Det er ikke mye enklere, særlig ikke når det er lite penger til å kjøpe seg velvilje.

I statlig sektor venter de ansattes organisasjoner utålmodig på signaler om arbeidsgiverens tanker rundt pensjon. De er enige om at dagens ordning må moderniseres. Men de ansatte forlanger løfte om reelle forhandlinger om pensjonsordningen endres, ikke bare politiske vedtak. Får de ikke slike garantier, blir det en vanskelig megling.

I kommunene tyder lite på at høyskolegruppene i Unio får sin lille revolusjon, hvor de tar sin del av den økonomiske rammen og fordeler den på egne folk. Men arbeidsgiverne i KS lokker med å fjerne lavlønnsgarantiene, det vil gi mer penger å fordele til andre grupper.

Problemet er at LOs Fagforbundet ikke uten videre vil gi fra seg en ordning deres egne medlemmer har stor glede av.

Oslo forhandler for seg selv. Går ett, to eller tre av disse områdene til megling, blir det med frist uken etter 17. mai.

Les også

Lærerne og sykepleierne får neppe gjennomslag

Les også

Lærerne får kjeft for manglende solidaritet

Bussjåfør uten godt humør

Fra torsdag morgen kan det bli streik i bussbransjen. Forhandlerne fra både YS og LO sier at avstanden er stor og at man ikke kan utelukke streik. De mener at arbeidsgiverne ikke gjør noen ærlige forsøk på å komme dem i møte.

Det er ganske vanlige toner før megling, men bussjåfører har tidligere vist at de er kampvillige.

NRK kan bli stille

Mens avisjournalistene kom i mål denne uken uten megling, skal flere grupper i NRK til megling 11. mai. Av store mediebegivenheter den uken er det Grand Prix som skiller seg ut. NRK-journalistene mener at de henger langt etter andre journalisters lønnsnivå, og vil ha et betydelig løft.

Øl, kaker og kjøtt

Næringsmiddelarbeiderne skal i flere meglinger i slutten av mai og begynnelsen av juni. I første omgang er det nytelses-delen av bransjen, med barere, bryggerier og brusfabrikker. Men også kjøttindustrien skal til megling på denne tiden. Ifølge LO-forbundet NNN er det dårlig stemning mellom arbeidsgivere og arbeidstagere.

I juni kan det bli streik i havnene: B

 1. Les også

  ryggesjauerne tapte i EFTA-domstolen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  LO og YS varsler 35.000 ut i streik

 2. NORGE

  Sykehusansatte går ut i streik etter brudd i meglingen

 3. NORGE

  NHO har vedtatt lockout i sykepleierstreiken

 4. ØKONOMI

  Utepilsen kan forsvinne når sommerværet kommer

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige

 6. NORGE

  Brudd i togmeglingen – streiken fortsetter