Økonomi

Verdens superrike tjener stort under koronapandemien

Mange av verdens rikeste har kjøpt billige aksjer på børsen, og deretter vært med på oppturen. Her fra børsbygningen i Wall Street i New York. Foto: Mark Lennihan / AP

Koronapandemien har kastet millioner av mennesker ut i fattigdom, men har gjort verdens superrike enda rikere, viser en ny rapport.

  • NTB

De drøyt 2.000 dollarmilliardærene i verden er nå til sammen gode for 10.200 milliarder dollar, rundt 95.000 milliarder kroner, viser en rapport utarbeidet av konsulentfirmaet PwC og den sveitsiske storbanken UBS.

Mens millioner av mennesker verden over sliter med følgene av koronapandemien, og bedrift etter bedrift har måttet stenge dørene, har det vært fest på mange av verdens børser.

Verdens rikeste er nå rikere enn noensinne, og særlig de som har investert tungt innen teknologi og helse har grunn til å fryde seg, ifølge rapporten.

Fra april til juli i år steg dollarmilliardærenes formuer med hele 27,5 prosent.

Superrike i 43 land

Sist det ble satt ny rekord var ved utgangen av 2017, da verdens dollarmilliardærer var gode for rundt 83.000 milliarder kroner.

Ifølge rapporten er det nå 2.189 menn og kvinner i 43 land som har formuer på over 1 milliard dollar. Dette er 31 flere enn for tre år siden.

Les også

Nye SSB-tall: De aller rikeste betaler den laveste skatten

Formuene inkluderer alt fra eierskap i bedrifter og aksjeportefølje, til eiendom, luksusgjenstander og kontanter de måtte være i besittelse av. Eventuell gjeld er trukket fra.

Har gjort det godt

– Milliardærene har gjort det ekstremt godt under covid-krisen, sier Josef Stadler i UBS til The Guardian.

Det skyldes ifølge ham at verdens superrike har tatt sjanser og kjøpt aksjer til lav kurs, for deretter å være med på oppturen.

– Konsentrasjonen av velstand er nå like høy som i 1905, og dette er noe som bekymrer milliardærene, sier Stadler, som tidligere har advart mot å samle alt for mye rikdom på få hender fordi samfunnet da kan komme til å slå tilbake.

Bezos og Musk

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos troner øverst på lista over verdens rikeste, men en anslått formue på nærmere 1.800 milliarder kroner. Hittil i år har formuen hans vokst med nærmere 700 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

Tesla-grunnlegger Elon Musk har plusset på formuen sin enda mer, anslagsvis med 710 milliarder kroner, og er nå god for rundt 960 milliarder kroner.

Noen av dollarmilliardærene har gjort innhogg i egne formuer for å bidra til å bekjempe koronapandemien, går det fram av PwC-rapporten utarbeidet for UBS.

– Fra mars til juni lovet 209 milliardærer å bidra med 7,2 milliarder dollar, heter det i rapporten. Det tilsvarer rundt 67 milliarder kroner.

Les også

  1. Afrikas rikeste kvinne, Paul Manafort og en kryptodronning. Her er de største profilene i dokumentlekkasjen.

  2. New York Times har Trumps selvangivelser: Var bedre mogul på TV enn i virkeligheten

  3. Viruskrisen rammer landets rikeste: Stordalen har tapt mer enn 10 milliarder

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. UBS
  3. Rikdom