Økonomi

Selskapene vil vite mer om deg

Teknologiutviklingen gjør arbeidsplassene, boligene og helsevesenet smartere, men Datatilsynet er skeptisk til all informasjonen som samles inn om deg som person.

Eksempel på en operasjonssentral, som kontrollerer og overvåker flere næringsbygg på en gang, slik at varme, ventilasjon, heis, møterom og rengjøring i kontorlokalene styres ved hjelp av smartteknologi. Foto: Cisco

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Foto: Illustrasjon: Svein Eide

Aftenposten har de siste dagene skrevet om hvordan smarte byer, smarte hjem og smart helsevesen innebærer at stadig flere ting vi omgir oss med, er koblet opp til internett.I årene fremover vil denne tendensen øke kraftig. De oppkoblede tingene vil registrere og samle inn data, som sendes via internett eller mobilnett til en annen maskin eller enhet. På den måten kan tingene «snakke» sammen og utveksle informasjon, som igjen kan analyseres.

Sniktitt på fremtidens byer:

Les også

Så smarte blir byene i 2030

Registrerer alle bevegelsene dine

Datatilsynet er en av dem som er bekymret for hva som skjer med all informasjonen som samles inn om oss via smartteknologien. Hvem skal få tilgang til den, og hva skal den brukes til?

Atle Årnes, fagdirektør i Datatilsynet, forteller at fremover vil et økende antall sensorer som er koblet til nettet samle inn data om deg uten at du vet det. Er du på kino, vil beacons plassert i kinosalen gi informasjon om at du er der via mobilen din. Parkerer du på en parkeringsplass med sensorer, vil det kunne bli registrert at bilen din er i området.

Atle Årnes, fagdirektør i Datatilsynet. Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen

— Når flere og flere ting kobles til internett, får vi store systemer og infrastrukturer som kan koble sammen og utnytte informasjonen om deg, sier Årnes, og viser til et eksempel:- Mange steder er det allerede i dag sensorer langs bilveien, som for eksempel kan registrere om du pleier å ligge i høyre- eller venstrefelt, og hvor raskt du kjører inn til byen. Smarttelefonen din har også en funksjon i seg som gjør at den kan se enhver bevegelse du gjør, om du setter deg på sykkelen, hvor fort du sykler, hvor fort du kjører bil, om du gjør mange brå oppbremsninger. Denne informasjonen kan vise om du er en person som tar risiko. Hva kan så denne informasjonen brukes til? Det er det du bør spørre deg om, mener Årnes.

Les også:

Les også

Han fjernstyrer huset med smarttelefonen

— Viktig med tette skott

Han understreker at vi ikke kan vite hva som skjer med all informasjonen, men at virksomheter som er i besittelse av slik informasjon vil ønske å benytte den for å bedre sine tjenester. Om et selskap som sitter på mye informasjon i fremtiden blir kjøpt opp av et selskap som har interesse av å bruke denne informasjonen til noe annet, kan vi ikke vite i dag.

— Et eksempel er Google som kjøpte opp en leverandør av smartteknologi til boliger, slik som røykvarslere og temperaturmålere. Disse systemene er koblet til internett, og Google kan på den måten følge med på om du for eksempel har det litt for kaldt hjemme hos deg. Da kan de forsøke å selge deg ovner, for eksempel via annonser som popper opp når du surfer på nett, sier Årnes.

Dette sykehjemmet er fullt av smartteknologi:

Les også

Slik kan teknologi forenkle helsevesenet

Personlig reklame

På samme måte kan smartteknologien gjøre at du plutselig får reklame via bilradioen på tilbud om mat når du nærmer deg en restaurant.

— Vi har sett at store bilprodusenter også eier leasingselskaper og forsikringsselskaper. Spørsmålet er om de gir informasjonen de får om deg via ett selskap de eier til et annet, slik at de for eksempel kan gi deg forsikringspremie ut fra mer kunnskap om deg. Vi i Datatilsynet er opptatt av at det skal være tette skott mellom den ene tjenesten og den andre, slik at opplysninger innsamlet til ett formål ikke blir benyttet til et annet, sier Årnes.

Vil du høre noen av verdens fremste teknologiske tenkere og ledere? Aftenposten arrangerer konferansen Teknologi og fremtidens arbeidsliv 27. januar:

Les også

Teknologiske superstjerner til Norge

Google vil selge deg forsikring

Datatilsynet synes også det er bekymringsfullt at en stor aktør som Google har begynt å selge forsikringer.

— Antall selskaper som Google eier, øker. Med Google map, Google chrome for nettsurfing og de andre selskapene Google eier som samler informasjon, sitter Google etter hvert på enorme mengder data om oss, sier Årnes.

Les Joacim Lunds kommentar:

Les også

Google går inn i forsikringsbransjen, og åpner for ekstrem overvåking

Utenlandske virksomheter

Han forteller at arbeidet med et nytt, felles lovverk er på gang i Europa. Likevel mener han ikke det er lovverket som nødvendigvis er problemet.

— En utfordring er at mange virksomheter kommer fra land som ikke har samme lovverk og forståelse av hva personopplysninger er, som oss her i Europa. Disse selskapene kan være store med mange forskjellige tjenester, og all informasjon de mottar benyttes til å bedre alle virksomhetenes tjenester. Vi ser også at europeiske virksomheter ønsker å gå i samme retning, sier Årnes.

- Ingen grunn til å skremme forbrukerne

Torgeir Waterhouse i IKT Norge mener det er problematisk å skape et skremselsbilde av en utvikling som vil komme uansett.

Torgeir Waterhouse i IKT Norge. Foto: IKT Norge

— I stedet for å skremme er det viktig å fortelle oss forbrukere hvordan vi skal håndtere en naturlig utvikling i samfunnet. Vi kan ikke overdrive viktigheten av at sensitiv informasjon om oss er viktig å beskytte. Det er vi enige om. - Det som bør formidles til forbrukerne er at dette er et nytt kunnskapsområde for oss, og noe vi må være bevisste på. Akkurat som vi for noen år siden måtte lære oss å velge mellom flere strømleverandører i stedet for én, sier Waterhouse.

Han mener det i all hovedsak er godt regulert hvordan aktører skal gå frem overfor forbrukerne.

— Aktørene må så klart være åpne om hva forbrukerne samtykker til. På den andre siden må vi som forbrukere lese vilkårene, og heller ikke glemme hvilken merverdi teknologien vil gi oss, sier Waterhouse.

 1. Les også

  Så smarte kan byene bli

 2. Les også

  Når huset ditt blir smartere enn deg selv

 3. Les også

  Nå vil både Google og Apple bli din TV-vert

 4. Les også

  Elon Musk sikter mot stjernene

 5. Les også

  Roboter inspirert av insekter

 6. Les også

  Moderne teknologi effektiviserer helse- og omsorgstjenestene

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Smart-TV-ene overvåket kundenes seervaner

 2. NORGE

  – Hvis vi oppdager at vi har data vi ikke skulle hatt, vil de bli slettet

 3. ØKONOMI

  Fredrik byttet ut adgangskortet på jobben med en chip i kroppen. Snart kan den kanskje erstatte pass og bankkort.

 4. ØKONOMI

  Forbrukerrådet advarer: – Kundeklubber kan gi prisdiskriminering

 5. KULTUR

  Tenk på en nettside. Den bryter sannsynligvis EUs strenge personvernlov.

 6. DIGITAL

  Vurderer du å «slå opp» med Facebook? Her er noen alternativer