Økonomi

For noen år siden ble hummer billig og folkelig. Nå krabber prisen igjen mot gamle høyder.

Hummer har gått fra å være luksusdelikatesse forbeholdt fornemme restauranter til å selges i pølsebrød på gatekjøkken for en rimelig penge.

Såkalt «lobster roll» - et pølsebrød fylt med hummerkjøtt og majones - ble en farsott i USA etter at hummerprisen falt til bunns i 2009. Henrik Henriksen

  • Carl Alfred Dahl
    Journalist

Fra Tokyo i øst til Seattle i vest står hippe ungdommer i lange køer for å meske seg med krepsdyret i ulike former.

Populariteten ble delvis drevet frem av at prisen på delikatessen falt kraftig under finanskrisen, til 3,7 dollar pr. pund.

Dette ga grobunn for restauranter som London-baserte Burger & Lobster, som nå selger 15 tonn hummer i uken fra restauranter i New York, Europa og Midtøsten.

Dermed har hummerhungeren drevet grossistprisen opp med 62 prosent på syv år, melder Financial Times (for FT-abonnenter).

  • Sulten på hummer? Da kan du enten sjekke denne restaurantanmeldelsen fra Oslo eller stikke i butikken med denne oppskriften i hånden.

«Hummer og kanari» kan, som kjent, være så mangt, og nå er det «hummer og burger»-restauranter og pølsebrød med hummersalat (såkalt «lobster roll» som stammer fra USAs nordøstkyst) som tar verden med storm. Her fra køen utenfor Luke's Lobster i sentrum av Tokyo i september. Carl Alfred Dahl

Svenskene vil ha europeisk importstans

Prisen er nå rundt 6 dollar, som er høyeste nivå på 11 år.

Og høyere kan den bli: Svenske myndigheter forsøker nemlig å få med EU på en importstans av levende nordamerikansk hummer.

Bakgrunnen er funn av amerikanske hummere i svenske farvann de siste årene, og frykten for at den skal fortrenge lokale arter og ta med seg parasitter og sykdommer.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

  1. Næringsmiddelindustrien
  2. Privatøkonomi
  3. Restaurant

Relevante artikler

  1. SULTEN

    Restaurantanmeldelse: Det er ikke bare utseendet som betyr noe, Michaels

  2. SULTEN

    Restaurantanmeldelse: Her får du byens beste blåskjell

  3. SULTEN

    Mattrender for 2017: Poke, veggisburger og tipsing på vei ut?

  4. SULTEN

    Restaurantanmeldelse: Uten tvil et av Oslos aller beste steder for sjømat

  5. OSLOBY

    Oppussing til 100 millioner: Nå åpner Nedre Foss Gård etter brannen

  6. SULTEN

    Restaurantanmeldelse: