Økonomi

Da vaskemaskin ble allemannseie

I 1952 kunne du få en enkel vaskemaskin til 700 kroner. Det tilsvarer 10.000 kroner i dagens verdi.

  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

«Dagens pris» er en fast spalte i Aftenpostens økonomi— og karrieremagasin.

Vaskemaskin var noe alle husmødre drømte om på 50-tallet, skal vi tro annonsørene. I dag er den en selvfølge i alle norske hjem, og vi kan ikke være en uke uten.

I 1952 kostet Hoovers vaskemaskin 709 kroner, tilsvarende 10.100 kroner i dagens kroneverdi. «Folkemaskinen som alle har råd til å kjøpe og ingen har råd til å unnvære», het det i annonsen.

Sammenlignet med andre modeller, som kostet 1700–1900 kroner, det vil si 31.000-35.000 kroner i dagens penger, var Hoovers maskin billig. I dag får du enkelt en vaskemaskin til et par tusenlapper, men kan også velge modeller som koster opp mot 13.000 kroner.

Viktigste oppfinnelse

Den svenske forskeren Hans Rosling trekker frem nettopp vaskemaskinen som den viktigste oppfinnelsen etter den industrielle revolusjonen. Det er den maskinen som alene frigir mest tid til å gjøre andre ting, som å lese og få seg en utdannelse, mener Rosling.

I et foredrag på nettstedet Ted Talks forteller han at hans mor la inn de skitne klærne i maskinen og sa til ham: Nå kan vi gå på biblioteket, og jeg har tid til å lese for deg. Rosling mener selv at dette var starten på hans egen forskerkarrière.

Videre minner han oss på hvor mye tid og slit som gikk med til å vaske tøy før vidundermaskinen ble allemannseie. Derfor er det ikke så underlig at det som går igjen i 50-tallets vaskemaskinannonser, nettopp handler om hvor kort tid det tok å vaske tøy i maskinen.

Kunne stryke

Hoover-maskinen fra 1952 lover følgende:

«Hoover vasker ca. 2 kg ull eller silke på ett minutt, bomull eller hvitvask på fire minutter. Den vasker så omhyggelig og varsomt at den trygt kan overlates de sarteste plagg som duker, gardiner osv.»

Annonser for andre maskiner fra samme epoke lover enda mer. En av dem kan koke, vaske, skylle, vri, rulle, stryke og presse. Og dét er jo mer enn man kan si om dagens maskiner.

Les flere: