Økonomi

Telenorsjefen: – Da jeg så at det var informasjon som vi burde dele, så tok jeg initiativ til det

Noen i Telenor satt med informasjonen, Økokrim visste det, amerikanske og nederlandske etterforskere visste det. Men Stortinget visste det ikke.

Nybakt konsernsjef for Telenor, Sigve Brekke, brenner for arbeid mot korrupsjon. Nå håper han at de snart kan legge Vimpelcom-saken bak seg: – Vi ser lys i horisonten.
  • Petter Winther

Da Sigve Brekke tok over som konsernsjef i Telenor etter Jon Fredrik Baksaas i midten av august, får han beskjed av styret om å gjennomgå Vimpelcom-saken. To måneder senere tropper han opp på kontoret til fiskeri— og næringsminister Monica Mæland sammen med daværende styreleder Svein Aaser og myndighetskontakt Tom Riege.

– Det kom opp informasjon som jeg mente var relevant å dele med våre eiere. Vi bestemte oss for å dele denne informasjonen etter en diskusjon i styret, sier Brekke.

Bakgrunn:

Stortinget: Vi satt med følelsen av at Telenor og Aaser ikke fortalte alt

Ola Storeng: Telenor har mistet gangsynet i Vimpelcom-saken

Visste eller burde ha visst at det var risiko for korrupsjon

Han er på kontoret, selv om det er søndag kveld. De siste dagene har vært travle; etter at Svein Aaser trakk seg som styreleder på fredag har det igjen stormet rundt Telenor. Foreløpig er det få som vet hva slags informasjon Telenor har meddelt sin største eier, for den er hemmeligstemplet.

Ifølge en som har lest brevet kommer det frem at Telenors ledelse «visste eller burde ha visst at det var en betydelig risiko» for korrupsjon.

Vi vet også at Monica Mæland anså det som kom frem i brevet som så alvorlig at hun gikk til Økokrim med det, og flere av medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen har karakterisert informasjonen som «svært alvorlig».

– Det er veldig alvorlig. Både informasjonen som kommer frem, i tillegg til at vi ikke har fått vite dette før, sier Jette F. Christensen (Ap) til Aftenposten på søndag.

  • Husker du ikke Vimpelcom-saken?Her forklarer vi hva som egentlig gikk galt da Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom.

– Dette er informasjon Telenor har delt med etterforskerne for lengst

Sigve Brekke vil ikke si hva slags informasjon det er snakk om, fordi de har fått påtale fra amerikanske og nederlandske myndigheter om ikke å si noe. Han vil heller ikke si noe om alvorlighetsgraden.

– Dette er ikke ny informasjon for myndighetene. Økokrim har visst dette. Dette er informasjon som Telenor har delt med dem for lengst.

– Men likevel var ikke næringsministeren klar over dette?

– Det er helt korrekt. Og heller ikke kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Brekke vil ikke spekulere i hvor mange i Telenor som har vært klar over denne informasjonen, og han vil heller ikke si noe om hvorfor komiteen eller næringsministeren ikke fikk den informasjonen. Fordi det skjedde før hans tid.

– Da jeg så at det var informasjon som vi burde dele, så tok jeg initiativ til det, sier Brekke.

Vil ha en prosess som er så åpen som mulig

Og da Brekke delte denne informasjonen med Mæland, skal han ha oppfordret henne til å dele det med Stortinget. Enkelte av medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen har anklaget Telenor for at de vil holde informasjonen unna offentligheten fordi de er redde for hvordan det skal påvirke aksjekursen.

– Det er fullstendig uriktig. Vi har interesse av å ha en prosess som er så åpen som mulig.

Nå har styret vedtatt å engasjere et eksternt advokatfirma for å få en full gjennomgang av Vimpelcom-saken, for å være helt sikker på at det ikke er flere skjeletter i skapet. Uansett er Brekke nå tydelig på at de ikke sitter på mer informasjon enn de har gått ut med.

– Det er ikke noe informasjon jeg sitter på i dag som vi har holdt tilbake.

– Det er vanskelig å jobbe i land med mye korrupsjon

På fredag kunne Aftenposten fortelle at det går mot ny høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Nesten alle medlemmene av komiteen har uttalt til Aftenposten at de tror det blir ny høring. I så fall vil det være naturlig at Brekke blir innkalt. Det vil han ikke kommentere selv, men han er klar på at han har et engasjement for arbeid mot korrupsjon.

– Jeg kan ikke garantere at det ikke finnes korrupsjon i noen av våre markeder, men jeg kan garantere at vi gjør hva vi kan for å følge disse tingene opp, hver bidige dag.

Brekke har selv jobbet mye i land med mye korrupsjon, og han er ikke i tvil om at det er vanskelig å operere i slike markeder.

– Det er mulig, men vi må være ekstra årvåkne for å forsikre oss om vi ikke er en del av det.

Les også

  1. Telenor selger seg ut av VimpelCom

  2. Telenor tapte 1,1 milliarder

  3. I Telenors nye ledergruppe er 18 av 21 menn

Les mer om

  1. Korrupsjon
  2. Telenor