Økonomi

Kjøp bolig - få med oppholdstillatelse

Spania går nye veier for å få fart i boligmarkedet.

I årene forut for finans- og eurokrise ble det bygget svært mange nye boliger i Spania. Så kollapset markedet, og prisene har falt mellom 20 og 30 prosent. Utenfor byen Arroymolinos ble det bygget tusenvis av rekkehusboliger, men alle står tomme. Byggingen stoppet over natten da krisen kom. Foto: Per Kristian Aale

 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Journalist

Kjøper du en bolig i Spania for minst 160.000 euro (tilsvarende omtrent 1,2 millioner kroner), vil du i fremtiden kunne få med oppholdstillatelse i Spania på kjøpet. Det melder nyhetsbyrået AP og den britiske avisen The Telegraph.

Planen er ventet å bli godkjent i løpet av noen uker. Spanjolene håper den vil bidra til å sparke liv i landets boligmarked, som flommer over av usolgt eiendom.

Les også

- Du kan virkelig gjøre store kupp

Statssekretær i Spanias handelsdepartement, Jaime Garcia-Legaz sier at planen i hovedsak vil være rettet mot de kinesiske og russiske markedene, etter at etterspørselen innenlands har stagnert og ikke viser tegn til bedring.

Billigere enn andre kriseland

Mer enn 700.000 boliger står usolgt etter at boligmarkedet kollapset i 2008. Kollapsen kom som følge av en ekstremt offensiv boligutbygging, finanskrise og deretter eurokrise og en arbeidsledighet som skjøt fart. I tillegg har Spania, etter mange år med tilflytting blant annet fra Latin-Amerika og Nord-Afrika, i perioder opplevd nettoutvandring. Det betyr at flere personer flytter ut av landet enn inn i landet.

Med denne planen byr Spania på en rimeligere oppholdstillatelse enn de andre kriserammede eurolandene Irland og Portugal, hvor man må kjøpe bolig for henholdsvis 400.000 og 500.000 euro, ifølge AP.

Nyhetsbyrået har ikke bragt på det rene om oppholdstillatelsen er forbeholdt Spania eller om det vil gi innpass i hele EU.

 1. Les også

  Ingen gratis lunsj for Spania

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Vurderer du å investere i bolig i Spania? Slik er markedet nå.

 2. VERDEN

  Drama, depresjon og store egoer. Og en bitter medisin. Har man ingenting lært av tidligere kriser?

 3. ØKONOMI

  Pengefondet tar selvkritikk om finanskrisen: Vi var altfor optimistiske

 4. ØKONOMI

  Eurokrisen ga spansk skinkeskvis til jul i år

 5. VERDEN

  Spania var dopet på en byggeboom. Se sporene etter den økonomiske bakrusen.

 6. VERDEN

  Disse grafene viser hvordan Europa er i ferd med å bli friskmeldt etter finans- og eurokrisen.