Økonomi

For noen år siden ble hummer billig og folkelig. Nå krabber prisen igjen mot gamle høyder.

Hummer har gått fra å være luksusdelikatesse forbeholdt fornemme restauranter til å selges i pølsebrød på gatekjøkken for en rimelig penge.

Såkalt «lobster roll» - et pølsebrød fylt med hummerkjøtt og majones - ble en farsott i USA etter at hummerprisen falt til bunns i 2009. Foto: Henrik Henriksen

 • Carl Alfred Dahl
  Journalist

Fra Tokyo i øst til Seattle i vest står hippe ungdommer i lange køer for å meske seg med krepsdyret i ulike former.

Populariteten ble delvis drevet frem av at prisen på delikatessen falt kraftig under finanskrisen, til 3,7 dollar pr. pund.

Dette ga grobunn for restauranter som London-baserte Burger & Lobster, som nå selger 15 tonn hummer i uken fra restauranter i New York, Europa og Midtøsten.

Dermed har hummerhungeren drevet grossistprisen opp med 62 prosent på syv år, melder Financial Times (for FT-abonnenter).

 • Sulten på hummer? Da kan du enten sjekke denne restaurantanmeldelsen fra Oslo eller stikke i butikken med denne oppskriften i hånden.

«Hummer og kanari» kan, som kjent, være så mangt, og nå er det «hummer og burger»-restauranter og pølsebrød med hummersalat (såkalt «lobster roll» som stammer fra USAs nordøstkyst) som tar verden med storm. Her fra køen utenfor Luke's Lobster i sentrum av Tokyo i september. Foto: Carl Alfred Dahl

Svenskene vil ha europeisk importstans

Prisen er nå rundt 6 dollar, som er høyeste nivå på 11 år.

Og høyere kan den bli: Svenske myndigheter forsøker nemlig å få med EU på en importstans av levende nordamerikansk hummer.

Bakgrunnen er funn av amerikanske hummere i svenske farvann de siste årene, og frykten for at den skal fortrenge lokale arter og ta med seg parasitter og sykdommer.

Les mer om

 1. Næringsmiddelindustrien
 2. Privatøkonomi
 3. Restaurant

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Det er ikke bare utseendet som betyr noe, Michaels

 2. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Her får du byens beste blåskjell

 3. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Uten tvil et av Oslos aller beste steder for sjømat

 4. SULTEN

  Mattrender for 2017: Poke, veggisburger og tipsing på vei ut?

 5. OSLOBY

  Oppussing til 100 millioner: Nå åpner Nedre Foss Gård etter brannen

 6. ØKONOMI

  Rekordhøy pris på gull