Økonomi

Slik kan du spare penger på forsikringene

For forbrukere flest kan det være tusener å spare på å sjekke forsikrings-avtalene. Vi gjør det bare veldig sjelden.

Hvis du er innstilt på å gjøre en lite egeninnsats, er det enkelt å sammenligne priser og vilkår hos de ulike forsikringsselskapene.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

En fersk undersøkelse viser at tre av ti aldri eller sjeldnere enn hvert sjette år tar seg jobben med å se om de kan få rimeligere forsikringer enn de allerede har.

– Mange er lojale mot forsikringsselskapet sitt. Det kan være unødvendig dyrt. Folk taper penger på å være passive forsikringskunder, mener Øyvind Müller Famestad. Han er administrerende direktør i OBOS Forsikring, som står bak undersøkelsen.

Den viser også at 52 prosent av de spurte har vært kunde i samme selskap i seks år eller mer, og at hver femte person aldri har sjekket betingelser og pris hos konkurrerende selskap.

  • LES OGSÅ: Matkrigen på nett tar av og gir lavere priser

Enklere å sammenligne

Han mener at mange selskap tar seg godt betalt av sine kunder, og at det er enklere enn mange tror på sammenligne pris og dekning hos de ulike aktørene:

Han får full støtte fra sjefen for Finansportalen, Elisabeth Realfsen:

– Sjekk pris og vilkår grundig før du kjøper forsikring, sier Realfsen til Aftenposten.

Som et generelt råd til folk mener hun at alle bør legge det inn som en rutine å ta en årlig sjekk av pris og dekning på sine forsikringer.

Undersøkelsen til OBOS Forsikring viser også at en stor del av forsikringskundene enten tror det er lite å spare, eller at det er vanskelig å sammenligne priser og vilkår i de ulike selskapene.

Vil ikke bytte selskap, uansett

Elisabeth Realfsen, Finansportalen.no

En av konklusjonene er dessuten at halvparten av de spurte enten ikke har noen mening om hvor mye de må spare for å være villige til å bytte selskap, eller rett og slett svarer at de ikke ønsker å bytte selskap uansett.

De som tar seg bryet å sjekke priser og vilkår kan ha mye å spare, mener Realfsen og sier det i dag ikke er mye bryderi med å sjekke både
pris og vilkår mellom ulike selskaper:

– Det er enklere enn du tror, forsikrer hun og viser til at alle som eksempel kan gå inn på Finansportalen.no og sammenligne sin forsikring mot alternative tilbud fra andre selskap.

Det skal imidlertid en viss egeninnsats til:

– Felles for når man vurderer forsikringstilbud, er at det selvsagt alltid er lurt å sette seg inn i vilkårene, og se hva som skal til for at forsikringen utløses. Sjekk også om du allerede er dekket gjennom andre forsikringer eller lovverk, sier Realfsen.

Unngå å stå uten dekning

Flere forsikringsselskap har nettsider der det enkelt lar seg gjøre for en kunde å se om polisene kan kjøpes rimeligere hos en konkurrent.

Hun anmoder folk om å sjekke vilkårene nøye, sogså for å unngå å stå i en situasjon der man ikke er dekket mot noe man trodde lå inne i avtalen:

– Forsikringsvilkår kan nemlig fremstå utilgjengelige. Dermed kan det være mange som går rundt med en tro om at de er forsikret mot noe som de egentlig ikke er forsikret mot. Når skaden har skjedd, er det for sent å tro at du var forsikret, sier Realfsen.

Hun ber dessuten folk om å holde hodet kaldt og ikke forsikre seg mot alt mulig.

– Du bør forsikre deg mot de store katastrofene. Hvis huset brenner ned, har du ikke råd til å bygge det opp selv. Havner du på sykehus på reise i fremmede land, kan behandlingen og hjemreisen bety økonomisk ruin. Du bør imidlertid ikke forsikre deg mot alle mulige småskader eller uhell. For å dekke livets små uhell er det bedre at du setter av en liten buffer på en bankkonto enn å tegne dyre forsikringer, mener hun**.**

Butikkforsikring? Styr unna!

Hun advarer også mot å falle for fristelsen å tegne ekstra forsikring i butikk hvis man for eksempel skal kjøpe nye hvitevarer eller elektronikk:

– Styr unna disse. Denne type forsikringer er relativt dyre, og dekningen er sjelden så god som selgerne hevder. Du har også som regel mange av de samme rettighetene gjennom forbrukerkjøpsloven og øvrige garantier. Vanlige forsikringer som innboforsikring, villaforsikring og reiseforsikring dekker alleredemange av de samme områdene som tilleggsforsikringen, sier Realfsen.