Økonomi

En av Telenors mest profilerte kvinnelige ledere forlater selskapet

– Det ble ikke riktig for meg å fortsette i selskapet slik ting utviklet seg, sier Telenor-direktør Hilde M. Tonne (50)

Sjefen for Telenors virksomhet i Norge Berit Svendsen og konserndirektør Hilde M. Tonne i Telenor som nå også er valgt inn i styret i Danske Bank. Begge var med i spekulasjonene om å bli konsernsjef i Telenor.
  • Petter Winther

I en pressemelding skriver Telenor-direktør Hilde M. Tonne (50) at hun slutter i Telenor fra 1. juli. Hun understreker at dette er en avgjørelse hun har kommet til over de siste månedene.

– Det ble ikke riktig for meg å fortsette i selskapet slik ting utviklet seg, sier Tonne til Aftenposten.

Hun ønsker ikke å utdype hva slags utvikling det er hun sikter til, og lar det dermed stå åpent for spekulasjoner.

Om det er på grunn av Telenors håndtering av sitt eierskap i Vimpelcom (som har innrømmet korrupsjon), om det er på grunn av den kommersielle utviklingen i selskapet, eller noe helt annet, er dermed ukjent.

  • Bakgrunn: Sigve Brekke kommer med kraftig kritikk mot de to avgåtte Telenor-direktørene

Var favoritt til å bli konsernsjef

Hilde M. Tonne har de siste årene vært en av Telenors mest profilerte og meriterte kvinnelige ledere. Fra 2007 til 2015 satt hun i konsernledelsen i Telenor og var dermed en del av selskapets øverste ledelse.

Hun ble trukket frem som en av de kvinnelige favorittene til å bli ny konsernsjef i fjor sommer.

Tidlige styreleder i Telenor, Svein Aaser, forsvarte valget av Sigve Brekke ved at han hadde den nødvendige internasjonale erfaringen. Berit Svendsen, som var den andre kvinnelige kandidatene, manglet dette.

Det gjorde derimot ikke Hilde M. Tonne. Fra 2007 til 2010 var hun konserndirektør med globalt ansvar for Corporate Affaires, og senere jobbet hun også i Asia.

Til Aftenposten forteller hun at hun ikke har konkrete planer fremover, og at hun ser frem til nye muligheter.

– Jeg vil takke alle gode Telenor-kolleger for mange spennende år i selskapet. Telenor er et fantastisk selskap som jeg selvfølgelig vil savne, sier Tonne.

Sliter du litt med å huske hva Telenor-sakne går ut på? Da er dette noe for deg:Dette er Telenor-saken på to minutter

Ble ikke en del av Brekkes nye ledergruppe

Fra 2010 til 2011 var Tonne nestleder i Telenor i Asia under Sigve Brekke.

Likevel, da Sigve Brekke presenterte den nye konsernledelsen 12. oktober, var ikke Tonne en del av den.

Sommeren 2015 ble hun utnevnt til direktør for Telenor og TeliaSoneras felleseide selskap i Danmark, som etter planen skulle være etablert i andre halvdel av 2015. Slik gikk det ikke. Fusjonen ble aldri gjennomført, fordi EU-kommisjonen satte foten ned.

Som leder av det fusjonerte selskapet ville Tonne automatisk vært en del av konsernledelsen. Allerede 11. september trakk Telenor fusjonssøknaden, så Brekke hadde nok av tid på seg til å hente Tonne inn i den nye ledergruppen, dersom han ønsket dette.

– Vi ønsker henne lykke til

Kommunikasjonsdirektør i Telenor, Severin Roald, sier i en kommentar til Aftenposten at Tonne har vært en viktig bidragsyter til gode resultater over flere år.

– Vi ønsker henne lykke til videre, sier Roald.

Les også

  1. To nye kritikkverdige forhold i Telenor

Les mer om

  1. Telenor