Økonomi

Kvinnelige gründere styrker seg i nettgrupper

Færre kvinner enn menn starter egen bedrift. Men nettgrupper løfter gründerkvinnene ut av ensomheten og gir dem et løft.

Gry Sinding arrangerer gründerseminarer for de drøyt 100 kvinnene i Facebook-gruppen sin. Gunhild M. Haugnes

 • Gunhild Haugnes

— Gründere er ofte mennesker som er annerledes, litt sære, og passer ikke alltid så godt inn i arbeidslivet. Samtidig er det å være gründer ofte være ensomt. Gjennom Internett-grupper kan man være sammen. Det er mye morsommere og man får hjelp av de andre slik at bedriften får et oppsving, sier Gry Sinding.

Selv har hun etablert et Facebook-basert nettverk med godt over 100 utvalgte gründerkvinner. Mot et beløp på 9000 kroner får disse kvinnene også coaching-hjelp og gründerkurs - i tillegg til at de støtter hverandre.

Tøff start

Gry Sinding har selv erfart gründerlivets tøffe sider. Hun startet i 2009 og brukte det første året veldig mye tid på å prøve å selge seg inn som coach og skaffe kunder, men det gikk trått. Drømmejobben ble til et mareritt.

— Jeg var ganske langt nede og det ble også brudd med mannen min. Så der sto jeg blakk og ulykkelig - uten kunder og uten familie. Det hele var fryktelig negativt, sier hun.

Fant løsningen på nettet

Men så snudde det. Sinding lette seg frem til fire unge læremestre på Internett. Hun brukte mye tid og penger på å resie rundt i USA og gå på kurs for å lære seg hvordan Internett-markedet fungerer og hvilket fokus hun måtte ha. Hun fikk positiv energi av det og fikk på den måten ideer til hvordan hun kunne tiltrekke seg de riktige kundene.

Hun ville fokusere på å hjelpe andre gründere, hjelpe dem med å realisere sin gründerdrøm. Blant annet la hun ut noen gratis tips og video på nettet.

Folk begynte å spørre henne om råd blant annet med hvordan de skulle markedsføre seg på nett. Mange av disse var villig til å betale for å få mer enn gratis-hjelpen. Sinding arrangerte et kurs for 25 stykker og dermed begynte inntektene å rulle inn.

— Jeg tjente plutselig 200 000 på en uke. Og mannen min og jeg fant tilbake til hverandre, sier hun.

Siden er det blitt flere kurs og hun har opprettet en lukket Facebook-gruppe som i dag har passert 110 kvinner som er eller vil bli gründere. Det arrangeres kurs og seminarer for disse - hvor de får noen tips om hvordan få flere kunder, tjene mer penger og få mer frihet. Kvinnene er nøye utvalgt, de må passe inn i miljøet.

- Må være rause

— De som er med i nettverket mitt må være rause og villig til å dele med hverandre, ikke se på hverandre som konkurrenter - men som samarbeidspartnere, sier hun.

Sinding prøvde ut blogger og ulike sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. Hun fikk desidert mest tilbakemeldinger fra Facebook.

Og hun deler gjerne sine egne erfaringer, fra hva som motiverte henne til å bli gründer til alle problemene hun har hatt.

— Jeg ønsket økonomisk frihet, bestemme min egen arbeidshverdag og hvor jeg skulle bo. Det var drivkraften min, og det har jeg oppnådd. Men jeg har gjort noen blundere, hatt det vanskelig - noe jeg håper andre kan lære av, sier Sinding som nå har flyttet til Antibes i Frankrike med familien.

Les også

Nyskapning på norsk

Les også

- Giske hindrer kvinners karrière

Det er ikke bare Sinding som jobber med kvinnenettverk. Hun har lagt ut blogg hos Kvinnovasjon, som også jobber med å skape ulike nettverk for kvinner.

Kvinnovasjon

Sinding blogger på hjemmesiden Kvinnovasjon. Kvinnovasjon ble startet av Selskapet for Industrivekst (SIVA) i 2006 og er et offentlig prosjekt som skal løfte kvinnelig gründerskap. det er nemlig en kjensgjerning at kvinner sjeldnere enn menn starter ny bedrift, og som oftest er det også mindre bedrifter med lav risiko og små vekstambisjoner.

Les også

En halv million vil bli gründere

I dat er det etablert flere lokale Kvinnovasjon-grupper, og det arrangeres konferanser og seminarer i stor stil

Kvinnovasjon.no er en møteplass for gründerkvinner, og for de som drømmer om å bli det. Gjennom suksesshistorier, nyheter fra arrangementer over hele landet og fagstoff vil portalen være til inspirasjon og nytte.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Telenor-sjefen: Vi må ikke tviholde på bedriftshemmelighetene våre lenger

 2. ØKONOMI

  Han var arbeidsledig. Nå har han tjent over 100 millioner på hitech i Vik

 3. KARRIERE

  Kate Ellefsen gjorde hobbyen til millionbedrift. Her er hennes beste tips.

 4. DIGITAL

  Derfor bør du ikke koble datamaskinen eller mobilen din til gratis nettverk

 5. ØKONOMI

  Gründermiljøet om storselskapene: De tør ikke å satse, de er trege og noen få stjeler ideer.

 6. VERDEN

  Tradisjonelt bruker de all tid på skriften. Nå skal de berge Israels IT-industri.