Økonomi

Amerikanere endrer hjemreisen fra Oslo lufthavn i siste liten: – Vi tar ingen sjanser

OSLO LUFTHAVN (Aftenposten): Bare timer etter at Donald Trump varslet innreiseforbud fra Europa, boardet nervøse amerikanere første SAS-fly tilbake til USA.

Familien hjemme i USA har bedt innstendig om at Sana Michael (26) og Aman Kumar (30) beskytter seg med masker og hansker. Nå skynder de seg hjem før grensene stenger.
  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Journalist

– Vi skulle egentlig ha vært her en uke til, sier Sana Michael.

26-åringen er bosatt i Newark utenfor New York. Sammen med kjæresten Aman Kumar (30) har hun vært på Norgesbesøk de siste dagene.

Men ferien tok brått slutt da president Donald Trump torsdag varslet at alle reiser fra Europa til USA stoppes i 30 dager. Innreiseforbudet trer i kraft ved midnatt fredag (natt til lørdag) amerikansk tid.

– Vi booket om hjemreisen vår med en gang vi hørte om forbudet, sier Kumar. Han forteller at stadig flere venner og familiemedlemmer i USA nå blir sendt hjem fra jobben for å ha hjemmekontor.

– Vi tar ikke sjansen på ikke å komme oss inn i landet igjen nå, legger Michael til.

Sana Michael og Aman Kumar fra Newark ventet på å få reise hjem til USA torsdag formiddag.
Les også

Koronaviruset: Her kan du følge utviklingen direkte

Tom avgangshall på Gardermoen

Det var sjeldent tomt på Oslo lufthavn Gardermoen torsdag formiddag. Avgangstavlen viste en lang rekke kansellerte flyvninger.

Koronavirusutbruddet har rammet luftfarten og reiselivsnæringen hardt. Denne uken har SAS og Norwegian kansellert tusenvis av flyvninger. Norwegian-aksjen stupte med rundt 25 prosent ved børsåpning torsdag, etter at nyheten om innreiseforbudet ble kjent.

SAS-flyvningen SK907 til New York skulle reise kl. 11 torsdag formiddag, men var en halvtime forsinket. Mange av passasjerene som ventet på informasjon var amerikanere i samme situasjon som Michael og Kumar.

– Jeg var på Beitostølen og kjørte hundeslede for bare et døgn siden, forteller 23 år gamle Rachel Ohnsman fra Miami.

– Da jeg forsto at grensene snart vil stenge, reiste jeg rett tilbake til Oslo for å rekke første fly. Dette er skikkelig trist, sier Ohnsman.

Rachel Ohnsman (23) fra Miami måtte avbryte reisen rundt i Skandinavia på grunn av innreiseforbudet til USA.

– Blir nok mye styr

Foreløpig har hverken SAS eller Norwegian besluttet å innstille flyvningene til USA frem til forbudet trer i kraft.

Innreiseforbudet gjelder folk som har vært i de fleste land i Europa bortsett fra Storbritannia. Dermed kan luftfarten via London og de andre britiske storbyene tenkes å være mindre berørt.

Helge Nicolaysen (30) fra Bergen våknet torsdag morgen til nyheten om innreiseforbud. Sammen med en kompis skulle han tilbringe en ferieuke i New York. Nå vil de prøve å booke om hjemreisen via London.

– Man blir jo redd for ikke å komme seg hjem igjen. De har jo laget disse reglene for en grunn, sier Nicolaysen.

– Har dere vurdert å ikke reise?

– Vi vurderte det, men det er foreløpig ingen kansellerte hjemreiser, sier han. Han sier de hittil har fått lite informasjon fra flyselskapet.

– Mest av alt frykter jeg vel at det blir veldig mye styr. Vi kjører på som planlagt, så får vi bare håpe vi ikke ender i karantene på flyplassen i USA, sier Nicolaysen.

Helge Nicolaysen (30) fra Bergen vurderte å avlyse New York-turen, men tar sjansen på at det skal gå greit å komme seg hjem.

Norwegian ringes ned, panikk i markedene

Etter at USA varslet innreiseforbudet fra flere europeiske land har kundesenteret til Norwegian blitt ringt ned.

– Telefonlinjene holder på å knele og ventetiden er ekstremt lang inn til kundesenteret vårt, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24 torsdag formiddag.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror flere land kan komme med lignende restriksjoner.

– Jeg ser ikke bort ifra at flere land vil følge USAs eksempel etter hvert som virussituasjonen utvikler seg, og det vil slå hardt ut for luftfart og reiseliv, sier Elnæs til E24.

Han tror etterspørselen på flyseter vil falle dramatisk, og at en rekke ruter vil bli stoppet.

Aksjemarkedene reagerer nå kraftig.

– Vi nærmer oss et punkt der vi kan si at det er ekstrem frykt i markedene. Vi nærmer oss en litt panikkartet utvikling, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Avinor vurderer å stenge rullebane og lufthavner

Avinor-direktør Dag Falk-Petersen sa torsdag formiddag til NRK at de vurderer å stenge en rullebane på Oslo lufthavn og flere flyplasser i Norge.

Avinor vil ikke si når en eventuell beslutning om å stenge en rullebane på Oslo lufthavn Gardermoen vil bli fattet.

– Vi gjør vurderer dette løpende. Det står på en liste over mulige tiltak, sier kommunikasjonssjef Joachim W. Andersen i Avinor til Aftenposten.

Han sier de er i tett dialog med helsemyndighetene.

Tomme seter i avgangshallen på Gardermoen torsdag formiddag.

38 døde i USA

Verdens helseorganisasjon erklærte onsdag kveld utbruddet av koronaviruset som en pandemi.

Ifølge tall fra Johns Hopkins-universitetet er over 1300 personer smittet i USA. 38 er døde som følge av viruset.

I Norge har helsemyndighetene bekreftet 621 smittetilfeller. Folkehelseinstituttet varslet onsdag kveld at de forventer en relativt skarp økning i nye smittetilfeller de neste dagene.

EU-kommisjonen ut mot Trump

New York Times skriver at EU-kommisjonen har kommet med en bitende uttalelse om Trumps flyforbud:

«Koronaviruset er en global krise, som ikke bergrenser seg til ett enkelt kontinent, og den krever samarbeid i stedet for ensidige beslutninger.»

EU-kommisjonen reagerer sterkt på at de ikke ble tatt med på råd før Trump fattet sin beslutning.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. USA
  3. Luftfart
  4. Gardermoen
  5. Avinor