Mer salt i søt kjeks enn i flere typer potetgull

Går du etter saltsmaken når du skal vurdere om maten inneholder mye salt, kan du bli grundig lurt.

Line Orderud Øian har høyt blodtrykk og må passe på å ikke få i seg for mye salt. Hun ble overrasket over det høye saltinnholdet i søt kjeks og muffins. Her med datteren Rebekka Sagen Øian (5).

Myndighetene jobber for å få oss til å spise mindre salt. Men det er ikke opplagt hvor vi finner saltet.

Det finnes flere eksempler på søtt bakverk – og bakverk uten saltsmak – har høyere eller omtrent like høyt saltinnhold som mat som tydelig smaker salt.

— Oi, er det mest salt i dem? Det skulle man ikke tro, sier Line O. Øian, og kaster blikket på tre typer søte kjeks. Hun har høyt blodtrykk og prøver å unngå mat med mye salt.

Skuffet over høyt saltinnhold i søt kjeks

Aftenposten har tatt med søt kjeks, muffins, salt Ritz-kjeks, potetgull med mer til en familie i Bærum og ber mor gjette hvilke av produktene som inneholder mest salt.

Line O. Øian studerer saltinnholdet i flere matvarer og får seg noen overraskelser. T.h. datteren Rebekka Sagen Øian (5).

— Man tror jo det er de salte kjeksene og potetgull, sier Line Orderud Øian. Hun lager det meste av maten til seg selv, tre barn (0, 3 og 5 år) og mann fra grunnen av. Det gjør hun bl.a. for å kontrollere saltinnholdet. Ikke bare forsøker hun å skjerme husets aller yngste for saltrik mat, men også seg selv, siden hun lider av høyt blodtrykk og må være på vakt.

— Nå ble jeg veldig skuffet, sier hun etter å ha sett at Sætres bokstavkjeks, Digestive og Kaptein-kjeks alle inneholder litt mer salt pr. 100 gram enn flere av de medbrakte posene med potetgull og mer enn Ritz-kjeksen som markedsføres som salt. At fullkornkjeksen med blåbær, Bixit, også er forholdsvis salt, misliker hun også.

— Idet man kjøper en pose potetgull, vet man at man går for noe salt, men kjøper jeg en kjeks jeg tror er litt sunn, føler jeg meg lurt, sier hun.

Er det lurt å velge luksussalt fremfor vanlig bordsalt? Sjekk denne:

Les også

Dyrt og lekkert, men er det sunnere enn annet salt?

Mer salt i én muffins enn to miniposer med potetgull

Også søte muffins kan inneholde mye salt. Orderud Øian er også overrasket over at man totalt sett får i seg mer salt ved å spise én sjokolademuffins enn to små poser (à 30 gram) av typen Kims salt. Sammenligningen er da foretatt pr. enhet.

Når søt mat inneholder mer salt enn det som markedsføres som salt, kan flere enn hennes familie bli lurt.

Spiser du to av de minste posene til Kims (à 30 gram) får du i deg 0,8 gram salt. Sjokolademuffinsen, kjøpt på Deli De Luca, inneholder mer: ett gram salt.

For å relatere saltinnholdet til salt mat, er det kjekt å vite at pinnekjøtt (råvare) inneholder 3,7 gram salt og at noe av det salteste du kan spise, fenalår og norsk spekeskinke, inneholder henholdsvis 8,5 og 7 gram salt pr. 100 gram.

Mer konkret om saltinnholdet i varer nevnt i denne artikkelen, finner du her:

Heldigvis ikke de største saltkildene

— Vi vet at forbrukere i liten grad undersøker saltinnholdet på næringsdeklarasjonen. Enda vanskeligere er det med såkalt ikke-emballert mat, fra restauranter og bakerier m.m. hvor saltinnholdet ikke er merket i det hele tatt. Som eksemplene illustrerer, kan man ikke bare smake seg frem til saltinnholdet, sier ernæringsfysiolog Erik Arnesen, medlem av Nasjonalt råd for ernæring og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Mange medlemmer i LHL er på jakt etter mat med lavt saltinnhold.

  • Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn i butikken for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn med samme oppdrag? Her får du svaret

– De største kildene til salt i et typisk norsk kosthold er brød og pålegg, siden det er det vi spiser mest av i løpet av året. Søte bakervarer og godteri er heldigvis ikke hverdagskost for gjennomsnittet, men noen spiser mye av det og kan derfor få mye salt, sier han.

Barn kan venne seg til saltsmak

Seniorforsker Margrethe Hersleth ved matforskningsinstituttet Nofima opplyser at saltsmak er noe man venner seg til.

