Fremsto som suksessrike gründere - avslørt som løgnere

De unge gründerne har fått møte kongelige, toppsjefer og ministre på grunn av deres påståtte suksess. Nå viser det seg at det meste de har sagt er løgn.

Waleed Ahmed og Flemming Bordoy på vei til middag på Skaugum med blant annet dronningen av Jordan til bords.
  • Kristin Jonassen Nordby

Deres selskap Grønt Norge som produserer solcelleetui til iPhone fremsto som en kjempesuksess i mediene, med giganter som AT&T og Telenor på kundelisten samt avtaler i mer enn ti land.

Men nå innrømmer sjefen i selskapet, Waleed Ahmed, at avtalene var av det særdeles luftige slaget.

Møtte samfunnstopper

Waleed Ahmed og Flemming Bordoy var tenåringer da de våren 2010 kom i medienes søkelys med det de hevdet var deres oppfinnelse, en solcellelader for Iphone.

Oppmerksomheten økte særlig etter et møte med næringsminister Trond Giske. Siden har de unge gründerne fått mye ros og menget seg med kongelige, toppsjefer og ministre, både i Norge og utlandet.

De har fått mange store medieoppslag om fantastisk store bestillinger, og gigantiske overskudd, men nå innrømmer Waleed Ahmed at det meste av dette var heftige overdrivelser eller ren fantasi skriver dagensit.no.

Bløffet om avtaler

Det fantes aldri noen avtale om at AT&T skulle bestille 150.000 solcelleladere i måneden, slik Grønt Norge har hevdet. Alt var påfunn, inkludert bestillingen på 20.000 fra Telenor, 100.000 til Vietnam, ambisjoner om 10 millioner salg i Afrika og avtaler med Verizon, Vodafone og mange andre.

Grønt Norges omsetning nådde heller aldri 40, 60 eller 150 millioner kroner, forteller Ahmed til dagensit.no.

Kun én avtale holder Ahmed fast ved at ble gjennomført — salget av 45.000 enheter til et selskap i Kuwait. Resten var bløff.

Bløffet om oppfinnelse

Gründerne har også hevdet at solcelleladerne var deres egen oppfinnelse. Det fantes imidlertid flere konkurrenter som laget solcelleladere for iPhone, lenge før Grønt Norge kom på banen. Selskapet har derfor hevdet at egenutviklet teknologi gjør laderne unike - de kan lade under innelys på noen få timer, ikke bare i solen.

Dette står det imidlertid ingenting om i Grønt Norges patentsøknad, og tester viser at det ikke fungerer.

Nå innrømmer Ahmed at dette også var et påfunn. Gründerne oppdaget nemlig at ladeindikatoren lyste under innelys, selv om dette lyset i praksis ikke var sterkt nok til å lade batteriet.

Historien sprakk nylig i DN da selskapets produsent Acever gikk ut med påstanden om at «Grønt Norge er ren bløff».