Økonomi

Oljefondet kutter skatten i Luxembourg

Avansert skatteakrobatikk er ikke bare forbeholdt selskapene Aftenposten har skrevet om de siste dagene. Noen av Oljefondets eiendomsinvesteringer er organisert gjennom et eierselskap i Luxembourg. Lav skatt "har hatt betydning".

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad kutter skatten i Luxembourg.
 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Aftenposten har de siste dagene skrevet om de hemmelige skatteavtalene mellom internasjonale selskaper og skattemyndighetene i Luxembourg.

En stor lekkasje av dokumenter fra PricewaterhouseCoopers viser at skreddersydde eierselskaper i Luxembourg får tilsagn om meget lav eller ingen skatt i Luxembourg. Lekkasjen går under navnet LuxLeaks.

Gleden over Luxembourgs gunstige skatt strekker seg inn i Oljefondet og Finansdepartementet. Fondet har organisert eiendomsinvesteringene i Mellom-Europa gjennom et eierselskap i Luxembourg.

— Behov for lav skatt

I en temaartikkel fra 2012 skriver Oljefondet: "For investeringer i Kontinental-Europa har Norges Bank kommet frem til at en struktur med holdingselskap i Luxembourg i best mulig grad vil oppfylle de sentrale kriteriene for valg av selskapsplattform, som omtalt ovenfor. "

Oljefondet er en enhet i Norges Bank.

I kriteriene "ovenfor" inngår blant annet skatten: "Det er viktig for Norges Bank at investeringene skattlegges på korrekt måte etter lokale lover og regler, men også at fondet ikke belastes for større skattekostnader enn nødvendig. I eiendomsinvesteringer kan skattevilkår være avhengig av skatteposisjonen til motparten i transaksjonen. Derfor kan Norges Bank ha behov for å opprette selskaper i land med lav skatt."

Finner fagfolk i Luxembourg

I en e-post til Aftenposten skriver Oljefondets kommunikasjonsavdeling: "Luxembourg blir ofte brukt av internasjonale eiendomsinvestorer. Der kan vi rekruttere kompetente fagfolk, som kan forvalte eiendomsinvesteringer i ulike land og jurisdiksjoner. Lave kostnader, også skattekostnader, har hatt betydning når vi har bestemt innretting av eiendomsinvesteringene. "

Oljefondet legger videre vekt på at Norge har skatteavtale med Luxembourg.

Kritikk mot EU-president

En mye omtalt og brukt metode for å krympe skatten gjennom Luxembourg er å gi høye aksjonærlån med høy rente til selskaper i hjemlandet.

De lekkede dokumentene og norske regnskaper viser at dette har skjedd også inn i Norge med renter opp til 12 prosent. Inntekter blir flyttet fra høy skatt i Norge til lav skatt i Luxembourg.

Jean-Claude Juncker er nyvalgt president i EU-kommisjonen og var statsminister i Luxembourg da de hemmelige avtalene ble inngått. Han har derfor møtt hard kritikk i Brussel og i EU-parlamentet på grunn av lekkasjene.

Les også:

Les også

Skatteetaten vil granske de hemmelige avtalene

Les også:

Les også

 1. Slik driver norske selskaper hemmelig skatteakrobatikk

 2. Dyre eierlån fra Luxembourg krymper norsk skatt

 3. Skatteetaten skal lete etter juks i de lekkede dokumentene

 4. Norske tannleger i avansert skatteakrobatikk

 5. Skatteprofessor om Luxleaks: Hemmelige avtaler vrir konkurransen

 6. Juncker: Luxembourg fulgte reglene