Prøver å knekke filmpiratene

Filmindustrien i Hollywood og Bollywood slår seg sammen for å bekjempe ulovlig kopiering av filmer. De går årlig glipp av milliarder i inntekter.

Den indiske superstjernen Shah Rukh Khan (til høyre) sammen med sin motspiller Kajol Devgan, Bollywood-regissør Karan Johar og direktør for filmfestivalen i Berlin, Dieter Kosslick. Filmen My Name is Khan er produsert i India, men distribuert av Hollywood-selskapet Fox i USA.

Ulovlig kopiering av filmer og andre åndsverk som dataspill og musikk har eksplodert med utviklingen av den nye netteknologien.

Det internasjonale revisjons— og konsulentselskapet KPMG har anslått at filmindustrien i India, populært kalt Bollywood, i 2008 gikk glipp av 5–6 milliarder kroner i inntekter. Samlet produserte og solgte de store indiske produksjonsselskapene filmer for 13–14 milliarder kroner og gir arbeid til over en halv million mennesker.

Stort marked

Piratkopierte DVD-filmer utgjorde så mye som 60 prosent av dette markedet for filmdistribusjon, ifølge KPMG-rapporten.

Torsdag inngikk antipiratorganisasjonen Motion Picture Association of America avtale med syv av de store indiske filmselskapene. De skal samarbeide i et forsøk på å knekke de som står bak den ulovlige kopieringen og salget av andres opphavsrettslige produkter, skriver nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske organisasjonen har inngått lignende avtaler med andre antipiratorganisasjoner i USA, Europa og Hongkong, men har hatt problemer med å vinne innpass i India, som er én av Hollywoods store utfordrere og konkurrenter på verdensmarkedet.

Tapte mot DVD-Jon

Den amerikanske filmindustrien har lenge forsøkt å gå aggressivt til verks mot piratkopiering. For ti år siden anmeldte hollywoodselskapene tenåringen Jon Lech Johansen (DVD-Jon) for å ha laget et dataprogram som fjernet den innebygde kopisperren i DVD-filmer.

Økokrim etterforsket saken og tok ut tiltale, men DVD-Jon ble frikjent, både i tingretten og til slutt i lagmannsretten i 2004.

- Vi hopper ikke av. Vi vil prøve ut andre måter, sa advokat Roger Sugarman i hollywoodselskapenes interesseorganisasjon DVD Copy Control om nederlaget i norske domstoler.

Plagiater

Filmindustrien i India har lange, historiske tradisjoner med plagiater og kopiproduksjon, og har normalt hatt mindre respekt for opphavsrettslig eiendom enn det Hollywood aksepterer.

I 2008 saksøkte den store amerikanske filmprodusenten Warner Bros. den indiske produsenten av filmen Harri Puttar – A Comedy of Terrors på grunn av navnelikheten med Harry Potter-filmene. Det amerikanske filmselskapet tapte i retten.

Samarbeider

Det anstrengte forholdet mellom Hollywood og Bollywood er de siste par årene tonet ned til fordel for samarbeid.

Blant annet kjøpte de to store indiske filmstudioene UTV Motion Pictures og Reliance Big Pictures i fjor halvparten av aksjene i Steven Spielbergs produksjonsselskap DreamWorks for 325 millioner dollar (1,9 mrd. kr).

Også på andre områder har Hollywood og Bollywood utvidet samarbeidet, for eksempel med filmen My Name is Khan som er produsert av to indiske selskaper og distribuert av amerikanske Fox i India og USA.

Også kassasuksessene Slumdog Millionaire og Avatar er resultat av samarbeid mellom de to store filmmiljøene i USA og India.

Alle filmstjerner må regne med at filmene deres i deler av verden distribueres uten at inntekt kommer inn til rettighetshaverne. Her fra Ahmadabad i India på torsdag.
Den indiske versjonen av Harry Potter er unektelig lik original- utgaven. Likheten førte til at Hollywood og Bollywood møttes i retten så sent som i 2008. Nå samarbeider de to gigantindustriene.