Dette er Bahamas Leaks

1,3 millioner lekkede dokumenter navngir politikere og andre som kobles til mer enn 175.000 selskaper på Bahamas.

Dokumentlekkasjen Bahamas Leaks består av 1,3 millioner dokumenter fra selskapsregisteret på Bahamas.

Den tidligere EU-kommissæren Neelie Kroes og Storbritannias innenriksminister Amber Rudd er blant flere fremtredende navn som nå blir avslørt for å ha koblinger til anonyme selskaper i skatteparadiset Bahamas.

Opplysningene kommer frem i en ny dokumentlekkasje som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har mottatt og delt med journalistnettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og flere internasjonale mediehus, inkludert Aftenposten.

Kilden bak lekkasjen er anonym. Det er ikke betalt for eller gitt andre motytelser for materialet.

Lekkasjen består av 1,3 millioner dokumenter fra selskapsregisteret på Bahamas, skatteparadiset som har trukket til seg både multinasjonale selskaper og kriminelle med sitt lukrative skattesystem og regler om hemmelighold.

Dokumentene navngir styremedlemmer og noen eiere i mer enn 175.000 Bahamas-selskaper, truster og stiftelser registrert mellom 1990 og begynnelsen av 2016.

Saken fortsetter under grafikken

Aftenpostens undersøkelser viser at lekkasjen trolig ikke inneholder informasjon om alle selskapene som er registrert på Bahamas.

Les også

Hun var EU-topp i ti år. Samtidig hadde Neelie Kroes styreverv i et anonymt selskap i skatteparadis.

Legger ut informasjon tilgjengelig for alle

Denne informasjonen blir nå gjort offentlig tilgjengelig. Dermed finnes det for første gang et gratis, nettbasert og søkbart register over selskaper som er etablert på Bahamas. Dette kan du lese mer om her.

Bahamas Leaks avslører tidligere ukjente eller lite omtalte forbindelser til selskaper som eies eller drives av nåværende eller tidligere politikere fra Sør-Amerika, Europa, og Midtøsten.

Det er ikke ulovlig å ha et selskap i skatteparadis, så lenge man oppgir verdiene i selskapet til skattemyndighetene. Men politikere og offentlige tjenestemenn er ofte forpliktet til å oppgi slike koblinger.

Her er noen av de internasjonale funnene:

Les også

Ny lekkasje: Nå kan du søke i informasjon om 175.000 selskaper i skatteparadiset Bahamas

Aftenposten har funnet en rekke norske navn i materialet, men i de aller fleste tilfeller er dokumentasjonen mangelfull. Flere av nordmennene er dessuten åpne om sin virksomhet på Bahamas, og noen har opptrådt som styremedlem i selskaper der i kraft av sin arbeidsrolle i Norge.

Bahamas nøler med å underskrive OECD-avtale

Nicholas Shaxson, forfatteren av Treasure Islands: Tax Havens and the Men Who Stole the World, sier til ICIJ at Bahamas har større toleranse for «skitne penger» enn andre skatteparadiser.

– Bahamas sier: «Alle andre blir mer åpne, men hemmelighetene dine er trygge hos oss».

Bahamas nøler blant annet med å undertegne OECD-avtalen som skal sørge for automatisk informasjonsutveksling mellom medlemslandene fra 2017. OECD kaller avtalen «det mektigste verktøyet vi har mot global skatteunndragelse og -unngåelse».

Finansdepartementet i Bahamas avviser i sitt svar til ICIJ at landet driver «selektiv etterlevelse» av internasjonale avtaler.

– Bahamas tolererer ikke «skitne penger». Landet har gjennomgått internasjonale vurderinger av blant annet OECDs globale forum og Caribbean Financial Action Task Force og har på flere områder blitt vurdert til å «stort sett etterleve» internasjonale standarder, skriver departementet.

Departementet understreker også at landet er i rute til å starte informasjonsutveksling fra 2018 etter OECD-avtalen, men understreker at Bahamas kommer til å gjøre dette på land-til-land-basis, og ikke inngå én felles utvekslingsavtale med alle medlemslandene.

Les også

Slik svarer Bahamas etter dokumentlekkasjen

Andre bidragsytere: Mar Cabra, Rigoberto Carvajal, Miguel Fiandor Gutiérrez, Juliette Garside, Gaby de Groot, Michael Hudson, Carlos Eduardo Huertas, Frederik Obermaier, Bastian Obermayer, David Pegg, Martijn Roessingh og Vanessa Wormer.