Hun mener derfor at det er uheldig når produkter rettet mot barn, som f.eks. bokstavkjeks, inneholder mye salt, fordi barn ved å spise slike produkter raskere venner seg til saltsmaken. Hun opplyser man vil merke om saltet forsvinner også i varer som ikke smaker tydelig salt. Det skyldes at det er en balanse mellom søtt og salt i slike varer.

— Kanskje kunne man derfor både redusere salt og sukker i slik kjeks, antyder hun.

LES OGSÅ:

Les også

Klarer du å gjette hvilke brødskiver som er kaloribomber?

Salte muffins

Den omtalte sjokolademuffinen er kjøpt på Deli De Luca, og Aftenposten måtte be de ansatte slå opp i oppslagsverk for å sjekke saltinnholdet. Men det er ikke bare denne muffinen som inneholder mye salt.

Det gjør også muffin fra andre produsenter. Og om du vil bake selv – og tror du får mindre saltrike muffins ved å velge Toros kakemiks, tar du feil. Følger du oppskriften på disse, ender du faktisk opp med muffins som inneholder en ørliten andel mer salt enn i de fleste ferdigbakte muffin du kjøper i dagligvarebutikker og kiosker.

Ingen av disse matvarene har saltsmak, men inneholder altså forholdsvis mye salt.

Det finnes også en rekke andre varer man ikke ville tro bidro til at høyt saltinntak som ulike typer frokostblandinger.

Pågår en kampanje

Fordi det foreligger flere kunnskapsoppsummeringer som ifølge Helsedirektoratet viser at det er «dokumentasjon for en sammenheng mellom inntak av salt, blodtrykk og økt risiko for hjerte— og karsykdommer,» pågår det et kontinuerlig samarbeid mellom myndighetene og matvarebransjen for å få ned saltinnholdet i en rekke matvarer.

Myndighetene håper å redusere befolkningens saltinntak med 30 prosent innen 2025: fra ca 10 gram om dagen.

Hvis du etter å ha lest dette, mener du har fått gode argumenter for å spise mer potetgull, har du misforstått. Denne saken omhandler kun saltinnhold - og gir ingen andre opplysninger om hvor sunne eller usunne de omtalte produktene er. Vil du vite ha lederen i Nasjonalt råd for ernæring mener om potetgull, finner du det i denne saken:

Les også

Gulrot eller gulrotkake. Hvor mange flere kalorier er det i kaken enn i roten?

Unnskylder seg med forbrukernes saltpreferanse

Kjeksprodusent Sætre er en del av Orkla-konsernet. På spørsmål om hvorfor de har så mye salt i produktene sine, gis følgende svar:

— Det har med forbrukernes preferanse til salt- og søtsmak å gjøre. Vår oppgave er å redusere saltmengden over tid. Men dette må gjøres gradvis. Alternativet er at forbrukerne velger andre og mer saltholdige produkter, eller salter maten selv. Og da er vi like langt, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

Han sier de har jobbet systematisk med saltreduksjon i eksempelvis Toros supper i en årrekke. Ifølge Mageli, reduserte Orkla i fjor saltinnholdet i produkter med tilsammen 80 tonn.

— Fortsatt er det mange produkter der det er mer å hente, sier han og sier rett ut at nevnte søte, men saltrike kjeksene, «åpenbart er noe vi må ta tak i.»

Fullkorn og solsikkeolje men er uten palmeolje, mens saltinnholdet står med liten skrift, sier han at man alltid kan kritisere dem for ikke å være tydelige nok i merkingen.

— Nå har vi vært opptatt av palmeolje. Det neste vi jobber systematisk med, er å redusere salt, sukker og fett i våre produkter, sier Mageli.

Skal være bedre merket

Norgesgruppen, som eier kioskkjeden Deli de Luca, sier følgende om sjokolademuffinsene de selger:

— I samarbeid med vår leverandør kommer vi til å gjøre en ny vurdering av saltinnholdet i dette produktet. Saltreduksjon er et prioritert arbeid i alle kjedene våre, et arbeid som fortsetter i 2016, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen.

Hun er overrasket over at muffinsen Aftenposten kjøpte, ikke var tilstrekkelig merket og understreker at både allergener og næringsinnhold skal være merket på matvarene i Deli de Luca.

Her kan sjekke saltinnholdet i over 1500 matvarer hentet fra matvaretabellen.no. Du kan ved hjelp av piler søke i alfabetisk rekkefølge eller etter mest/minst salt: