Økonomi

Utgått på dato

Nordmenn kunne ha spart millioner årlig om allergimedisin var ferskere.

 • Kristin Solberg

Les også:


Cirka 10.000 nordmenn trenger én eller to eksemplarer av adrenalinsprøyten Epipen, til en stykkpris på rundt 460 kroner.

Legemiddelet, som brukes ved allergisk sjokk, har en levetid på 20 måneder når det er ferdigprodusert i USA. Likevel selges det i verste fall på apoteker i Norge frem til to-tre måneder (ifølge Legemiddelverket) eller seks-åtte måneder (ifølge Apotek1) før det går ut på dato.

Hadde Epipen hatt samme holdbarhet som i USA, ville man sannsynligvis bare trengt å fornye produktet halvparten så ofte. De 10.000 nordmennene som trenger legemiddelet ville sannsynligvis hver ha spart 460 kroner årlig (sett at alle har ett eksemplar tilgjengelig, og ikke blir tvunget til å bruke det) eller 920 kroner årlig (sett at alle har to eksemplarer tilgjengelig og ikke blir tvunget til å bruke det).

Sammenlagt ville de 10.000 nordmennene ha spart mellom 4,6 og 9,2 millioner kroner årlig, dersom legemiddelet Epipen hadde blitt solgt med den holdbarheten det i utgangspunktet har.

— Hvorfor får norske forbrukere produkter med langt mindre holdbarhet enn når produktet er ferdig produsert, legemiddelinspektør Jørgen Huse i Legemiddelverket?

— Det tar tid å komme gjennom alle leddene. Epipen skal ha minst 18 måneders holdbarhet når det ankommer importøren i Danmark fra produsenten i USA. Legemiddelet kan ligge hos importøren i opptil seks måneder, i verste fall. Det ankommer derfor grossist i Norge med rundt 12 måneders holdbarhet igjen. Fra grossist til apotek tar det i verste fall én måned. Det betyr at du i teorien burde forvente å finne produkter med minst 11 måneders holdbarhet på apoteket. Men ikke alle renner ned apotekdøren etter Epipen. Den blir liggende, sier Huse.

- Holder apoteket på produktet lenge for å tjene mer penger på kunder som stadig må kjøpe et nytt eksemplar?

— Vi mener at dette ikke er noen konspirasjon. Apotekene er etisk forpliktet til å ha Epipen på lager til enhver tid, og produktet kan derfor bli gammelt. Når de kaster produkter som er gått ut på dato, taper de selv penger. Om de må kaste produktene ofte, vil prisen gå opp, sier Huse.

- Finnes det noen regler for hvor langt frem til holdbarhetsdatoen produktet kan bli solgt?

— Det er ikke ulovlig å selge produktet ned til to-tre måneders holdbarhet. Hadde denne varen kostet ti kroner ville det heller ikke vært uetisk. Det er fordi den er dyr at det kommer et spørsmål om etikk inn, sier Huse.

- Informasjonskonsulent Rose Lyngra i Norges Astma- og allergiforbund, hva synes dere om at holdbarheten på Epipen kan være kort?

— Vi vet at holdbarheten er kort, og vi vet at dette er et dyrt produkt. Jeg synes ikke det er riktig at det skal selges med så kort holdbarhet at det belaster kunden økonomisk, sier Lyngra.

- Hvem sitt ansvar er dette?

— Kunden må bli obs, og sjekke holdbarhetsdatoen. Er den for kort, bør de si at de ikke vil ha den. Men apoteket bør ha rutiner slik at kunden får produkter som varer lengst mulig. Man har Epipen i reserve i tilfelle man får anfall, og man får jo håpe at man lever slik at man ikke trenger å bruke den. Da bør den vare lengst mulig, sier Lyngra.

- Kvalitetssjef og farmasøyt Ellen Karine Ous i Apotek1, hvor lang holdbarhet kan kunden forvente på Epipen?

— Som kunde ville jeg forventet at de har seks til åtte måneders holdbarhet. Hvis det er knapphet på varen i markedet, kan produktet selges med mindre holdbarhet, men det bør skje i samråd med kunden.

- Så dere opplyser om det dersom produktet har mindre holdbarhet igjen enn seks-åtte måneder?

— Ja, det bør vi gjøre fordi dette er god faglig kundeservice, svarer Ous.

- Kan dere garantere at en kunde som kommer til dere vil få det opplyst dersom produktet har mindre enn seks-åtte måneder holdbarhet igjen?

— I vårt kvalitetssystem har vi rutinebeskrivelse for reseptekspedisjon. Denne sier at de ansatte skal sjekke holdbarhet på produkter som er lavfrekvente før utlevering. Epipen er en lavfrekvent vare.

Les flere artikler på Forbruker.no.

 1. Les også

  Rådyr medisin i Norge

 2. Les også

  Varer du ikke bør kjøpe på apoteket

 3. Les også

  Gjør ikke opp for seg

 4. Les også

  Naive bankkunder <br/>sponser de smarte

 5. Les også

  De rike blir rikere

 6. Les også

  Pillesalg på nett blir lov

 7. Les også

  Tusenvis av medisinkroner

 8. Les også

  Må betale for livsviktig medisin

 9. Les også

  Samme medisin - ulik utgift