Økonomi

Eksperter skal se på investeringer i kull

Siviløkonom Martin Skancke skal lede ekspertgruppen som skal vurdere Oljefondets investeringer i kullselskaper. Fem av seks medlemmer har tidligere jobbet nært fondet.

Eierne av kullkraftverket i Gelsenkirchen i Tyskland kan bli utelukket fra Oljefondets investeringer. INA FASSBENDER

 • Sigurd Bjørnestad

Siviløkonom Martin Skancke skal lede ekspertgruppen som skal vurdere Oljefondets investeringer i kullselskaper og oljeselskaper. Han har tidligere vært ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, og var sentral i oppbyggingen av Oljefondet på 1990-talllet

Stortinget har bedt Regjeringen om å nedsette gruppen. Den skal vurdere om det er mer effektivt å utelukke kull— og oljeselskaper fra Oljefondets investeringer enn å prøve å påvirke dem i klimaspørsmål ved å være eiere.

Bare professor Michael Hoel ser ut til å være uten tidligere arbeidsforhold til fondet. Fem av de seks medlemmene har jobbet nært fondet enten i Finansdepartementet, i fondets strategiråd eller i Finandepretementets etikkråd for fondet.

Hittil har Finansdepartementet sett på eierskap som den beste kanalen for å påvirke kullselskapene i klimaspørsmål.

Ikke fornøyd

Leder Marius Holm i miljøorganisasjonen Zero er ikke særlig fornøyd med gruppen.

— Regjeringen har med dette bestemt seg for å ikke endre forvaltningen av oljefondet. Med et mandat som har et svært defensivt utgangspunkt, og med utvalgsmedlemmer som konsekvent har forsvart dagens praksis mot alle forsøk på endring, er dette en oppskrift på å fortsette akkurat som før, sier han.

Gruppens anbefaling skal legges frem innen utgangen av november 2014. Departementet skriver i en pressemeldingat det legger opp til en grundig og åpen prosess i etterkant av at rapporten er avgitt.

Gruppen

Finandeparenmentet har oppnevnt disse:

Martin Skancke er selvstendig næringsdrivende og har tidligere arbeidet som ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor og i Finansdepartementet.

Elroy Dimson er professor emeritus i finans ved London Business School og Cambridge University. Han har ledet Strategirådet for Oljefondet flere ganger.

Laura Starks er professor i finans ved University of Texas, USA. Hennes hovedfelt er institusjonelle investorer og god selskapsstyring.

Michael Hoel er professor i samfunnsøkonom ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo.

Gro Nystuen er Senior-partner ved International Law and Policy Institute (ILPI) og tidligere leder for Etikkrådet for Statens pensjonsfond.

Magdalena Kettis har tidligere arbeidet blant annet i Norges Bank, både med ansvar for eierskapsrisiko og samfunnsmessig og miljømessig styring. Hun er nå forskningsleder ved Global Child Forum i Stockholm.

LES OGSÅ:

 • Mandatet til gruppen
 • Mer om gruppens medlemmer
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Oljefondet rigges for klimaendringene: Forbereder seg på ekstremvær og tørke

 2. POLITIKK

  Oljefondet har solgt milliardinvestering i selskap som knyttes til menneskerettighetsbrudd

 3. ØKONOMI

  Siouxindianerne møtte Oljefondets etikkutvalg i Oslo: -De skal vite at de er involvert i et selskap som er «dirty».

 4. NORGE

  Etikkrådet vurderer om Oljefondet må trekke seg ut av omstridt rørledning

 5. ØKONOMI

  Ekspertutvalg ber Norge forberede seg på klimaendingene. De kommer uansett.

 6. ØKONOMI

  Her er seks grunner til at Oljefondet vil selge oljeaksjene - klima er ikke en av dem