Økonomi

210 havnearbeidere varsler streik fra lørdag morgen

Transportarbeiderforbundet har liten eller ingen tro på at meklingen fredag kveld skal føre til en enighet med NHO i havneoppgjøret.

Havnearbeiderne streiker fra lørdag morgen hvis ikke arbeidsgiverne kommer dem i møte i løpet av meklingen fredag kveld. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB NTB scanpix
  • NTB

Meklingsfristen går ut ved midnatt. Blir ikke partene enige, vil samtlige 22 havner Norsk Transportarbeiderforbund har tariffavtaler i, bli rammet av streik. Det dreier seg i første omgang om 210 medlemmer.

– Faren for streik er veldig stor. Det er ingen ting som tilsier at det skal bli enkelt å komme i mål med dette oppgjøret, sier leder Lars Morten Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund.

Strid om fortrinnsrett

Det er fortsatt den årelange konflikten om det forbundet mener er internasjonalt forankret fortrinnsrett for havnearbeidere til losse- og lastearbeid som er bakgrunnen for uforsonligheten. Havnearbeiderne hevder å ha støtte fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), men arbeidsgiverne og virksomhetene avviser at de som jobber på havna, har fortrinnsretten.

– Det er de samme problemene vi har hatt hele tiden, med uenighet om ILO-konvensjon 137, som gir registrerte havnearbeidere fortrinnsrett til losse- og lastearbeid, og hvor tariffavtalen skal gjelde og ikke gjelde. Jeg klarer ikke å se løsningen på det nå, sier Johnsen.

Vil styrke retten

Riksmekleren selv, Nils Dalseide, skal hjelpe Transportarbeiderforbundet og NHO Logistikk og Transport nærmere hverandre gjennom kvelden og kanskje natten.

Transportarbeiderforbundet gikk inn i forhandlingene med krav om presiseringer i avtaleverket, mens NHO-forbundet på sin side krevde hele fortrinnsretten fjernet.

Arbeidsretten gir i en dom fra 2014 NHO medhold i hvordan fortrinnsretten skal praktiseres, men saken skal først behandles i Høyesterett før siste ord er sagt. Det skjer trolig nå i høst.

– Dommen i Arbeidsretten skapte en helt ny praksis med sin tolkning som ikke tok høyde for den praksisen partene tidligere hadde vært enige om, sier Johnsen.

Det har vært en pause i meklingen siden 18. august. Partene har den siste måneden jobbet sammen og separat for å se om det finnes noe felles grunnlag.

Les også

  1. Streik i 16 energibedrifter

  2. Ny opptrapping av sykehusstreiken

  3. Tillitsvalgte: Sykehusene vil tilbake til fortiden