Økonomi

Spansk skinkeskvis skaper frustrasjon til jul

Spanias økonomiske opptur gir en liten førjulsnedtur for skinke-elskere fra sydspissen av Spania til Norge. Eurokrisen får skylden.

Iberico-grisene går fritt og spiser eikenøtter. Tidligere ble grisene og skinken fra dem også kalt Pata negra («svart klov»). SUSANA VERA / X01622

 • Stine Barstad

Spanias økonomi nærmer seg nivået den lå på før finanskrisen, og de siste årenes økonomiske vekst gjør at spanjolene går en lysere jul i møte enn på lenge.

Men påminnelsen om at det bare er fire år siden Spania trengte krisehjelp fra EU for å overleve, når denne julen helt inn på middagsbordet:

Spanske forhandlere melder nå om kraftig prishopp og mangel på den klassiske Iberico-skinken, skriver Bloomberg.

Iberico-tørken merkes faktisk helt opp til Norge.

– Det er tydelig mindre mengde tilgjengelig og høyre priser for den ekte Bellota-skinken (den fineste Iberico-skinken, red.anm.), sier Juan Per Lund Serrano til Aftenposten.

Spiser ti kilo nøtter om dagen

Han har importert spanske skinker til Norge siden 2005 og driver Serranos Bodega på Alna-senteret i Oslo.

Lite slakt av luksusgris under finanskrisen slår nå ut på prisene på spansk Iberico-skinke. MARCELO DEL POZO / Reuters

Årsaken er å finne fire år tilbake i tid. Eurokrisen førte til et kraftig fall i etterspørselen etter luksusvarer som kvalitetsskinke i Spania. Dermed ble det slaktet langt færre svarte iberiske griser enn vanlig i 2012 og 2013.

Det er fra disse grisene, som mot slutten av livet trasker tre måneder rundt i skogene ved grensen til Portugal og spiser ti kilo eikenøtter om dagen, den fineste Iberico-skinken kommer.

Dette gir skinken en deilig, nøttesmak som senere konsentreres av spekingen.

(I grafen under vises utviklingen i salget i millioner skinker)

Krigsøkonomi

Skinken lagres i tre til fem år, og det er altså denne årgangen som nå skulle fylt spanske julebord.

– Produsentene sto overfor en slags krigsøkonomi og kuttet produksjonen tilsvarende, sier Mario Redondo til Bloomberg.

Han produserer Iberico-skinke i Salamanca-provinsen og forteller at selskapet hans mer enn halverte produksjonen fra 2008 til 2012.

Tall fra Iberico-produsentenes forening viser at en halv million færre griser ble slaktet i 2012–2013-sesongen, sammenlignet med sesongen før.

Siden har salget tatt seg opp igjen i takt med at den spanske økonomien har hentet seg inn, fra 4,7 millioner skinker i 2012, til 6 millioner i 2015.

Også prisene har økt kraftig, kan Juan Serrano melde.

– I 2013–2014 betalte jeg 57 euro kiloen for ekte Bellota-skinke. Nå koster det mellom 70 og 100 euro pr. kilo, sier han.

Spanjoler liker sin skinke, og vil ifølge en undersøkelse gjort av analyseselskapet Kantar bruke rundt 20 prosent av julebudsjettet på kvalitetsjulemat, som for eksempel Iberico-skinke og reker.

Arbeidsledigheten:

Bare fire år etter at Spania fikk nesten 43 milliarder dollar i krisehjelp fra EU for å redde landets kriserammede banker, har spanjolene i år rausere julebudsjett enn europeere flest.

En undersøkelse fra konsulentselskapet Deloitte viser at spanjolene planlegger å bruke 682 euro i snitt på juleshopping, mens den gjennomsnittlige europeer planlegger å bruke 517 euro.

Gode utsikter

Nedgang i arbeidsledigheten gjør at flere folk i Spania nå har nok til skinke på skiven. Mens arbeidsledigheten i 2013 var helt oppe i 27 prosent, er nå ledigheten under 19 prosent, og trenden er fallende.

Den spanske økonomien ligger i år an til å vokse rundt 3,2 prosent i år.

– Etter en krise uten sidestykke på alle nivåer, som traff Iberico-skinken spesielt hardt, kan vi i dag si at vi er i ferd med å hente oss inn og stabilisere industrien. Utsiktene kunne ikke vært bedre, sier leder for Iberico-produsentene, Fransisco Javier Morato, til Bloomberg.

Her kan du lese mer Spanias økonomiske snuoperasjon:

 • De har ikke hatt regjering på åtte måneder. Likevel er landet Europas vekstvinner
 • Også andre land i EU begynner å komme seg økonomisk: Disse grafene viser hvordan Europa er i ferd med å bli friskmeldt etter finans- og eurokrisen.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Spania
 2. Eurokrisen
 3. Økonomi
 4. Næringsmiddelindustrien

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Tapas med følelse av samlebånd

 2. VERDEN

  Disse grafene viser hvordan Europa er i ferd med å bli friskmeldt etter finans- og eurokrisen.

 3. KRONIKK

  Spanias demokrati forfaller | Astrid Menasanch Tobieson

 4. DEBATT

  Det er feil å si at finanskrisen er over. Den er bare blitt den nye normalen.

 5. VERDEN

  Krisene brer seg i Europa. De har flere fellestrekk.

 6. KRONIKK

  Et europeisk brudd. Vil vi det?