Økonomi

Her er de ti billigste byene i verden

Disse ti byene er de rimeligste i verden, ifølge Economist Intelligence Unit (EIU). De har sammenlignet priser på en rekke varer, blant annet disse, og rangert byene deretter.

Oslo er som kjent en av de dyreste byene i verden. Men hvor må du dra for å få tak i det billigste brødet?

  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

Statistisk sett er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin.

Nysgjerrig på hvor du får den billigste bensinen? Den rimeligste vinen? Den mest økonomiske loffen? Denne saken gir deg svaret.

To ganger i året utarbeider Economist Intelligence Unit (EIU) en rapport der de ser på levekostnadene i 160 byer verden rundt. I mars og september samler de inn 50.000 individuelle priser, sammenligner dem og utarbeider en liste over de billigste – og dyreste – byene å bo og leve i.

Siden denne månedens undersøkelse ikke presenteres før i desember, skal vi her se på undersøkelsen som ble gjort i mars. Prisene som er undersøkt, inkluderer mat, husleie, bil og fritidsaktiviteter.

De har også sett på andre varer som opptar mang en forbruker, nemlig gjennomsnittsprisen på brød, sigaretter, vin og blyfri bensin:

Brød til 8 kroner

Typene varierer fra by til by, avhengig av kultur og diett, men faktum er fortsatt at brød er en integrert ingrediens i mange forbrukeres hverdag. EIU har sammenlignet prisene for ett kilo hvitt brød i alle verdens byer. Forskjellene er store:

Mens 1 kg brød har en pris på 48 kroner i Oslo, kan indere få samme vare til knappe 8 kroner i Chennai. Av de rimeligste byene er brødet dyrest i Teheran i Iran. Der må du betale nesten 19 kroner.

Er du glad i listesaker? Da kan jeg anbefale denne:

Les også

De fem dyreste og billigste feriebyene i USA

Tidoblet pris

Ny forskning viser at røyking er enda farligere enn først antatt. Norge har svært høye avgifter på tobakk, blant annet fordi myndighetene vil presse forbruket ned.

I de ti rimeligste byene har pipen en annen lyd: I Caracas i Venezuela får du en tyvepakning til litt over 11 kroner. Det tilsvarer cirka det samme som prisen for to sigaretter i Oslo.

Snittprisen i de ti rimeligste landene ligger på 22 kroner.

På kort tid har elektroniske sigaretter vokst frem i Norge. Kanskje denne kronikken er noe for deg?

Les også

Fire gode grunner til å regulere e-sigaretten strengt

2 kroner pr. liter

Aldri før har den norske listeprisen på bensin vært så høy som i sommer. Ifølge EIUs rapport kan norske bilister ha betalt så mye som 18 kroner. I forhold til andre land er prisen svært høy, så de som klager over dyrt drivstoff i Norge har kanskje et poeng?

I Alger koster det ikke mer enn 2 kroner for 1 liter. For en full 60— liters tank kan man altså slippe å betale mer enn 120 kroner.

Ja, det er dyrt å bo og leve i Oslo. Det er for eksempel nesten 100 kroner forskjell på den billigste og dyreste halvliteren. I denne saken får du vite hvor du får Oslos billigste halvliter.

Billig, men urolig

Det er noen likhetstrekk blant byene på listen. Fem av de seks billigste byene ligger i India og Pakistan. EIU påpeker at selv om det er forespeilet økonomisk vekst i India, vitner bunnplassene om at prisveksten fremdeles er lav. Den lave lønnsveksten holder forbruket og prisene nede.

Og billig er ikke nødvendigvis bra. Det indiske subkontinentet kan se rimelig ut på papiret, men stadig flere områder blir billigere på grunn på grunn av politisk og økonomisk uro.

Det er også dokumentert både politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer i Karachi, Katmandu, Alger, Caracas og Teheran.

EIUs rapport er utarbeidet i mars og prisene er oppgitt i dollar. Prisene som blir brukt i denne artikkelen, er beregnet ut ifra dollarkursen for samme måned.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

Les også

  1. Vinsalget øker på taxfree og faller på Vinmonopolet

  2. Maten nordmenn kaster kunne mettet 600.000 mennesker | Arild Hermstad

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Reiseliv