Økonomi

Økokrim advarer mot CEO-svindel - norske bedrifter rammet av millionbedrageri

De slår til mot økonomiansvarlige og bedriftsledere, og de har lurt til seg milliarder av kroner.

nettfront.jpg Foto: ILLUSTRASJON: ANE HEM

 • Lorns Bjerkan

– Vi ser at det er et voldsomt trykk mot norske bedrifter nå, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, om det som er toppsjefenes nye mareritt – CEO-svindel.

De mottok den første saken om CEO-svindels, også omtalt som toppsjefsvindel, i fjor sommer. Nå, etter nyttår, har antallet saker økt betraktelig.

– Jeg har ikke oversikt over antall saker, men vi på Økokrim får henvendelser to-tre ganger om dagen der bedrifter lurer på hva de er eller blir utsatt for, sier Dybo.

CEO-svindel går kort forklart ut på å få bedrifter til å gi fra seg store pengebeløp. Dette skjer gjerne ved at man lurer en ansatt, ofte en regnskapsmedarbeider eller leder, til å betale et stort pengebeløp fra bedriftens konto. Dette skjer etter massiv etterretning, hacking av eposter og manipulering.

 • Frykter du å bli lurt? Slik er fremgangsmåten til CEO-svindlerne

Én større sak i Norge

Flere politidistrikt etterforsker nå saker der norske bedrifter er svindlet for millioner av kroner.

Flere politidistrikt etterforsker nå millionsvindler mot norske bedrifter, opplyser Anne Dybo i Økokrim. Foto: Furulund Svein Erik/Aftenposten

– Det er én av disse sakene som er større enn de andre, sier Dybo.Av hensyn til etterforskningen, vil ikke Økokrim komme med opplysninger om disse sakene, som er blitt etterforsket i skjul de siste månedene.

Det er de ulike politidistriktene som har i oppgave å etterforske disse sakene, mens Økokrim jobber med å forebygge at flere blir svindlet og med å gi råd til politidistriktene om svindelformen.

Europol har også satt sammen en gruppe som skal koordinere etterforskningene som pågår i Europa, hvor det blant annet deles kontaktnett og erfaringer fra tidligere saker.

Bank lurt for 700 mill.

For selv om norske bedrifter først nå blir utsatt for angrep, har CEO-svindlerne over lengre tid herjet i ulike land.

IC3, som er et samarbeidsorgan mellom FBI, Bureau of Justice Assistance (BJA) og det amerikanske senteret for hvitsnippkriminalitet (NW3C), kjente til bedrifter over hele USA og i nærmere 80 land som var rammet av svindelformen i august i fjor.

FBI mener at svindelmetoden har kostet bedrifter fra hele verden over 17 milliarder kroner de siste to årene.

I Europa har flere store firma blitt rammet de siste månedene:

Den belgiske storbanken Crelan, som er Crédit Agricoles filial i landet, kunngjorde i slutten av januar at de hadde blitt lurt for nærmere 700 millioner kroner. Det østerrikske flydel-firmaet FACC Operations meldte et par uker tidligere at CEO-svindlere hadde lurt dem for nær 470 millioner kroner.

Søkelyset rettes feil vei

Fordi svindelmetoden går ut på å lure ansatte i bedrifter til å overføre penger til svindlernes kontoer, ved at svindlerne får offeret til å tro overføringen er i firmaets interesse, har Økokrim opplevd at feil personer mistenkes for å stå bak.

– Bedriftene kan tro med en gang at de har en utro tjener i bedriften, men så er vedkommende lurt trill rundt, sier Dybo i Økokrim.

Hun forteller at de selv også forsto lite av hva som egentlig hadde skjedd da de hørte om den første saken i Norge. Så kom en ny sak, med samme fremgangsmåte, der en økonomiansvarlig havnet i søkelyset.

– Det var en bedrift som mente at den økonomiansvarlige i bedriften hadde underslått ganske mange millioner. Så skjønte vi hva det kunne være, sier Dybo.

Hun forteller at hun selv har vært i kontakt med personer som er blitt lurt av bedragerne. De som er blitt lurt skal ha opplevd et enormt press, med beskjed om at overføringen haster.

Ifølge Økokrim er det bedrifter med hovedkontor eller filialer i andre land, som er særlig utsatt. Det samme gjelder bedrifter som har forretninger med utenlandske bedrifter, hvor det ikke er uvanlig at man overfører store pengebeløp til utlandet.

Ingen nordmenn mistenkt

Bedragerne er antatt å være organiserte kriminelle grupper fra hele verden. De som utfører én svindel kan også være fra ulike land, og kan stå for ulike faser av svindelen. Det er antatt at disse bedragerne tidligere har drevet med fakturabedragerier og narkotikahandel.

Fordi det er så mye penger i omløp, leier gjerne bedragerne inn profesjonelle hackere, uten at de selv gjør noe av jobben.

– De første anslagene var mer primitive. Nå er det veldig profesjonelt, sier Dybo.

Økokrim opplyser at de ikke har grunn til å mistenke at nordmenn er involvert i denne type svindel.

Fordi det kan være uheldig for bedrifters omdømme at det blir kjent at de har vært utsatt for svindelmetoden, mener Økokrim at mørketallene er store.


Fikk e-post fra «sjefen» – overførte millioner

Forretningskvinnene Carole Gratzmuller og Emma Watson har begge blitt lurt av CEO-svindlere.

– Min regnskapsfører ble ringt en fredag morgen. Hun fikk beskjed om at hun ville få en e-post fra meg om å gjøre en konfidensiell overføring, og at hun bare måtte følge instruksjonene.

Slik beskriver Carole Gratzmuller, lederen av det franske industriselskapet Etna Industrie, starten på CEO-svindelen mot familieselskapet hun styrer i et TV-innslag på BBCs nettsider.

Gjennom formiddagen fikk regnskapsføreren ti eposter og flere telefonsamtaler, der Gratzmuller fremsto som avsender av flere av epostene.

– På denne måten fikk hun ikke tid til å tenke seg om, mener Gratzmuller.

Totalt ble hun bedt om å overføre 500.000 euro, men banken stoppet flere av overføringene.

Til den britiske forretningskvinnen Emma Watson, som var i ferd med å sette opp en barnehage, utga svindlerne seg for å være fra banken hennes. De fortalte at de hadde klart å stoppe en uvanlig overføring fra hennes konto. På grunn av den mistenkelige aktiviteten oppfordret de henne å overføre penger hun hadde på kontoen til en annen konto, satt opp i hennes navn.

– De var veldig betryggende, og sa ting som at de skjønte at dette var vanskelig for meg, men at de skulle hjelpe meg, sa hun til BBC, da de omtalte saken.

Det endte med at hun overførte nærmere 100.000 pund til ulike kontoer. Bare en brøkdel av dette er sporet opp, og returnert, ifølge den engelske TV-kanalen.

 1. Les også

  Slik lurer CEO-svindlere til seg milliarder

Les mer om

 1. Økokrim

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Svindlerne utgir seg for å være profilerte toppsjefer. De har lurt til seg over en halv milliard i år.

 2. ØKONOMI

  Politiet ventet med å advare mot CEO-svindel

 3. ØKONOMI

  Alarmen i banken gikk da vår journalist bestilte 10 tonn laksefilet av «Kjell»

 4. NORGE

  Kjærlighetssvindlere lurer nordmenn for 200 millioner kroner i året. Hun har tipsene for å unngå å bli svindlet.

 5. DIGITAL

  Ikke ring tilbake til disse numrene!

 6. ØKONOMI

  Clement Insor-Brown