Økonomi

Styrtrike Kuwait står overfor gjeldskrise

Kuwait, ett av verdens rikeste land, styrer mot et statlig underskudd på 40 prosent i år, og statsmakten kan snart ikke betale lønn til sine ansatte.

Kuwait risikerer å havne i en gjeldskrise og det er flere tegn som tyder på at det styrtrike landet har store økonomiske problemer. Foto: AP Photo, File/NTB

 • NTB

Kuwait er regnet som ett av verdens rikeste land, noe som tydelig viste seg da en månedslang koronanedstengning ble opphevet nylig. Mens innbyggere i andre land som har vært stengt ned flokker til matbutikkene, var det lange køer utenfor eksklusive smykkebutikker da Kuwait åpnet igjen.

Landet er for første gang blitt nedgradert av kredittvurderingsbyrået Moody, og finansministeren sier landet snart ikke kan betale lønn til de mange offentlig ansatte. Nasjonalbanken varsler at landet styrer mot et underskudd på 40 prosent.

Mens andre oljerike land i regionen har nedjustert budsjettene etter fallende oljepris, har Kuwait kjørt på som før. For at budsjettet skal gå opp må oljeprisen være over 86 dollar fatet. Nå ligger den på like over 40 dollar.

Til tross for de økonomiske problemene, kommer ikke Kuwait til å søke internasjonal nødhjelp for å komme seg ut av krisen, spår analytikere. Landet har et massivt oljefond, men er ventet å låne opp mot 65 milliarder dollar for å betale ned statsgjelda.

Nasjonalforsamlingen skal ta stilling til det gigantiske lånet og andre økonomiske kriseplaner etter valget 5. desember. Dagens økonomiske problemer er bare starten, advarer eksperter.

– Vi kan ha det gøy i 10, 20 år til, men hva kommer etter det? Hva vil skje med våre sønner og barnebarn? spør budsjettekspert Barrak Algharabally ved Kuwaits universitet.

 1. Les også

  Oljepriskollapsen kan gi mer konflikt og uro i Europas nabolag. Her er landene som er ille ute.

 2. Les også

  Kuwaits moderate hersker er død

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Det er direkte feil når Tajik sier at de «rikeste slipper unna spleiselaget»

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Verdens 500 rikeste økte formuen med 15.500 milliarder i 2020

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Oslo Børs opp etter flere dager med tunge fall

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Da Fredriksen-selskapene ble anklaget for oljejuks, fikk storbanken panikk

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Hvorfor krangler vi om formuesskatt i et av verdens minst ulike land?

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Regjeringen kutter 220 mill. til private barnehager